sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

Reize door het Filmland – Cursus Filmkritiek op het Noordelijk Film Festival

Geweldig nieuws voor filmliefhebbers! Het Noordelijk Film Festival gaat namelijk een heel gaaf evenement organiseren voor iedereen die geïnteresseerd is in filmkritiek en het schrijven van recensies. Vandaag neem ik jullie mee op een Reize door het Filmland, langs het Noordelijk Film Festival.

Noordelijk Film Festival – Een Introductie

Dit jaar is het alweer de 39e editie van dit welbekende Nederlandse Film Festival. Vanaf zijn ontstaan vindt het festival ieder jaar plaats in Leeuwarden in november. Elk jaar zijn er rond de 30.000 bezoekers. Hierdoor is dit evenement dan ook uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van het Noord-Nederland en het grootste regionale filmfestival van het land.

Het Noordelijk Film Festival kenmerkt zich door de Noordse focus. Dit houdt in dat er films uit Noord-Europa in de spotlight gezet worden en dat daaarnaast er een focusprogramma, genaamd de Noorderkroon, is voor films uit Noord-Nederland. De organisatie van het Noordelijk Film Festival ligt in handen van het Centrum voor Film in Friesland. 

Cursus Filmkritiek – De Basis

Naast dat het Noordelijk Film Festival dit jaar zijn 39e editie viert, is Leeuwarden ook nog de Culturele Hoofdstad van Europa. Om dit te vieren is het festival dit keer extra lang. Het zal plaatsvinden vanaf maandag 5 november tot en met zondag 11 november. Er worden extra activiteiten voor jonge en nieuwe talenten in hun New Generation programma georganiseerd. Hier is de cursus Filmkritiek onderdeel van. Deze cursus wordt in samenwerking met de Filmkrant georganiseerd.

De cursus vindt plaats op Theaterskip de Bald’r en zal bestaan uit een cursusdag op 5 en 6 november. In deze cursus leer je van een echte criticus van de Filmkrant hoe je het best recensies kan schrijven en hoe je kritisch kan kijken naar films. Na deze cursus krijg je ook nog de mogelijkheid om deel uit te maken van de redactie tijdens het festival.

De eerste cursusdag op maandag 5 november is toegankelijk voor een breed publiek die geïnteresseerd is in kritisch kijken naar films. Voor deelnemers die graag nog wat dieper de stof in duiken en echt ambities hebben in de (film)journalistiek is er nog een tweede dag(deel). De twee dagen worden ingevuld door Filmkrant criticus Ronald Rovers.

Cursus Filmkritiek – Programma

Op maandag 5 november begint de cursus met een kort college over filmanalyse en het kritisch kijken naar films. Er wordt gekeken naar waar filmcritici op letten en in hoeverre dit overeenkomt met waar het algemeen publiek naar kijkt. Hierna worden er twee films uit programma van het Noordelijk Film Festival vertoond, waarbij na elke film bevindingen van de deelnemers worden besproken.

Op dinsdag 6 november vindt de tweede cursusdag plaats die alleen toegankelijk is voor deelnemers die ook de eerste cursusdag hebben gevolgd.  Het is de bedoeling dat de cursisten die de tweede cursusdag zijn gekomen, een recensie hebben geschreven over een van de twee film van de vorige dag. Deze recensie moet dinsdagmorgen worden ingeleverd. Filmcriticus Rovers zal deze dan doorlezen en voorzien van feedback. De middag staat in het teken van een werksessie en ook zal Rovers op de geschreven recensies feedback en tips geven.

Cursus Filmkritiek – De Redactie in?!

Ben je deelnemer van beide dagen, dan krijg je de mogelijkheid om een redactie te vormen tijdens de rest van het Noordelijk Film Festival. Zo kun je alles wat je hebt geleerd in praktijk brengen als echte filmrecensent van het festival! Super leuk dus! De redactieleden van de cursus Filmkritiek ontvangen van ons accreditatie waardoor zij festivalfilms kunnen gaan kijken en hier recensies over kunnen schrijven. Dit gebeurt allemaal onder leiding van een eindredacteur die deze recensies zal uploaden naar een openbare blog.

Daarnaast werkt de redactie vanuit een open redactielokaal, waarin verschillende groepen en organisaties werken. Zo kunnen er deelnemers avn het NHL/Stenden project Transmedia Television, het contentteam van het festival zelf en externe pers en media. Door deze mix van verschillende media en zowel studenten als professionals die kunnen aanschuiven wordt er een stimulerende werkomgeving gecreëerd waarin samenwerkingen en mogelijkheden om van elkaar te leren snel te bereiken zijn.

Cursus Filmkritiek – Kosten 

Tot 1 oktober zijn de kosten 25,00 euro voor een New Generation bandje. Met dit bandje kun je naar nog veel meer evenementen, masterclasses en filmvertoningen in de hele fesivalweek. Voor deze 25,00 krijg je ook echt veel leuke dingen. Zo kun je meedoen aan het een of tweedaagse filmkritiek traject met begeleiding door een professional. Verder krijg je 2 films uit het festivalprogramma die je in een besloten setting mag zien en ook nog eens koffie/thee. Natuurlijk krijg je ook nog de kans om zitting te nemen in hun redactie. Maar misschien nog wel het meest bijzondere is dat als je meeneemt aan het tweedags traject, of nog langer in verband met de redactie, en buiten Leeuwarden woont kan het Noordelijk Film Festival je helpen een gratis slaapplek te vinden bij een local! Wat een mogelijkheid!

Cursus Filmkritiek – Voorwaarden

Als je mee wilt doen aan deze cursus moet je dus een New Generation bandje aanschaffen. Dit zijn de kosten voor het deelnemen aan de cursus, maar met dit bandje kun je gratis aan nog veel meer projecten en activiteiten meedoen. Volg deze link voor meer informatie.

De eerste cursusdag is beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Echter is de tweede cursusdag bedoeld voor mensen die echt ambities hebben in de (film)journalistiek of dit vakgebied wat beter willen leren kennen. We zoeken dan ook mensen met enige aantoonbare ervaring met het schrijven van artikelen, recensies of blogs. Om deel te nemen in de redactie hoef je niet alle dagen aanwezig te zijn op het festival. Opgave is verplicht om te kunnen deelnemen: dat kan hierLet wel op; de plekken voor de tweede cursusdag zijn beperkt. Wanneer we veel aanmeldingen hebben zal het Festival een selectie maken van de deelnemers. Dit wordt gedaan om de kwaliteit van de cursus te kunnen waarborgen. Wat een ongelofelijk gaaf idee was dit zeg! Ik ben er zeker weten bij! Dus misschien tot dan!

2 thoughts on “Reize door het Filmland – Cursus Filmkritiek op het Noordelijk Film Festival

  1. Jammer dat het helemaal in Leeuwarden is want anders was dit toch wel leuk om een keer te doen. Altijd goed om anderen kritiek op je werk te laten geven….

    1. Ja, voor mij is het ook een eind van waar ik vandaan kom, maar ik ga er toch heen. Hopelijk kan het festival nog een plekje vinden waar ik kan overnachten 🙂 Zeker! Helemaal mee eens!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: