Ralph Breaks the Internet (2018) – Film Recensie

Deze DVD Recensie is mogelijk gemaakt door Disney NL. Wij zijn zeer dankbaar voor het feit dat wij een DVD recensie-exemplaar van ze hebben mogen ontvangen.

Ralph Breaks the Internet speelt zich 6 jaar af na de evenementen van Wreck-It Ralph. Ralph en Vanellope zijn nu beste vrienden. Alleen wanneer – door een ongeluk – het lijkt dat Vanellope’s game dreigt te sluiten, moeten deze twee beste vrienden een avontuur ondernemen om dat te kunnen voorkomen. Een avontuur dat deze twee vrienden brengt naar…het internet!

Thematische Kinderfilm

Vanaf het begin van Ralph Breaks the Internet zijn er twee dingen erg duidelijk. Allereerst is het overduidelijk dat deze film weer de juiste gradatie van passende humor zal bevatten. Daarnaast valt het ook op dat Ralph (John C. Reilly, Stan & Ollie) en Vanellope (Sarah Silverman, Wreck-It Ralph) opnieuw in één conflict zullen komen. Dit keer omdat Ralph blij is met zijn rustig en normaal leventje, terwijl Vanellope (zoals gewoonlijk) op zoek is naar meer uitdaging in haar leven. Dit zet al direct de basis neer voor een interessante film.

Voor een zogenaamde kinderfilm pakt Ralph Breaks the Internet veel volwassen thema’s aan. Zo komen niet alleen identiteit-zoektochten voor, maar ook thema’s als (vasthoudende) vriendschap en dromen komen aan bod. Allebei de hoofdpersonages maken daadwerkelijk een karakter-ontwikkeling door. Zo leert Ralph dat het soms nodig is in vriendschappen om de ander los te laten, zodat zij zich beter kan ontplooien. Vanellope leert dat het oké is om haar dromen te volgen en het goed is dat ze haar eigen identiteit mag vormen.

Ralph Breaks the Internet - Afbeelding 1
De Disney-Prinsessen maken ook nog een leuke cameo.

De eerste helft van Ralph Breaks the Internet is vooral bedoeld als Disney’s amuserende kijk op het internet. Dit werkt redelijk goed, maar vergeleken met de tweede helft van de film stelt de eerste helft niks voor. In de tweede helft komen de echte consequenties op thema’s als identiteitsverwarring en vriendschap naar boven. Deze consequenties dragen de film naar een hoog niveau – dat uitsteekt boven het eerste deel van Wreck-It Ralph en de andere moderne Disney animatie-films.

(On-)Creatief

De film is op animatie-vlak visueel indrukwekkend. Het is Disney gelukt om een unieke en eigen kijk op het internet te geven. Ze hebben hun visie op het internet kunnen doorwerken in character design en world building. Nu moet er wel gezegd worden dat in hun visie weinig ruimte is om het internet daadwerkelijk te tonen zoals het is. Disney speelt op veel vlakken namelijk het erg veilig. Zo worden Twitter en Youtube bijvoorbeeld erg simpel en veilig uitgebeeld. Terwijl op deze platformen soms best wel eens hele negatieve ervaringen opgedaan kunnen worden. Ik wil niet te diep ingaan op wat er precies wordt weergegeven, want dan neem ik de verassing weg van de kijker. Maar wat ik wel kan zeggen is dat Disney wel wat meer risico had kunnen nemen hierin.

Ralph Breaks the Internet - Afbeelding 2
Een nieuw personage in de franchise.

Het stemmenwerk van de cast is bizar goed voor de twee hoofdpersonages, maar de rest van de cast valt hier best in tegen. Met name Gal Gadot (Wonder Woman) valt tegen. Dit kan ook komen door het niet zo creatieve besluit om haar animatie-figuur op haar te laten lijken. Het komt nu op mij over alsof ze gewoon haarzelf speelt. Nu is ze – naar mijn mening – al niet bepaald een meester-actrice, maar het inspreken van dit animatie-figuurtje (dat in de basis haar zelf moet voorstellen) valt echt wel enorm tegen. En dat is jammer, want ze kan beter.

Conclusie

Ralph Breaks the Internet is een film die verder opbouwt waar het eerste deel is gebleven. De personages groeien door in de vriendschappen die in de eerste film zijn gevestigd, doordat de filmmakers ze voor nieuwe uitdagingen (met enorme consequenties) zet. Door deze verdere opbouw kan er ook zeker gezegd worden dat dit tweede deel beter is dan het eerste deel. Is alles dan perfect? Nee; dat ook weer niet. Maar voor een (kinder) animatie-film weet het zijn taak uitstekend te doen. Niet alleen amuseert Ralph Breaks the Internet, maar de film zet de kijker ook aan het denken. De DVD bevat verder (helaas) alleen een aantal Sneak Peaks voor “opkomende” Disney-films.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.