Sing 2 (2021) – Film Recensie

Het is bijna te gek voor woorden, maar Illumination Entertainment laat met Sing 2 zien hoe je een meesterlijk vervolg op een animatiefilm maakt. Andere grote animatiestudio’s zouden (in dit geval) moeten kijken naar Illumination Entertainment, want dit hoe je een meesterlijk vervolg, op een matige animatiefilm, maakt. Met elk individuele aspect – en ook in zijn geheel – overtreft Sing 2 zijn voorganger.

Sing 2 is sinds 4 mei 2022 in Nederland te koop op 4K Ultra HD, Blu-ray en DVD. Mijn dank aan Universal Pictures Home Entertainment en Day One MPM voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Over Sing 2 (2021)

Sing 2 is een Amerikaanse computer geanimeerde musical komediefilm uit 2021. De film is geproduceerd door Illumination en uitgebracht door Universal PicturesSing 2 is het vervolg op Sing uit 2016. Sing 2 is net zoals Sing geschreven en geregisseerd door Garth Jennings. Ook werkt Christophe Lourdelet als coregisseur mee aan de film. De originele versie van de film bevat de stemmen van Matthew McConaugheyReese WitherspoonScarlett JohanssonTaron EgertonTori KellyNick KrollPeter SerafinowiczJennifer SaundersBobby CannavaleSpike JonzePharrell WilliamsHalseyChelsea PerettiLetitia WrightEric AndréAdam BuxtonBono en Nick Offerman.

Net zoals de vorige film bevat Sing 2 liedjes van verschillende artiesten. Het verhaal speelt zich af na de evenementen van de eerste film. Buster Moon en zijn artiestengroep zijn bezig om een voorstelling te organiseren in Redshore City. Er is alleen een probleem: ze moeten ’s werelds grootste rockster ervan overtuigen om mee te doen aan dit spektakel.

Sing 2 (2021)
Bron: Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Universal Pictures Home Entertainment, Day One MPM, Illumination Entertainment, Dentsu, en Fuji Television Network.

Sing 2 had zijn wereldpremière op het AFI Festival op 14 november 2021. De film werd daarna in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht op 22 december 2021. Sing 2 kwam in de Belgische bioscopen uit op 22 december 2021, terwijl de film in de Nederlandse bioscopen werden uitgebracht op 26 januari 2022.

De film werd een commercieel en financieel succes. Zo bracht de film 406 miljoen Amerikaanse dollars op, terwijl het productiebudget maar 85 miljoen Amerikaanse dollars bevatte. De film werd daarmee de best verdiende animatiefilm uit 2021 en de tiende best verdienende film uit 2021. Sing 2 ontving, net zoals zijn voorganger, positieve recensies.

Bekijk hier de officiële (tweede) trailer van Sing 2. De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

Sing 2 opent met een succesvolle theateradaptatie van Alice in Wonderland. De geliefde en bekende personages uit het eerste deel, keren terug in dit muzikale en humoristische vervolg. De opening van de film schetst een nog beter beeld van hoe het voelt om een betoverd te worden door de magie van het theater. Tegelijkertijd weet regisseur Garth Jennings met zijn openingsscène een duidelijke sfeer te scheppen voor dit vrolijke, humoristische en muzikale verhaal.

De film schetst een overdreven beeld van critici en talentenscouts. Richting het einde van het verhaal wordt gesuggereerd dat deze scouts zo kritisch zijn, om de talenten te beschermen voor hun eigen eventuele falen (en gestoorde multimiljardairs). In de basis wordt de scout uit Sing 2 gebruikt om de boodschap – het volgen van je dromen komt niet zonder slag of stoot – nog beter over te brengen. Dit is niet de enige boodschap die Sing 2 thematisch bespreekt. Thema’s als falen (of niet goed genoeg zijn) in het volgen van je dromen, rouw, liefde en liefdesverdriet worden ook allemaal besproken.

Sing 2 (2021)
Bron: Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Universal Pictures Home Entertainment, Day One MPM, Illumination Entertainment, Dentsu, en Fuji Television Network.

