Festival Preview | Leiden International Film Festival 2020

Het Leiden International Film Festival komt er weer aan! Op 29 oktober zal het festival geopend worden. Het goede nieuws is dat het Leiden International Film Festival op dit moment ook nog steeds bij de bioscoop-locaties door kan gaan. Voor de mensen die liever geen risico’s nemen in deze pandemie is er geen reden om verdrietig te zijn.

Eer is bij deze editie namelijk ook een mogelijkheid om films online vanuit huis te kijken! Ben jij benieuwd geraakt naar wat er allemaal te zien is op het Leiden International Film Festival? Lees dan snel dit artikel verder!

Over het Leiden International Film Festival

In Leiden kun je vanaf 29 oktober tot en met 8 november 2020 11 dagen lang premières, speciale filmvertoningen en meer komen kijken. Dit is waar het Leiden International Film Festival (ook wel bekend als het LIFF) voor staat. Het festival begon in 2006 en is tegenwoordig uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van Nederland met films van over de hele wereld Van de buitenlandse Arthouse-film tot de Amerikaanse blockbusters en alles daar tussenin.

Toegangskaarten voor alle films en andere activiteiten van het Leiden International Film Festival zijn online te koop op de website van het festival. Klik hier om daar naar toe verwezen te worden. Naast online verkoop zijn tijdens het festival ook kaarten te koop bij Trianon en Kijkhuis vanaf 30 minuten voor de start van de eerste film. Alle kassa’s zijn Pin Only. In andere woorden je kunt alleen pinnen bij deze kassa’s.

Het Leiden International Film Festival vindt plaats in het midden van Leiden. De meeste vertoningen zijn in Trianon, Kijkhuis en LIDO, maar enkele specials worden vertoond in onder andere Volkenkunde of Scheltema. Op de website en het filmticket staat de locatie altijd vermeld. Heb je nog vragen over het Leiden International Film Festival dan kun je een mailtje sturen naar: info@liff.nl. Ook kun je op de info-sectie van hun website kijken voor veel voorkomende vragen.

No Half Measures Leiden International Film Festival Logo
Dit jaar heet de festivals-editie “No Half Measures” – drie keer raden waarom!

Veilig naar het Leiden International Film Festival

Het Leiden International Film Festival doet er alles aan om de verspreiding van corona tijdens het festival tegen te gaan. Om zich te houden aan de maatregelen die zijn getroffen door de overheid, heeft het film festival onder andere gezorgd voor looprichtingen en plaatsaanduidingen in de bioscoopzalen. Daarnaast is er uiteraard op meerdere plekken een desinfecterende handgel te vinden.

Omdat dit jaar anders verloopt dan andere jaren, verloopt het Leiden International Film Festival dit jaar ook wat anders. Het is namelijk dit jaar ook mogelijk om Leiden International Film Festival films online te bekijken. Op deze manier hoef je niet je huis uit en kun je alsnog meegenieten van het festival. Er is dus sprake van een fysiek en een online filmprogramma.

Op die manier houdt het festival de verspreiding van corona zoveel mogelijk tegen, zonder dat minder mensen van het Leiden International Film Festival kunnen genieten! Als je besluit naar de bioscoop te gaan, moet je bij binnenkomst van de bioscoop je handen desinfecteren. Daarna wordt je ticket gescand. Vervolgens volg je de looprichting naar de juiste zaal. Dit is tevens het moment om van de toiletten gebruik te maken en om iets te drinken of snacken te halen aan de bar. Betaal alleen met pin en houd je aan de looprichtingen. 

De vrijwilligers van het festival zullen je naar je plek in de zaal begeleiden. Ben je met z’n tweeën dan worden jullie automatisch op stoelen naast elkaar gezet. Mocht het gezelschap uit meer dan twee personen bestaan, doen we ons best jullie naast elkaar te plaatsen, maar we kunnen dit niet garanderen. Als de film is afgelopen gaan de deuren van de nooduitgang open. De organisatie vraagt jullie via deze weg naar buiten te gaan, zodat ze ruimte hebben in de foyer voor de bezoekers van de volgende film.

