Sherlock: A Study in Dr. Watson

Een oorlogsveteraan, genaamd Dr. Watson, gaat terug naar London. Hij is op zoek naar een plek om te verblijven. In zijn zoektocht komt hij een vreemde, maar briljante consulting detective tegen. Samen komen ze voor een moordzaak te staan. Kunnen zij deze ”serial suicides” oplossen?

In dit artikel van sebkijk! wordt gekeken naar een van de meest interessante re-imaginings ooit. Dit keer mag Sherlock zijn spotlight pakken. Of eigenlijk, om meer precies te zijn, is het tijd voor Dr. Watson om zijn spotlight te pakken. De BBC series Sherlock heeft een cast bestaande uit Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), die de geniale detective speelt, en Martin Freeman (The Hobbit Trilogy) diezijn trouwe sidekick, Dr. Watson, speelt. Dit artikel wordt dit keer een beetje anders aangepakt. In plaats van een volledige recensie en terugkijk op de eerste aflevering van Sherlock, krijgt u een analyse van het personage Dr. Watson.

De Pilot of Sherlock begint met Dr. Watson’s droom naar de tijd dat hij werkte als een legerdokter in Afghanistan. We krijgen shots te zien van Watson die spartelt in zijn slaap, terwijl hij beelden van deze oorlog ziet. Deze beelden zijn belicht met felle witte lichten. We krijgen ook fel groen gras te zien. Deze beelden moeten symboliseren dat Watson zich meer thuis voelde in de oorlog. We kunnen dit aannemen dankzij door de felle groene kleuren en de felle witte lichten. Groen staat voor de vrijheid die hij voelde tijdens de oorlog. De witte lichten staan voor de depressie die hij heeft. De depressie dat op weg is naar een pad vol met zelfdestructief gedrag. Vandaar de witte lichten, omdat Watson langzaam richting de witte lichten gaat, zodat hij eindelijk terug kan komen in de oorlog die hij zo erg mist.

Na zijn droom, of nachtmerrie zoals sommige het zullen zien, zien we Dr. Watson liggen in zijn bed. De kamer is niet echt goed belicht. Oftewel het is erg donker in de kamer. Maar er zijn wel nog een aantal lichtstromen die binnenvallen. Ze komen terecht op het gezicht en lichaam van Watson en vormen een soort van tralies voor hem. Dit representeert het idee dat Watson, in zijn hoofd vastzit met flashbacks van de oorlog. Hij is hierin gevangen en in een constante psychologische oorlog. Mist hij de oorlog of wil hij juist verder met zijn leven? Een vraag waar hij onbewust maar geen antwoord op krijgt.

Vervolgend krijgen we een close-up op het gezicht van Watson. De helft is belicht. De andere helft blijft, in de donkere kamer, niet goed te zien.  Dit is een mooie representatie over het feti dat Watson in een psychologisch conflict is over wat zijn relatie tot de oorlog is. Niet lang na dit moment, krijgen we de apartement van Watson te zien. Hier beweegt hij in als een geest, wat te zien is aan het feit dat de filmmakers hem vaag op beeld laten zien als hij beweegt. De ene seconde is hij er niet, de volgende seconde beweegt hij langzaam en komt vaag tevoorschijn. Hij beweegt in slow-motion. Elke seconde in deze huidige apartement is een hel voor Watson.

Wanneer Dr. Watson Sherlock onmoet, is hij onmiddelijk onder de indruk van zijn deducerend vermogen. Al snel staat hij voor het volgend obstakel. Gaat hij Sherlock helpen om deze moorden op te lossen? Hij besluit hem te helpen. Wat een prachtige keuze voor Watson is, omdat hij nu zijn leven kan doorzetten, maar tegelijkertijd ook terug kan gaan naar zijn oorlogs-wereld. Hij kan terug naar deze wereld, omdat het oplossen van moorden, ook een soort van gevecht is. Maar ook kan hij zijn leven doorzetten, omdat hij zijn herinneringen van Afghanistan aan de kant kan zetten en nieuwe herinneringen kan maken. Herinneringen over het oplossen van misdrijven met zijn nieuwe vriend, Sherlock.

Foto: Wikimedia Commons

You may also like