Rosa – de kleine bloemenfee (2023) – Film Recensie

Rosa – de kleine bloemenfee is een fantasierijke animatiefilm met enkele mooie thema’s. De film is meer dan geschikt voor een (extra) jong filmpubliek. In de film beleven het hoofdpersonage Rosa – een kleine bloemenfee – en haar vriendjes meerdere vrolijke, spannende en muzikale avonturen. Ondanks dat er enkele gemene wezens voorbijkomen in de animatiefilm, wordt de film nooit echt te eng voor het jonge filmpubliek. Rosa – de kleine bloemenfee weet perfect de dunne draad – tussen spannende en enge verhaallijnen voor jonge kinderen – te balanceren.

Ondanks dat Rosa – de kleine bloemenfee vooral gericht is op een vrij jong filmpubliek, weet het verhaal ook oudere filmtoeschouwers en volwassenen te ontroeren. De film bevat mooie thema’s over het belang van vriendschappen, het aanpakken van je eenzaamheid en het overwinnen van je angsten. Helaas gaat deze Noorse geanimeerde kinderfilm te rap door zijn verhaal heen. Dit is ergens begrijpelijk, want de film heeft een korte speeltijd van 75 minuten. Aan de andere kant mag er zeker benoemd worden dat het tempo van de film een van de grootste zwaktepunten van de film is.

Doordat de film een rap tempo bevat worden enkele boodschappen en thema’s in Rosa – de kleine bloemenfee minder goed onderbouwd. Dit heeft ook als gevolg dat enkele karakterkeuzes en karaktermotivaties niet logisch overkomen. De personages maken zeker karakterontwikkelingen mee, maar doordat het verhaal in een rap tempo hier doorheen gaat, komen deze ontwikkelingen soms wat ongemakkelijk en tegenstrijdig over. De jonge filmtoeschouwers zullen dit misschien niet doorhebben, maar een ouder filmpubliek kan dit bijna niet ontgaan.

Over Rosa – de kleine bloemenfee (2023)

Rosa – de kleine bloemenfee is een Noorse geanimeerde kinderfilm uit 2023. De oorspronkelijke filmtitel is Roselil og Stentrolden. De film is ook bekend onder zijn Engelstalige filmtitel Rosa and the Stone Troll. De film is geregisseerd door Karla Holmback. De Nederlandse stemmencast van Rosa – de kleine bloemenfee bestaat uit onder andere Ida VerspaandonkAmber BeishuizenEdward ReekersTrevor ReekersJannemien Cnossen en Aïden Maij. Het verhaal van Rosa – de kleine bloemenfee gaat over Rosa. Ze is een kleine bloemenfee. Rosa woont alleen in haar rozenstruik.

Rosa zou graag een vriendje willen hebben, maar ze durft nooit haar struik te verlaten omdat ze te bang is. Dan ontmoet ze de avontuurlijke vlinder Silk. Ze worden meteen vriendjes, ondanks hun grote verschillen. Silk wil altijd graag op avontuur gaan, terwijl Rosa liever in haar rozenstruik blijft. Maar wanneer Silk wordt ontvoerd door een gemene Steentrol, moet Rosa haar angsten loslaten en op een gevaarlijke reis gaan om haar beste vriend te redden. 

Rosa – de kleine bloemenfee werd op 27 september 2023 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Mijn dank aan filmdistributeur In the Air voor het versturen van een online recensie-exemplaar.

Bekijk hierboven de officiële Nederlands gesproken trailer van Rosa – de kleine bloemenfee (2023).

Schattige en rustgevende animatiefilm

Rosa – de kleine bloemenfee bevat meerdere mooie muzieknummers die goed inspelen op de gebeurtenissen en thema’s van het filmverhaal. Zo opent de film ook met een rustgevend liedje dat inspeelt op thema’s als familie en eenzaamheid. De bijzondere animatiefilm laat zien hoe allerlei families bij elkaar komen om hun kinderen knusjes in bed te leggen. De animatie oogt al vanaf deze muzikale openingsscène prachtig. Rosa – de kleine bloemenfee lijkt op een Europees prentenboek dat met gestileerde animatietechnieken tot leven is gekomen.

De verschillende soorten wezens uit deze animatiefilm zijn ook schattig geanimeerd. De elven uit deze film worden bijvoorbeeld op een originele en spirituele manier weergegeven als geesten. Net zoals de schattige karakterontwerpen van de geanimeerde wezentjes en beestjes, klinkt het stemmenwerk ook aardig. Het stemmenwerk is daarnaast ook nog eens effectief, waarbij zelfs de kinderstemmen de geplande doelen van de filmmakers weten te bereiken. Met de openingsscène laten de filmmakers zien dat deze familiefilm uitstekend is voor families met (kleine) kinderen.

Rosa – de kleine bloemenfee is een succesvolle film doordat het sterk inspeelt op zijn twee grootste doelgroepen: jonge kinderen en ouders met jonge kinderen. Ouders kunnen genieten van deze kinderfilm doordat het sterk inspeelt op belangrijke thema’s waarmee jonge kinderen gedurende hun hele leven mee te maken zullen krijgen. In deze korte speeltijd van 75 minuten kunnen de ouders echter genieten van een momentopname waarin de kinderen eventjes voor altijd jong zullen lijken te zijn.

Rosa – de kleine bloemenfee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, In the Air, In the Air Family Entertainment, A. Film, Dansk Tegnefilm en Scandinavian Film Distribution.

Belangrijke thema’s en boodschappen uit de film

De film laat na deze filmintroductie direct een groot verschil zien tussen Rosa en de andere fantastische wezens uit dit rijk. Rosa is alleen. Ze heeft geen vrienden of familie. Rosa heeft dus niemand om haar vast te houden als ze bang is. Aan de start van de film is er niemand die haar zal vertellen dat het oké is om bang te zijn – zolang je het je leven niet laat beheersen. De animatiefilm laat zien hoe Rosa aan de start van de film oprecht bang is voor alles. Ondanks haar angst kan Rosa nog steeds de beste en mooiste rozen laten groeien.

Hiermee laat de film zien dat angst er mag zijn, maar dat het niet ons hoeft te definiëren. Het filmverhaal laat verder zien dat het vragen om hulp meer dan oké is en dat eenzaamheid ook onder onze allerkleinste vriendjes kan plaatsvinden. Rosa – de kleine bloemenfee gaat grappig genoeg ook in op enkele volwassenen onderwerpen. Zo laat het filmverhaal zien hoe iemand uit eenzaamheid met iemand kan trouwen. Hiermee spelen de filmmakers in op thema’s van onnatuurlijke huwelijken die ontstaan door geforceerde of drastische redenen.

Rosa – de kleine bloemenfee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, In the Air, In the Air Family Entertainment, A. Film, Dansk Tegnefilm en Scandinavian Film Distribution.

In dit geval is het Rosa die letterlijk liever getrouwd is met een huilende muis dan dat ze alleen is. Rosa – de kleine bloemenfee gaat voor een geanimeerde familiefilm best diep in op het onderwerp van eenzaamheid. Ik waardeer enorm dat regisseur Karla Holmback laat zien hoe veelvoorkomend dit thema kan zijn bij mensen van alle leeftijden. Zo heeft de gemene schurk van deze film – de Steentrol – ook te maken met eenzaamheid. De andere gemene en enge wezens uit de donkere bergen willen geen vrienden met haar zijn en maken haar zelfs belachelijk.

Rosa – de kleine bloemenfee is ook een magische kinderfilm met een sprookjesachtige filmwereld. Er komen naast meerdere bosdieren ook verschillende fantastische wezens – zoals elven, steentrollen en heksen – voorbij. Deze Noorse geanimeerde kinderfilm is dus zeker een mooie introductie tot de werelden en verhalen van sprookjes. De manier waarop het filmverhaal ingaat op het uiterlijk en de betekenis van de zee, de bossen en bergen passen ook allemaal goed bij de jonge doelgroep van het de film.

Rosa – de kleine bloemenfee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, In the Air, In the Air Family Entertainment, A. Film, Dansk Tegnefilm en Scandinavian Film Distribution.

Conclusie

Het is jammer dat het tempo van de film zo rap is, want voor de rest blijft Rosa – de kleine bloemenfee een warme film waarin het belang van vriendschap wordt uitgelicht. De filmmakers laten zien hoe vrienden je kunnen helpen bij het overwinnen van je angsten. Hierbij maakt dit niet uit of dit nu angst voor een Steentrol is of angst is om voor je zelf op te komen. De film laat zien dat twee personen met verschillende persoonlijkheden en tegenstrijdige mentaliteiten nog steeds beste vrienden (of vriendinnen) kunnen worden.

Regisseur Karla Holmback is niet bang om te laten zien dat er nog steeds conflicten in een vriendschap voorbij kunnen komen. Tegelijkertijd laat Holmback ook zien dat dit altijd weer uitgepraat kan worden. De geanimeerde kinderfilm bevat ook genoeg kindvriendelijke humor – van een kleine trol die veel scheten laat uit stress tot een wijze gekke uil die vergeetachtig is. De ontwerpen van de dieren en insecten zijn ook mooi om te zien.

Zo heeft een spin met zichtproblemen twee brillen met elk vier glazen, zodat hij met zijn acht ogen goed kan zien. Rosa – de kleine bloemenfee belicht daarnaast thema’s als angst, eenzaamheid en begrip. De film laat zien dat het belangrijk is om te luisteren naar elkaar. De film bepleit dat je jezelf ook op de eerste plek mag zetten en je wensen mag delen met je geliefden. Tegelijkertijd laten de filmmakers zien hoe belangrijk het is om er voor je vrienden te blijven zijn.

Rosa – de kleine bloemenfee laat zien dat hier een fijne balans in te vinden is. Deze Noorse geanimeerde kinderfilm is verder een mooie introductie tot de wereld van epische reizen en sprookjesverhalen. De film is spannend, maar schiet hier niet in door, zodat het jonge doelgroep nooit echt te bang wordt van het filmverhaal. Hierdoor is deze kinderfilm meer dan geschikt voor families met jonge kinderen. Rosa – de kleine bloemenfee is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.