Voor het kijken van online films heb je maar twee dingen nodig: een stabiele internetconnectie en een voucher-code. Op je ticket staat een website en code vermeld. Ga naar de website en vul de code in. Let op: ook de online films hebben een starttijd!  Je kunt de film starten binnen 30 minuten van de starttijd. Voorbeeld: Als een film start om 20.00 uur, kun je tot 20.30 uur op de startknop drukken. Het online platform werkt het best via Firefox, Google Chrome en Safari. Ook wordt Windows 7 – 8.1 – 10 of MAC 10.12 en later aangeraden om de films te kijken. Waar je de film kijkt, kun je vervolgens zelf bepalen.

Leiden International Film Festival 2020
Dit jaar zul je niet op deze manier bij dit festival kunnen gaan zitten. Geen volle zalen dus en juist genoeg afstand houden!

Aanraders op het Leiden International Film Festival

Archive (2020). Het jaar is 2038 en George Almore (Theo James, Divergent) werkt aan een nieuw soort kunstmatige intelligentie die gelijkwaardig is aan de mens. Zijn laatste proefmodel nadert de productiefase. Dit is tevens ook de meest risicovolle fase. Wat echter uiterst geheim moet blijven, is het eigenlijke doel van zijn product. George wilt een mogelijkheid creëren om weer bij zijn overleden vrouw te kunnen zijn.

Een ingenieus debuut van Gavin Rothery, dat eerst op het gecancelde SXSW in première zou gaan, maar uiteindelijk hoge ogen gooide op het Fantasy Filmfest en je tot de laatste seconde geboeid blijft houden. Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de First feature competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 21:45. Locatie: Trianon 3.
 • Zondag 1 november 2020 om 21:30. Locatie: Trianon 3.
 • Dinsdag 3 november 2020 om 21:45. Locatie: Trianon 2.
 • Donderdag 5 november 2020 om 16:15. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Zondag 8 november 2020 om 16:30. Locatie: Kijkhuis 1.

Asia (2020). Asia (Alena Yiv, Heroine) en haar dochter Vika (Shira Haas, Unorthodox) hebben nooit een makkelijke relatie gehad. Ze hebben amper tot geen contact met elkaar. Asia focust zich op haar werk als verpleegster terwijl tiener Vika rondhangt in het skatepark met haar vrienden. Wanneer Vika’s gezondheid ineens verslechtert, verandert hun relatie en moet Asia de zorgzame moeder zijn waar Vika behoefte aan heeft.

Het eindresultaat is een oprecht beeld van twee Russische migranten in Israël, dat terecht meerdere prijzen won op het filmfestival van Tribeca.  Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de First feature competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 13:15. Locatie: Trianon 3.
 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 18:30. Locatie: Trianon 2.
 • Woensdag 4 november 2020 om 21:30. Locatie: Trianon 3.
 • Donderdag 5 november 2020 om 14:00. Locatie: Trianon 1.

Baghdad in My Shadow (2020). Baghdad in My Shadow is een fictieve thriller die draait om een groep Iraakse immigranten die in Londen wonen. Deze groep bestaat uit Amal (Zahraa Ghandour, The Journey), Taufiq (Haitham Ali) en Muhannad (Waseem Abbas, Soulmates). De drie ontmoeten elkaar met enige regelmaat in een plaatselijk café. Totdat de radicale neef van één van de drie hen aanvalt en alle levens op de kop zet.

De film stelt zijn personages voor de uitdaging om te kampen met de drie grootste taboes van de Arabische samenleving: atheïsme, overspel (vanuit een vrouwelijk oogpunt) en homoseksualiteit. Daarnaast toont het zo de vele gevoeligheden waar anonieme moslims in ballingschap mee te kampen hebben. Deze film is op het Leiden International Film Festival alleen online te zien. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Vrijdag 6 november 2020 om 11:15 via REX ONLINE.
 • Zondag 8 november 2020 om 21:00 via LUXOR ONLINE.

Cowboys (2020). De jonge transgender Joe (Sasha Knight) is met zijn vader Troy (Steve Zahn, War for the Planet of the Apes) op de vlucht voor zijn conservatieve moeder Sally (Jillian Bell, 22 Jump Street) in de wildernis van Montana. Troy en Joe hopen de Canadese grens te bereiken, maar de autoriteiten zitten hen op de hielen. Zij gaan uit van een ontvoering door Troy om voogdijredenen, maar de sympathieke detective Faith (Ann Dowd, Hereditary) begrijpt al snel dat er meer aan de hand is in dit ontroerende familiedrama.

Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de American indie competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Maandag 2 november 2020 om 15:45. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Donderdag 5 november 2020 om 21:30. Locatie: Trianon 3.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 11:45. Locatie: Trianon 1.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 19:30. Locatie: Kijkhuis 2.
Cowboys 2020
Cowboys is één van de indrukwekkende films die te zien zal zijn op het Leiden international Film Festival!

Daniel (2019). Deze film gaat over het ongelooflijke-maar-waargebeurde, subliem geacteerde verhaal van de Deense fotograaf Daniel Rye. Hij werd vanaf 2013 398 dagen lang door ISIS werd vastgehouden in Syrië. De film is gebaseerd op het boek “Gegijzeld door IS” van Puk Damsgard, met een duo-regie van Nils Arden Oplev en Anders W. Berthelsen die perfect in balans is. Deze film was terecht de grote favoriet dit jaar op het film festival; Film by the Sea.

Deze film behoort bij het thema Nordic Watching op het Leiden International Film Festival. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 13:45. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 15:30. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Zondag 1 november 2020 om 10:30. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Zondag 1 november 2020 om 20:00. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Maandag 2 november 2020 om 10:30. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Maandag 2 november 2020 om 18:45. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 15:45. Online bij REX ONLINE.
 • Zondag 8 november 2020 om 14:45. Locatie: Kijkhuis 2.

Dating Amber (2020). Na Sing Street is er met Dating Amber weer een heerlijke coming-of-age film uit Ierland op het LIFF! Tieners Eddie (Fionn O’Shea) en Amber (Lola Petticrew) zijn beide nog niet uit de kast gekomen. Ze besluiten te doen alsof ze een relatie met elkaar hebben om te voorkomen dat er getwijfeld wordt aan hun geaardheid. Hun dekmantel blijkt echter niet waterdicht, waardoor hun levens op zijn kop worden gezet.

Deze film is op het Leiden International Film Festival op de volgende dagen en tijden te zien:

 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 14:00. Locatie: LIDO 1.
 • Zondag 1 november 2020 om 13:30. Online bij REX ONLINE.
 • Maandag 2 november 2020 om 17:00. Online bij REX ONLINE.
 • Maandag 2 november 2020 om 21:15. Locatie: Trianon 2.
 • Woensdag 4 november 2020 om 21:30. Online bij REX ONLINE.
 • Donderdag 5 november 2020 om 16:15. Locatie: Trianon 1.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 21:45. Locatie: LIDO 1.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 11:30. Online bij REX ONLINE.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 14:00. Locatie: Trianon 3.
 • Zondag 8 november 2020 om 21:00. Online bij REX ONLINE.

First Cow (2019). Een ingetogen drama over de mannen Cookie (John Magaro) en King-Lu (Orion Lee). Zij ontmoeten elkaar bij een groep pelsjagers in het 19de-eeuwse Oregon. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap en samen starten ze een succesvolle handel dankzij de gestolen melk van een dure melkkoe. Regisseur Kelly Reichardt levert met First Cow misschien wel haar beste werk af. Met de mooie weidse beelden en prachtige Americana muziek van William Tyler zou je willen dat er nog vele koeien zouden volgen.

Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de American indie competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 13:30. Locatie: Trianon 1.
 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 18:30. Online bij REX ONLINE.
 • Zondag 1 november 2020 om 10:45. Online bij REX ONLINE.
 • Zondag 1 november 2020 om 14:15. Locatie: Kijkhuis 2.
 • Woensdag 4 november 2020 om 18:30. Online bij REX ONLINE.
 • Woensdag 4 november 2020 om 19:00. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 14:00. Locatie: Trianon 1.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 21:15. Online bij REX ONLINE.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 13:45. Locatie: Trianon 1.
 • Zondag 8 november 2020 om 16:15. Online bij LUXOR ONLINE.

Get The Hell Out. Een zombiethriller tegen de achtergrond van de Taiwanese corrupte politiek. Hsiung en Wang proberen te voorkomen dat hebzuchtige politici een chemische fabriek bouwen, die een vorm van hondsdolheid verspreidt. Op een dag verandert de president in een zombie en wordt het parlement een regelrecht bloedbad, waarin Hsiung en Wang moeten vechten voor hun levens. Deze over-de-top horrorkomedie was een groot succes tijdens de Midnight Madness-competitie van het Toronto International Film Festival. Het Leiden International Film Festival presenteert deze film samen met het Imagine Film Festival.

