Reize door het Movies that Matter Festival – Joshua: Teenager vs. Superpower (2017) – Recensie

joshua

Wanneer de Communistische Partij terugkomt op zijn belofte om Hong Kong meer autonomie te geven, besluit de tiener Joshua Wong zijn stad te gaan redden. Samen met duizenden jongeren skipt hij school, om de straten te bezetten. Ongepland wordt hij de leider van het verzet. 

Joshua: Teenager vs. Superpower begint met een onheilspellende soundtrack. Dit moet je voorbereiden op het onheilspellende wat je in deze Netflix documentaire te zien zult krijgen. Dit werkt goed bij wat we te zien krijgen. We zien namelijk Joshua Wong, leider van de groep genaamd Scholarisme, met zijn volgelingen een gevaarlijke actie ondernemen in hun verzetsplan. De muziek en beeld gaan dus goed samen, wat zorgt voor een interessant begin van de film. Een begin waardoor je meer wilt zien van de film.

Na de openingsscène krijgen we een montage van krantenartikelen, met Joshua Wong op de voorpagina, te zien. Dit moet hoogstwaarschijnlijk interesse opwekken. Want wie is Joshua Wong eigenlijk? Krantenkoppen zoals; ”The Face of Protest” &”Joshua Wong, the Teenager taking on Communist China”, geven ons een eerste glimps op wat voor een uniek persoon Wong is. Naast de krantenkoppen zien we ook de protesten die ermee gepaard gaan. Dit zorgt voor meer interesse om te zien wat erna gaat komen in deze documentaire. Dit komt voornamelijk door de snelle en slim in elkaar gezette montage van Matthew Sultan (#chicagoGirl: The Social Network Takes on a Dictator).

Als we Joshua voor het eerst zien in zijn huis, vertelt hij over hoe normaal zijn leven was, voor hij zich ging bemoeien met de politiek. We krijgen een glimps van zijn normale leven van vroeger, maar al snel slaat dit over naar een nieuw ”normaal” leven. Zijn nieuwe normale leven is namelijk het verkrijgen van nieuwe volgelingen die hem en Hong Kong kunnen helpen naar een democratische oplossing. Joshua zegt wat er gezegd moet worden. Namelijk wie er verantwoordelijk is voor wat belangrijk en waardevol is, dat ben JIJZELF!

Joshua Wong
Foto van Joshua Wong: Wikimedia Commons

We krijgen te zien hoe de Overdracht in 1997, waarbij Hong Kong werd overgedragen aan China, voor de beginnende problemen zorgde. Hong Kong was hiervoor namelijk 150 jaar lang een kolonie van de Britten geweest. We hebben, volgens de documentaire, nu te maken met een verwesterde bevolking in een communistische wereld. Joshua Wong en zijn volgelingen zeggen ook dat zij geen Chinezen zijn. Ze zijn uniek. Ze zijn Hong Kongers. Hieruit ontstaat een soort David tegenover Goliath verhaal, waarbij de perfecte quote wordt gezegd over deze situatie door een van de volgelingen van Joshua Wong. Ik citeer; ”But if you want to defeat Darth Vader, they’ll have to train some Jedi.” Dit is de perfecte quote voor deze documentaire door verschillende redenen. Allereerst laat het zien dat Hong Kong inderdaad een verwesterde bevolking bevat, want ze weten af van westerse pop-cultuur (namelijk Star Wars). Daarnaast is het ook nog een legendarische quote, omdat Darth Vader uiteindelijk zijn fouten inziet, door de Jedi Luke Skywalker. Zo probeert Jedi Joshua Wong ook China zijn fouten in te laten zien. Puur Geniaal! Bravo! Bravo!

Er komen meerdere shots voorbij van Hong Kong en hoe prachtig de stad kan zijn, in de ogen van Joshua en de kijker. Als kijker begrijp je steeds meer waarom Joshua wilt vechten voor deze stad en waarom hij er dol op is. We krijgen de stad druk te zien bij momenten van protest, maar ook rustig bij momenten waarop Joshua rustig is. De stad is een verlenging van Joshua. Ze zijn samen één. We krijgen als kijker de stad te zien door de ogen van Joshua en de bevolking die vecht voor meer democratie. Een unieke blik kan hierdoor op Hong Kong geworpen worden.

Helaas heeft Joshua: Teenager vs. Superpower ook zo zijn problemen. De film valt namelijk veel in herhaling. Begrijp me niet verkeerd; er komt constant nieuwe informatie in de film, maar de redenen waarom Joshua en zijn volgelingen in verzet zijn, worden regelmatig herhaald. Als kijker begrijp je het onderhand wel. Ik snap wel waarom ze het doen. Ze willen het enorm duidelijk maken dat er wordt gestreden voor het juiste doel. Maar door de herhalingen kan er wat verveling opkomen. Op een gegeven moment heb je het wel gezien.

Yiu Chung yim Nathan Law Joshua Wong and Eddie Chu 20170109
Foto van o.a. Nathan Law en Joshua Wong – Foto: Wikimedia Commons

Overal is Joshua: Teenager vs. Superpower een uitstekende documentaire, ook al is hij niet perfect. Dat het niet perfect is reflecteert dat de reis van Scholarisme ook niet perfect is geweest, maar dat het wel nodig is geweest. Net zoals deze documentaire nodig is geweest om meer mensen te informeren en te laten nadenken over de situatie in Hong Kong. Het is een interessante kijk op het spectaculaire leven dat Joshua Wong en zijn volgelingen hebben geleefd in de tijden van het Scholarisme. Maar deze documentaire werpt ook een blik op de toekomst, want het avontuur van Joshua Wong is nog lang niet afgelopen. De documentaire werkt goed doordat er een interessant onderwerp is, waar veel mensen met passie bij betrokken zijn geweest. Daarnaast is de montage ook een van de sterkere punten van deze film. Zeker een aanrader, maar vooral een Movie that Matters.

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier
A Documentary that Matters!
 • Cast
 • Cinematografie
 • Eerste indruk
 • Genre: Documentaire
 • Locaties, Scouting en Kleding
 • Montage
 • Onderwerp
 • Originaliteit
 • Regie
 • Sound Design & Soundtrack
 • Tweede indruk
4.2

Samenvatting

Joshua: Teenager vs. Superpower is een interessante documentaire, doordat het niet alleen een persoonlijk verhaal vertelt over Joshua, maar ook een persoonlijk verhaal over Hong Kong en de strijd van zijn bewoners voor democratie. De montage is top. Helaas valt de documentaire soms in herhaling en dat kan vervelen, maar ondanks dat blijven de positieve punten de negatieve punten uitblinken!

Misschien is dit ook iets voor je!