sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

Reize door het Filmnieuws – Winnaars Movies that Matter Festival – 2018

Het Movies that Matter Festival is dit jaar al bijna afgelopen. Dit betekent echter niet, dat er niet veel  meer te beleven was op het festival. In tegendeel! De laatste paar dagen zijn misschien wel het meest levendig geweest. Zo werden de prijzen van het festival uitgedeeld aan de winnende films en kon je de trotsheid van de filmmakers en activisten van het podium af zien spetteren. Alom, er was nog veel te beleven!

Dutch Movies Matter Award

Op 30 maart werd er bekendgemaakt dat regisseur Floris-Jan van Luyn voor zijn film The Bastard de Gouden Vlinder Dutch Movies Matter Award (€ 5.000,-) in ontvangst heeft genomen op het Movies that Matter Festival in Den Haag. The Bastard vertelt het aangrijpende en gelaagde verhaal van de Ethiopische Daniël Hoek en zijn Nederlandse vader Joop Hoek, die hem als kind verliet. Beiden zijn ervan overtuigd dat hun levens er heel anders hadden uitgezien als hun vaders hen niet in de steek hadden gelaten. De jury bestond uit filmmakers Reber Dosky, Ena Sendajirevic en Sanda Beerends. Daarnaast waren onderzoeker Nawal Mustafa en Tingting Shi van het LGTB Filmfestival Shanghai ook nog leden van de jury. Dit was het eerste jaar dat de Dutch Movies Matter Award werd uitgereikt. Er waren zes Nederlandse geëngageerde documentaires geselecteerd voor het nieuwe competitieprogramma Dutch Movies Matter, dat mogelijk wordt gemaakt met steun van auteursrechtenorganisatie VEVAM Fonds. The Bastard is momenteel te zien in de Nederlandse filmtheaters en op Picl.

Foto: Cinema Delicatessen
Camera Justitia Award

De Gouden Vlinder (€ 5.000,-) voor beste film over mensenrechten en gerechtigheid werd door de Camera Justitia-jury uitgereikt aan regisseur Alberto Arnaut voor Armed to the Teeth. De film is een ijzingwekkende en hartverscheruende reconstructie van de moord op twee studenten door het Mexicaanse leger in 2010. De jury was diep geraakt door de documentarie. Zo vond de jury dat de film een overtuigend menselijk gezicht van onrecht vertoont, dat veel verdriet en strijd oplevert. Het Camera Justitia-programma werd mogelijk gemaakt door het vfonds.

Foto: Movies that Matter Festival, vfonds & Herrie Film&TV
Students’ Choice Award

Een jury, bestaande uit studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten bekroonde I Am Not a Witch van Rungano Nyoni met de Students’ Choice Award. Deze film is een bizar en surreëel verhaal met gitzwarte humor over de negenjarige Shula uit Zambia die op een dag zomaar beschuldigd wordt van hekserij. De film is vanaf 5 juli in de Nederlandse bioscopen te zien en wordt uitgebracht door September Filmdistributie.

Foto: September Film Distribution, Clandestine films, Film4, BFI Film Fund & Soda Pictures
MovieZone Award

De prijs van de jongerenjury van EYE en het Movies that Matter Festival, getiteld de MovieZone Award, gaat dit jaar naar de film Joshua: Teenager vs. Superpower van Joe Piscatella. Volgens de jongerenjury bevat de film een verhaal dat gaat over dapperheid, eenheid en vastberadenheid. Daarnaast zou de film nog inspirerend zijn en heeft de film hun geleerd dat als je hard genoeg probeert en niet opgeeft, je alles kunt bereiken. Verder nomineerde de MovieZone-jury ook de films The Bastard van Floris-Jan van Luyn en Watani My Homeland van Marcel Mettelsiefen. Joshua: Teenager vs. Superpower is trouwens al te zien op Netflix. En als ik het rapport van de jongerenjury volg, dan is het een echte aanrader!

Foto: Herrie Film&TV, Movies that Matter Festival, Netflix, June Pictures & Pandamonium
BNNVARA Publieksprijs 

De BNNVARA Publieksprijs gaat dit jaar naar City of Joy van Madeleine Gavin. Dit is een inspirerende documentaire over Congolese vrouwen die pijn omzetten in kracht. Vrouwen en meisjes die slachtoffer waren van verkrachting tijdens het conflict in de Democratische Republiek Congo, leren in de ‘City of Joy’ om met hun verleden om te gaan, weer van zichzelf te houden, en uiteindelijk leiders in hun gemeenschap te worden.