Deze film is op het Leiden International Film Festival op de volgende dagen en tijden te zien:

 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 21:00. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 19:00. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 20:45. Locatie: Trianon 2.
 • Zondag 1 november 2020 om 10:45. Locatie: Trianon 2.
 • Donderdag 5 november 2020 om 10:45. Locatie: Trianon 2.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 15:30. Locatie: Trianon 2.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 21:30. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Zondag 8 november 2020 om 11:00. Online bij CAMERA ONLINE.
Get The Hell Out 2020
Zo zou ik er ook wel uit willen zien als ik tegen zombies ga vechten.

Las Niñas. Celia weet wel beter dan haar stem te verheffen op haar strenge katholieke school. Maar met de komst van haar wereldwijze klasgenootje Brisa breekt een nieuwe tijd aan. De kersverse vriendschap maakt Celia nieuwsgierig naar popbandjes en naar haar veranderende lichaam, maar laat haar ook anders kijken naar haar streng katholieke omgeving. Met de film, die zich afspeelt in Spanje, jaren 90, vertelt regisseur Pilar Palomero het verhaal van de bijzondere band tussen twee tieners. Ze gaan in tegen het gezag met kleine rebelse daden die grote gevolgen hebben.

Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de First feature competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Donderdag 29 oktober 2020 om 21:00. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Zondag 1 november 2020 om 13:00. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Dinsdag 3 november 2020 om 13:45. Locatie: Trianon 3.
 • Woensdag 4 november 2020 om 15:30. Locatie: Kijkhuis 2.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 17:15. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Zondag 8 november 2020 om 10:30. Locatie: Trianon 3.

Los Lobos (2019). De achtjarige Max en zijn broertje Leo hebben niet veel naast hun eigen familie. Het gezin is net van Mexico naar de VS verhuisd. Terwijl Lucía probeert rond te komen van verschillende baantjes, brengen de twee broers hun dagen door in de nauwelijks ingerichte éénkamerflat.

Iedereen die dit jaar in quarantaine heeft gezeten zal zich met de jongens kunnen identificeren, maar ze maken er het beste van en de muren van de flat worden een projectiescherm voor hun denkbeeldige avonturen. Regisseur Samuel Kishi Leopo verweeft elementen van zijn eigen jeugd in Los Lobos met de beladen hedendaagse realiteit.

Deze film is op het Leiden International Film Festival op de volgende dagen en tijden te zien:

 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 16:30. Online bij LUXOR ONLINE.
 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 21:45. Locatie: Trianon 3
 • Zondag 1 november 2020 om 13:15. Online bij LUXOR ONLINE.
 • Maandag 2 november 2020 om 12:45. Locatie: Trianon 2.
 • Dinsdag 3 november 2020 om 15:00. Locatie: Trianon 2.
 • Dinsdag 3 november 2020 om 19:00. Online bij LUXOR ONLINE.
 • Woensdag 4 november 2020 om 13:30. Locatie: Trianon 2.
 • Donderdag 5 november 2020 om 14:00. Online bij LUXOR ONLINE.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 11:30. Online bij LUXOR ONLINE.
 • Zondag 8 november 2020 om 17:15. Locatie: Trianon 3.

My Salinger Year (2020). Het is 1995 en Joanna (Margaret Qualley, Once Upon a Time in … Hollywood) is een ambitieuze jonge vrouw. Om haar literaire dromen te verwezenlijken verhuist ze naar New York en solliciteert bij een literair agente (Sigourney Weaver, Alien & Aliens). Tot haar werkzaamheden behoort het beantwoorden van de fanmail van de even legendarische als publiciteitsschuwe auteur J.D. Salinger – onder andere bekend van het boek The Catcher in the Rye, gepubliceerd in 1951. My Salinger Year was dit jaar de openingsfilm van de 70e Berlinale.

