Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop – Film Recensie

Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop is een film waarin we de laatste dagen van Michael Hellgardt te zien krijgen. Rosemarie Blank, de regisseuse van deze film, volgt haar man Michael terwijl hij in een dilemma zit over het leven en de dood.

Wil jij deze film zo snel mogelijk meemaken? Kom dan naar de speciale voorvertoning in het Ketelhuis op 8 maart om 19:00. Er zal dan achteraf ook nog een Q&A plaatsvinden met regisseuse Rosemarie Blank.

Met dank aan Herrie Film & TV voor de samenwerkingsmogelijkheid.

Uitdagende Zit

Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop is een uitdagende en intrigerende film. Dat is een feit. Tegelijkertijd is het ook zeker een moeilijke film om te kijken. We hebben allemaal een beeld in ons hoofd van hoe onze dood er uit zal zien. Bij Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop krijgen we een dilemma, tussen leven en dood, te zien. We krijgen de laatste dagen te zien van een man, die eigelijk niet zeker weet of hij dood wilt of wilt blijven leven.

Michael Hellgardt weet echter wel zeker dat als zijn leven op deze manier door gaat, dat hij er geen plezier meer uit kan gaan halen. Ik val misschien al snel in herhaling, maar dit was echt moeilijk om te kijken. Iemand zo erg zien lijden, zorgt ervoor dat je ook naar je eigen leven gaat kijken. Ga ik later ook zo veel lijden als ik oud ben? En kies ik dan voor euthanasie of toch doorgaan.

Euthanasie is altijd al een moeilijk onderwerp geweest. Iedereen hoort zelf te kunnen bepalen of ze euthanasie willen plegen, maar soms kan iemand doorschieten in zo’n keuze. Dus moet een huisarts meekijken of euthanasie überhaupt wel een optie is. Hierdoor voelt het voor de persoon in kwestie vaak aan, alsof hij zelf geen keuze heeft.

Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop Uitgelichte Afbeelding
Michael Hellgardt, zoals te zien in de film; Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop.

Evénements-film

Door de enorme beladenheid van Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop is het ook niet bepaald een plezierige film om te kijken. Dit is ook niet een film die ik snel nog een keer zal kijken. Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop voelt ook meer aan als een evenementsfilm, dan een daadwerkelijke documentaire of film. Een van de kwaliteiten van films (in het algemeen) is dat je ze vaker kan kijken dan 1 keer.

Bij Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop gaat het denk ik meer om het idee dat deze film je bij blijft. Net zoals de herinneringen aan Michael Hellgardt regisseuse Rosemarie Blank (Vaarwel Pavel) bij zullen blijven. De negatieve, de ontroerende en de zware momenten. Ze zijn allemaal te zien in deze film. Is deze film dan ook super goed? Of eerder een meesterwerk? Op beide vragen moet ik antwoorden: nee. Ik denk persoonlijk niet dat deze film super goed is.

Begrijp me niet verkeerd. Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop is zeker een goede film, maar door dat er bijna geen pauze is van de heftigheid, zorgt het ook voor veel moeite om met gemak deze film te kijken. Er gebeurd naast het onderwerp ook weinig uitdagends op technisch gebied. De montage en cinematografie zijn prima. De Sound Design steekt waarschijnlijk nog het meest uit, buiten het onderwerp zelf.

Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop Afbeelding 2
Het blijft heftig om iemand met zoveel pijn te zien.

Persoonlijk Minder Fan

Rosemarie Blank heeft waarschijnlijk met het geluid in de film willen laten horen, wat Michael allemaal wel niet hoort. We krijgen vaak een herhalende pieptoon te horen en dat past goed bij wat Michael zelf beschrijft. Hier is dus zeker goed over nagedacht. Nog even terugkomend op het feit dat ik deze film geen meesterwerk vind. Tuurlijk. Ik ben enorm geraakt en ontroerd geweest door deze film. Maar aan het einde van de dag, denk ik dat deze film niet voor mij is gemaakt.

Ik weet te weinig over het onderwerp euthanasie en mantelzorg, om echt een sterke mening te kunnen vormen. Daarnaast ken ik ook niet echt mensen als Michael, dus op emotioneel vlak wordt ik ook niet persoonlijk geraakt. Waardoor het effect van de film enorm afzwakt en ik overblijf met een te zware film, zonder enige rust momenten. Nu snap ik ook heel goed dat de laatste dagen van Michael een hel zullen zijn geweest. Maar hij heeft het ook gehad over de mooie momenten die er nog wel waren.

Ja. Die momenten waren sterk in de minderheid, maar ze waren er nog wel. Ik denk dat de film beter had kunnen zijn, waren er meer van dat soort momenten er tussen geweest. Daarnaast is de opbouw van de film soms ook wat onduidelijk. Dit is vooral richting het einde, waar de film lijkt te suggereren dat de dood van Michael geregeld is. Toch op het laatste moment gaat het niet door. Uiteindelijk sterft Michael dus toch wel. Maar de laatste 20 minuten in de film voordat dit gebeurd, schieten qua verhaal alle kanten op. Hierdoor wordt je ook best uit het meest trieste moment uit de film gehaald. Wat zonde is, want je had de filmmakers en Michael meer gegund.

Punt Uit - Schluss Aus- Full Stop Afbeelding 3
Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop is een enorm zwaar beladen film.

Conclusie

Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop is zeker geen slecht gemaakte film, maar het is wel een erg beladen film. De film is zelfs zo beladen dat het mijn plezier en interesse heeft weggenomen tijdens het kijken. Hierdoor werd het voor mij ook moeilijk om de film af te kijken. Toch moet ik mijn complimenten geven waar nodig is. Het is enorm dapper en goed dat er een film gemaakt wordt over dit onderwerp.

De film is voor het grootste gedeelte ook zeker een goede film. Kijk maar naar hoe het onderwerp besproken wordt en naar hoe geluid gebruikt wordt in deze film. Toch zou ik deze film alleen aanraden aan iemand, als die persoon ook zeker weet dat hij of zij het aankan om zo’n heftige film te kijken. Want heftig is deze film zeker.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Punt Uit – Schluss Aus – Full Stop!

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.