sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

Reize door het Filmnieuws – Movies that Matter op Cinetree

De 2018 editie van het Movies that Matter Festival is helaas nu al een tijdje afgelopen, maar goed nieuws komt ons blijmaken. Video on Demand-platform Cinetree, opgericht door Hanna Verboom (Zomer in Zeeland), gaat hand in hand samenwerken met filmfestival Movies that Matter. Samen gaan ze bijzondere maatschappelijke films verspreiden via hun platformen.

Over Cinetree

Als je op zoek bent naar films die je horizon verbreden en je in een wereld van mensenrechten durft te stappen, dan zul je bij Cinetree op de juiste plek zijn. Maar wat is Cinetree? Ze zijn een online platform dat haar leden toegang biedt tot de beste films en documentaires. Samen met de curators van Cinetree wordt een voorsortering in het wereldwijde filmaanbod gemaakt. Daarna worden films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die raken gekozen. Er kan gekeken worden naar de films via de website of de apps. Met de winst die wordt opgehaald met deze dienst wilt Cinetree Nederlandse films en documentaires steunen. Zo werd in 2015 al een kortfilm en een videoclip geproduceerd.

Maar waarom Cinetree? Elke week maken de curators van het online platform een selectie uit het enorme aanbod aan films. Je hoeft dus zelf niet meer uren te gaan zoeken naar de juiste. Cintree heeft als doel goede films te verzamelen, uit te lichten en van context te voorzien. Ook is het abonnement een stuk goedkoper dan een Netflix- of Videoland-abonnement. Voor maar 5,99 euro per maand kijk je geweldige films.

Foto: Cinetree
Movies that Matter op Cinetree

Een van de curators van Cintree is de artistiek directeur van het festival, Dirk van der Straaten. Volgens Cinetree zijn de keuzes van Dirk krachtig door zijn hang naar sociaal engagement, terwijl hij zijn oren en ogen altijd gescherpt heeft staan op goed gemaakte films. Dirk deelde eerder de film Beginners voor het online platform. Daarnaast zijn er ook films, die eerst op het Movies that Matter festival gescreend zijn, aanwezig op Cinetree. De volgende Movies that Matter films zijn te zien op Cinetree:

  • Citizenfour. Het is januari 2013 wanneer filmmaakster Laura Poitras gecodeerde berichten begint te ontvangen van een anonieme bron die zich ‘citizenfour‘ noemt. Hij zou belangrijke informatie hebben die hij wil lekken. Een half jaar later ontmoet Poitras hem in een hotel in Hongkong: Edward Snowden, de man die de wereld liet weten dat geheime diensten als de NSA op grote schaal berichten en gesprekken onderscheppen van burgers.
  • KauwboyDe 10-jarige Jojo een lastige band met zijn vader en geen moeder. Hij vindt troost in een speciale vriendschap met een baby kauw. Omdat Jojo de kauw verborgen houdt voor zijn vader, komt hij klem te zitten tussen de zorg voor zijn huisdier en de loyaliteit naar zijn vader.
  • Son of Saul. Dit is het Oscarwinnende speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur László Nemes. In deze film wordt  de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van Auschwitz gestort.
  • Dancing Arabs. Een Palestijns-Israëlische jongen, genaamd Eyad, wordt naar een prestigieuze kostschool in Jeruzalem gestuurd. Daar worstelt hij met taalbarrières, cultuurverschillen en opvattingen over identiteit.
  • No. Een jonge reclamemaker wordt ingeschakeld om een campagne tegen Augusto Pinochet te voeren.
  • Dogtooth. Drie jong volwassenen leven een geïsoleerd bestaan doordat ze van hun overbeschermende ouders het huis pas uit mogen wanneer hun snijtanden uitvallen.
  • Tomboy. Wanneer de 10-jarige Laure met haar familie naar een nieuwe buurt verhuist, stelst ze zich aan de andere kinderen voor als Mickäel en brengt zo de rest van de zomer door.
  • Ajami. In deze film volg je vijf verhalen uit de diverse gemeenschap van Ajami, Tel Aviv.
  • Lebanon. Het is juni 1982 en de Libanese burgeroorlog woekert. Een stel jonge paratroopers worden met een tank naar een vijandig dorp gestuurd met een simpele opdracht die steeds complexer lijkt te worden. Van de regisseur van Foxtrot.
  • Welcome. Bilal is een 17-jarige uit Irak. Hij is op een langdurig avontuur om Londen te bereiken, en het meisje waarop hij verliefd is, maar in Calais loopt hij vast tussen andere illegale vluchtelingen. Hij besluit zwemlessen te nemen om het kanaal over te zwemmen.
Foto: Wikimedia Commons
Over het Movies that Matter Festival

Voorheen heette het Movies that Matter Festival nog het Amnesty International Film Festival. Het Movies that Matter Festival is een jaarlijkse internationale film- en debatfestival van de geëngageerde film in Den Haag. In maart 2006 werd stichting Movies that Matter opgericht. Deze stichting nam de activiteiten van het Amnesty International Film Festival over. Deze activiteiten werden ook nog uitgebreid in binnen- en buitenland.

Het Movies that Matter Festival biedt een podium aan speelfilms en documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame samenleving. Er worden bij de meeste filmvertoningen ook uitgebreide verdiepingsprogramma’s gepresenteerd: debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met onder andere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland.