sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

Reize door het Filmnieuws – Eerste Blik Imagine Film Festival 2018

Het Imagine Film Festival is een jaarlijks terugkerend filmfestival, dat plaatsvindt in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Imagine 2018 vindt dit jaar plaats van woensdag 11 april tot zaterdag 21 april. In deze elf dagen worden er allerlei fantasie-, scienceficiton-, horror-, martialarts- en animatiefilms vertoond. Vandaag zijn de eerste details van de aankomende festivaleditie bekendgemaakt.

Thema

Fantastische verhalen van vroeger tot nu zal het thema vormen van Imagine 2018. Het themaprogramma moet een weerspiegeling vormen van de diverse vertelvormen die eigen zijn aan de fantastische film. Fantastiche verhalen die teruggaan op eeuwenoude mythes zullen hierbij voorkomen. Maar ook futuristische fictie die zich afspeelt in een verre toekomst, krijgt zijn kans om te schijnen. Daarnaast zijn ook de eerste shorts en speelfilms bekendgemaakt. Deze zullen te zien zijn op het Imagine 2018.

Foto: Pixabay & EYE Film-Instituut
Programma Onderdelen

De eerste drie programma onderdelen zijn ook vandaag bekendgemaakt. Als eerste heb je het programma, getiteld De Toverlantaarn. Dit programma onderdeel laat fantastische verhalen zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine 2018 komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Culturen en tijden vermengen zich in een unieke voorstelling.

Het tweede programma onderdeel is VR. Bij Imagine 2017 was het nog een showcase op beperkte schaal, maar dit jaar is het een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Het derde programma onderdeel dat vandaag bekend werd gemaakt is; Remakes. Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Peet Gelderblom gaat aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman ”The Body Snatchers” uit 1955.

Foto: Flickr, Christo Drummkopf, Warner Home Video & Walt Wagner Picturs, Inc.