De scout is echter niet de schurk van het verhaal. Het personage van de scout dient als een tussenpersoon – iemand die zowel kritisch is, als iemand die haar hart op de juiste plek heeft. De echte schurk van Sing 2 is geweldig en bedreigend. De schurk komt als een duidelijk gevaar over voor Buster Moon en zijn theatergemeenschap. Dat Sing 2 een gevaarlijke antagonist bevat is een duidelijke verbetering op het eerste deel – waar het verhaal had kunnen profiteren van een sterke schurk.

De animatie ziet er nog beter uit dan in het eerste deel. Dit is terug te zien in het uiterlijk van de animatie, waarbij het opvalt dat de film een hogere resolutie bevat in zijn animatie. Daarnaast zoeken de animators de grenzen op door een theatervoorstelling te maken waar aspecten van de ruimte terug te zien zijn. De nummers zijn meer toegepast aan de geanimeerde gebeurtenissen en handelingen uit het verhaal – waar de film, zowel op muzikaal als geanimeerd vlak, van profiteert.

Sing 2 (2021)
Bron: Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Universal Pictures Home Entertainment, Day One MPM, Illumination Entertainment, Dentsu, en Fuji Television Network.

Sing 2 is hilarisch! De humor spat van het scherf af, waarbij de komische hoogtepunten vooral terug te zien zijn in de eerste akte van de film. Ook krijgt Mrs. Crawley een belangrijkere rol in dit vervolg, wat zorgt voor nog meer grappige momenten. Leuk feitje – de originele (Engelstalige) stem van Mrs. Crawley wordt in beide Sing en Sing 2 ingesproken door de regisseur van de films: Garth Jennings.

De groep van personages, bestaande uit Buster Moon en zijn talentvolle artiesten, komen als een hechte groep van buitenbeentjes over. Dit is iets wat sterk miste bij het eerste deel, waar de personages meer overkwamen als alleenstaande buitenbeentjes. De hoofd- en bijpersonages worden daarnaast individueel ook sterker onderbouwd in hun karakter en motivaties.

Sing 2 (2021)
Bron: Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Universal Pictures Home Entertainment, Day One MPM, Illumination Entertainment, Dentsu, en Fuji Television Network.

Toch bevat Sing 2 ook enkele minpunten. Doordat er zoveel personages zijn in de film, kan Sing 2 op enkele momenten in zijn verhaal wel wat propvol overkomen. Enkele van de nieuwe personages krijgen ook minder onderbouwing, en karakterontwikkeling, dan gewenst. Ook eindigt de film in zijn derde akte te snel met een “eind goed, al goed”, waarbij alle moeilijkheden en obstakels in een paar minuten opgelost worden.

Conclusie

Sing 2 is een hartverwarmende, goed geanimeerde en krachtige verbetering op het eerste deel uit 2016. Regisseur Garth Jennings heeft het voor elkaar gekregen dat de belangrijkste personages als een hechte groep buitenbeentjes aanvoelen, waarvan je de verhalen graag blijft volgen. Opnieuw brengt Jennings in een geanimeerde muzikale film een ode aan het theater. Maar dit keer heeft hij het met zijn team groter aangepakt.

Zo is er in Sing 2 wel een gevaarlijke en bedreigende schurk, die daadwerkelijk een obstakel vormt voor de hoofd- en bijpersonages. Daarnaast worden de bekende personages in groepsvorm, en individueel, krachtiger ontwikkeld in hun karakter en motivaties. Helaas krijgen nieuwe personages, zoals Porsha, Darius en Clay Calloway, niet dezelfde behandeling. Toch bevat Sing 2 ook een versterking in het gebruik van animatie(-technieken), muziekkeuzes en combinaties van de twee.

Sing 2 is ook nog een hilarische animatiefilm waar mensen van alle leeftijden van kunnen genieten. Het is jammer dat het verhaal van Sing 2 zo abrupt eindigt, maar dit neemt niet de hoop weg voor een eventuele Sing 3. Sing 2 is nu te koop op 4K Ultra HD, Blu-ray en DVD bij Bol.com. Sing 2 is ook te huur en te koop op Pathé Thuis.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.