Steven Spielberg ontvangt Gouden Erebeer en eerbetoon op de Berlinale van 2023

Dit jaar zal de Berlinale tijdens zijn 73ste editie een eerbetoon leveren aan de Amerikaanse regisseur, producent en scenarioschrijver Steven Spielberg. De legendarische filmmaker zal daarnaast de Gouden Erebeer (internationaal ook bekend als de Honorary Golden Bear) ontvangen voor zijn levenswerk. Vanwege de prijsuitreiking zal het festival zijn recentste werk, The Fabelmans, vertonen. Daarnaast zullen er ook eerdere filmklassiekers, die geregisseerd zijn door Steven Spielberg, vertoond worden op de Berlinale van 2023.

Over Steven Spielbergs eerbetoon

Spielberg wordt beschouwd als een van de gerenommeerdste filmmakers aller tijden. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan honderd films en series. Spielbergs oeuvre is een unieke prestatie in de geschiedenis van de wereldcinema, omdat hij al ruim 60 jaar als filmmaker diverse filmgenres en filmstijlen aanpakt. De filmmaker is negentien keer genomineerd geweest voor een Academy Award – waarbij hij driemaal zo’n fel begeerde prijs mee naar huis heeft genomen. Daarnaast heeft hij meerdere Golden Globes en Emmy’s ontvangen voor zijn werk. Ook ontving Spielberg een groot aantal onderscheidingen voor zijn inzet voor sociale doelen

Het regisseursduo van de BerlinaleMariette Rissenbeek en Carlo Chatrian – hadden het volgende te zeggen over Steven Spielberg: “Met een ongelooflijke carrière heeft Steven Spielberg niet alleen generaties kijkers over de hele wereld betoverd, maar ook een nieuwe betekenis gegeven aan de ‘bioscoop’ als de fabriek van dromen. Of het nu in de eeuwige magische wereld van tieners is of in de werkelijkheid die de geschiedenis voor altijd heeft gekerfd, zijn films brengen ons naar een ander niveau, waar het grote scherm het geschikte oppervlak wordt om onze emoties te vervullen. Als Berlinale 2023 een nieuw begin betekent, kunnen we geen betere start vinden dan die van Spielbergs grote werk.”

Naast The Fabelmans zullen ook Bridge of Spies (2015), Duel (1971), E.T.: the Extra-Terrestrial (1982), Jaws (1975), Munich (2005), Raiders of the Lost Ark (1981) en Schindler’s List (1993) vertoond worden op de Berlinale van 2023.

Steven Spielberg
Bron: Wikimedia Commons en Gage Skidmore.

Over de Berlinale van 2023

De Berlinale is een unieke plaats voor artistieke verkenningen en vermaak. Dit filmfestival is een van de grootste filmfestivals ter wereld, waarbij er elk jaar wereldwijd meer dan tienduizend bezoekers de Berlinale bezoeken. De Berlinale is voor de filmindustrie en de media ook een belangrijk evenement. De elf dagen in februari dat het filmfestival plaatsvindt is een van de belangrijkste evenementen in de jaarlijkse kalender en een onmisbaar handelsforum. Het filmfestival was gemaakt voor het Berlijnse publiek in 1951. De Berlinale kwam tot stand aan het begin van de Koude Oorlog.

Het filmfestival is gevormd door de turbulente naoorlogse periode en de unieke situatie van een verdeelde stad. Hierdoor heeft de Berlinale zich kunnen ontwikkelen tot een plaats waar interculturele uitwisselingen plaatsvinden. Daarnaast is de Berlinale een platform geworden waar kritische en filmische verkenningen van maatschappelijke vraagstukken plaatsvinden. De Berlinale wordt beschouwd als het politiekste filmfestival ter wereld. Het filmfestival brengt wereldwijde filmsterren naar Berlijn en geeft daarnaast ook een podium voor opkomende talenten.

Het begeleidt filmmakers van alle disciplines op hun weg naar de schijnwerpers en ondersteunt hun carrières, projecten, dromen en visies. Dankzij de talrijke initiatieven van de industrie is de Berlinale een belangrijke motor voor vernieuwing en een belangrijke economische factor, zowel internationaal als voor bedrijven in Duitsland en Berlijn. Dit jaar zal de Berlinale plaatsvinden van 16 februari 2023 tot en met 26 februari 2023.

Berlinale 2023
Bron: Berlinale 2023, Berlinale, en © Internationale Filmfestspiele Berlin / Claudia Schramke, Berlin.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.