Ready or Not (2019) – Film Recensie

Deze film recensie is mogelijk gemaakt door het recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen van 20th Century Fox Home Entertainment en Team Lewis NL. Mijn dank aan beide voor deze samenwerking. Ready or Not is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Het moet de mooiste dag van haar leven worden. De jonge Grace (Samara Weaving, Mayhem) staat op het punt met haar geliefde, Alex Le Domas (Mark O’Brien, Marriage Story), in het huwelijksbootje te stappen. Alleen alles verandert wanneer ze – volgens de familietraditie – een spelletje verstoppertje moet doen. Alleen weet Grace niet dat dit eerder een spel tussen leven en dood zal worden.

Ken je van die films die zo vermakelijk zijn? Ready or Not valt daar honderd procent zeker onder. Het komt misschien als geen verrassing dat Ready or Not een horror-film is. Horror-films hebben namelijk de mogelijkheid om dé meest entertaining films van alle soorten genre-films te zijn. Daarnaast kunnen ze vaak ook een diepere boodschappen verstoppen. Dit is ook het geval bij Ready or Not. Als je “onschuldig” toekijkt naar hoe een duister spel van verstoppertje wordt gespeeld, valt het je in eerste instantie misschien niet op.

Maar Ready or Not heeft net als Parasite – en zeker als Us – een diepgaande boodschap over de rijke klasse. Een boodschap over hoe de rijke klasse kan pakken en doen wat ze willen, zonder enig verzet. Echter gaat alles niet zoals verwacht wordt en gaat ervan alles mis. Ik heb me trouwens in tijden niet zo vermaakt met een film. Ready or Not had gemakkelijk een veel grotere film met een groter budget kunnen zijn.

Het had heel makkelijk een film met veel jumpscares of veel meer actie kunnen zijn. Echter hebben de filmmakers er voor gekozen om deze film kleinschalig te houden, zodat het meeste uit Ready or Not gehaald kon worden. Soms klopt de gezegde “less is more” en dat is bij Ready or Not helemaal het geval. Tuurlijk zijn er ook over de top-momenten. Zoals de over-de-top-acting van sommige castleden. Maar dat past bij het verhaal.

Ready or Not Afbeelding 2
“Let the HIDE AND SEEK games BEGIN!”

Je gaat met deze over-de-top-momenten mee. Het is net alsof je een adrenaline rush krijgt. Je beweegt van voren naar achteren op je stoel, door de spanning en de actie-horror momenten. Daarnaast is de cast ook echt top in hun rollen. Voornamelijk schijnt Samara Weaving als Grace. Na dat ik op het Imagine Film Festival in 2018 Mayhem had gezien, wilde ik meer films van haar zien. Daar speelde ze ook geweldig in. En in Ready or Not is ze nog zelfs beter. Ze acteert echt precies hoe iemand zou reageren in haar situatie.

Het is een realistisch portret van angst en woede, wat gecombineerd is met over-de-top adrenaline rush momenten. De rest van de cast is ook erg goed, maar niemand steekt er verder echt uit. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel castleden in de rijke familie zijn. En deze personages/castleden krijgen ook niet allemaal evenveel tijd op het grote scherm, waardoor ze minder snel opvallen. Behalve als ze over de top schreeuwen uit hun longen hoe ze Grace dood willen hebben.

Dit is natuurlijk jammer. Vooral omdat Samara Weaving gewoon zo geweldig is in deze rol. Je hoopte dat de rest van de cast kan bijbenen, maar dat is niet gelukt. Dat komt denk ik het meest door (on-)bewuste keuzes in het script, waarbij ze de focus echt hebben gelegd op de ervaringen van Grace. Is dat alles wat mis is met deze film? Nee. Zo voelt de boodschap ook wat slapper aan dan bijvoorbeeld de thematische boodschap in Jordan Peele’s Us. Is dit erg? Nee, want niet iedere film hoeft super diep te zijn.

Ready or Not Afbeelding 1
Samara Weaving is READY voor dit verstoppertje-spel.

Ready or Not is namelijk de perfecte film om met je vrienden (of familie) te kijken met een bak popcorn erbij. Dit komt omdat het een enorm intense film is vol actie, horror en goed getimede komedieschee momenten. Ik heb zelf erg genoten van deze film en kan niet wachten om hem opnieuw te kijken. Ik raad Ready or Not dus ook zeker aan!

Bekijk hier de officiële trailer van Ready or Not!

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.