Star Trek: The Motion Picture (1979) – Film Recensie

Star Trek The Motion Picture Uitgelichte Afbeelding

Een buitenaards verschijnsel van ongekende grootte komt recht op de Aarde af. Kapitein James T. Kirk (William Shatner, Star Trek-Franchise) en zijn team van de U.S.S. zijn op een missie om dit buitenaards verschijnsel te onderzoeken.

Star Trek: The Motion Picture was de eerste film die werd promoot met een McDonald’s Happy Meal, wat moeilijk te begrijpen is, omdat veel kinderen deze film waarschijnlijk maar niks zullen hebben gevonden. De allereerste Star Trek film is namelijk een behoorlijk lange film dat uit erg trage scènes is opgebouwd. Dit zijn ook direct de twee grootste zwaktes van de film. De looptijd van de film is namelijk veelste lang en de film is te traag.

Star Trek: The Motion Picture offert interessante ideeën voor karakterontwikkelingen van de hoofdpersonen. Met name het idee dat Kirk zijn leiderschap als een competitie beschouwd en het idee dat Spock (Leonard Nimoy, Star Trek-Franchise) opgesplitst is tussen zijn twee levens, zijn extreem interessant. Het probleem is alleen dat deze ideeën zich niet verder ontwikkelen. De karakterontwikkeling van Kirk en Spock in Star Trek: The Motion Picture heeft een begin, maar geen midden en einde.

Star Trek The Motion Picture Afbeelding 1
Foto: RogerEbert.com & Paramount Pictures.

Ook het idee achter V’Ger, het buitenaards verschijnsel, is interessant. Maar het duurt te lang voordat V’Ger z’n motivaties een rol gaan spelen in de film, waardoor je op dat moment in de film al lang niet meer interesse hebt om zijn karakter te zien ontwikkelen.

De componist van de film, Jerry Goldsmith (Planet of the Apes), kwam voor een moeilijke taak te staan bij deze film. De muziek moest namelijk de belangrijkste rol in Star Trek: The Motion Picture gaan spelen. Er zijn namelijk een overvloed aan momenten waar er geen gesprekken zijn, en de sfeer van de film alleen gemaakt kan worden door de muziek en door de effecten van de film. Maar ik kan met een gerust hart zeggen dat Goldsmith zijn taak wel degelijk goed heeft gedaan. De muziek is namelijk het beste onderdeel uit de film. Het brengt je volledig in de wereld van Star Trek en zorgt ervoor dat je nog lang de deuntjes in je hoofd zal hebben.

De effecten zijn helaas niet met de tijd er beter op geworden. Ik kan wel zeggen dat de modellen er in close-ups bijna altijd levensecht er uit zien. Ook het décor en de schilderingen die als achtergrond gebruikt zijn, zien er best mooi uit. Maar de special effects zien er jammer genoeg heel erg nep uit en ik denk dat ze er voor die tijd ook al minder uitzagen. Met film als Star Wars en 2001: A Space Odyssey die eerder zijn gekomen, vallen de special effects van Star Trek: The Motion Picture erg tegen.

Star Trek The Motion Picture Afbeelding 2
Foto: Paramount Pictures.

Het acteerwerk van William Shatner, die Kirk speelt, komt soms wat ongemotiveerd over. Ook zijn obsessie om de beste leider van de U.S.S. Enterprise te zijn, zorgt ervoor dat hij soms wat onprettiger overkomt dan zijn tegenhanger Decker (Stephen Collins, The First Wives Club). Uiteindelijk is Star Trek: The Motion Picture een film die door z’n grootste zwaktes, wat de speeltijd en het tempo van de film zijn, erg snel gaat vervelen.

Bekijk hier de officiële trailer van Star Trek: The Motion Picture.

Misschien is dit ook iets voor je!