Deze film is op het Leiden International Film Festival op de volgende dagen en tijden te zien:

 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 16:30. Locatie: LIDO 1.
 • Zondag 1 november 2020 om 18:45. Locatie: LIDO 1.
 • Maandag 2 november 2020 om 10:30. Locatie: Trianon 1.
 • Dinsdag 3 november 2020 om 11:00. Locatie: LIDO 1.
 • Donderdag 5 november 2020 om 14:00. Locatie: LIDO 1.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018). De grootste plus die ik deze film kan meegeven is dat het goed gebruik maakt van de mythologie, psychologie en filosofie van de wereld van Spider-Man. Deze wereld, die origineel bedacht is door comic book-legendes Stan Lee(Avengers: Endgame) en Steve Ditko, heeft veel mensen plezier en vreugde gebracht. De filmmakers kwamen voor een moeilijke taak te staan. Want hoe vertel je een verhaal dat al zo vaak is verteld dat het onder andere algemeen bekend is onder de (pop-)cultuur fanaten? Ga je gebruik maken van hetzelfde verhaal voor de zoveelste keer? Ja…maar ook weer nee.

Deze film had ik al eerder gerecenseerd en de volledige recensie is hier te lezen. Deze film is als special op het Leiden International Film Festival op de volgende dag en tijd te zien:

 • Donderdag 5 november 2020 om 21:45. Locatie: Trianon 2.
Spider-Man Into the Spider-Verse 2018
Ook deze prachtige animatie-film kun je zien op het Leiden International Film Festival.

The Assistant (2020). Op Jane’s eerste werkdag als assistent van een machtige baas bij een grote firma sluimert er steeds meer het onbehaaglijke gevoel dat er iets mis is. Regisseur Kitty Green geeft een geheel nieuwe invulling aan de kunst van het weglaten en brengt Jane’s groeiende machteloosheid met minimale middelen op briljante, voelbare wijze in beeld. Julia Garner (Ozark) is verre van een onzichtbaar slachtoffer en spat van het scherm in dit onderkoelde manifest tegen onderdrukking en misbruik op de werkvloer.

Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de American indie competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Vrijdag 30 oktober 2020 om 10:15. Locatie: Trianon 2.
 • Woensdag 4 november 2020 om 17:00. Locatie: Trianon 3.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 10:45. Locatie: Trianon 3.
 • Zondag 8 november 2020 om 15:00. Locatie: Trianon 3.

The Death of Cinema And My Father Too (2020). Deze film vertelt een zeer persoonlijk verhaal over de relatie tussen de regisseur en zijn vader. Hierbij komen onderwerpen als hun liefde voor film en zijn vaders ziekte voorbij. Dit autobiografische debuut mengt feit met fictie op een persoonlijke en vooral ook komische manier. Tegelijkertijd worstelt de film met grote vragen over leven en dood. Opnieuw een prachtig, komisch én dramatisch portret over het hebben van een zieke vader en de liefde voor het leven en cinema.

Deze film doet op het Leiden International Film Festival mee aan de First feature competition. De film is te zien op de volgende dagen en tijden:

 • Zaterdag 31 oktober 2020 om 12:45. Locatie: Kijkhuis 2.
 • Zondag 1 november 2020 om 21:00. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Maandag 3 november 2020 om 20:45. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Woensdag 4 november 2020 om 13:00. Locatie: Trianon 1.
 • Woensdag 4 november 2020 om 21:00. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Donderdag 5 november 2020 om 13:45. Online bij CAMERA ONLINE.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 15:45. Locatie: Kijkhuis 1.
 • Zondag 8 november 2020 om 16:30. Online bij CAMERA ONLINE.

The Wolf of Snow Hollow (2020). Deze film gaat over een klein dorpje dat in de bergen wordt opgeschrikt wanneer na elke volle maan lichamen worden gevonden. Agent Marshall moet zichzelf ervan blijven overtuigen dat weerwolven niet bestaan. The Wolf of Snow Hollow is een horrorkomedie geschreven en geregisseerd door Jim Cummings (Thunder Road) en bevat de allerlaatste filmrol van de overleden Robert Forster (El Camino: A Breaking Bad Movie).

Deze film is op het Leiden International Film Festival op de volgende dagen en tijden te zien:

 • Donderdag 5 november 2020 om 15:45. Locatie: Trianon 2.
 • Vrijdag 6 november 2020 om 19:15. Locatie: Trianon 3.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 14:45. Locatie: Trianon 2.
 • Zaterdag 7 november 2020 om 21:45. Locatie: Trianon 2.
 • Zondag 8 november 2020 om 14:00. Locatie: Trianon 2.
The Wolf of Snow Hollow 2020
Dit is de laatste rol van acteur Robert Forster – die onder andere bekend is van Breaking Bad.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.