Studio Ghibli ontvangt Ere-Palme d’or bij 77ste Filmfestival van Cannes

Het 77ste Filmfestival van Cannes honoreert niet alleen de beroemde actrice Meryl Streep dit jaar. Ook reikt het filmfestival dit jaar een Ere-Palme d’or uit aan Studio Ghibli. De Japanse filmstudio heeft twee iconische verhalenvertellers en filmmakers: Hayao Miyazaki en Isao Takahata. Bovendien heeft Studio Ghibli een groot aantal geliefde filmpersonages en animatiefilms uitgebracht. Toshio Suzuki had het volgende te zeggen over het feit dat Studio Ghibli een Ere-Palme d’or zal ontvangen: “Ik ben echt vereerd en verheugd dat de studio de Ere-Palme d’or krijgt.”

Verder zei hij ook: “Ik wil het Festival de Cannes uit de grond van mijn hart bedanken. Veertig jaar geleden richtten Hayao Miyazaki, Isao Takahata en ik Studio Ghibli op met de wens om animatie van hoge kwaliteit te brengen aan kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Vandaag de dag worden onze films bekeken door mensen over de hele wereld, en veel bezoekers komen naar het Ghibli Museum, Mitaka en Ghibli Park om de wereld van onze films zelf te ervaren.”

De medeoprichter van Studio Ghibli had verder nog te zeggen: “We hebben echt een lange weg afgelegd voordat Studio Ghibli zo’n grote organisatie is geworden. Hoewel Miyazaki en ik aanzienlijk ouder zijn geworden, ben ik er zeker van dat Studio Ghibli nieuwe uitdagingen zal blijven aangaan, geleid door het personeel dat de geest van het bedrijf zal voortzetten. Het zou me een groot genoegen zijn als jullie uitkijken naar wat komen gaat.”

Voor het eerst in de geschiedenis van het Filmfestival van Cannes is een filmstudio gekozen om gevierd te worden, in plaats van een enkel persoon van deze studio. President van het Filmfestival van Cannes Iris Knobloch en algemene afgevaardigde Thierry Frémaux hadden hierover het volgende te zeggen: “Net als alle iconen van de Zevende Kunst, bevolken deze personages onze verbeelding met vruchtbare, kleurrijke universums en gevoelige, boeiende vertellingen. Met Ghibli is Japanse animatie een van de grote avonturen van de cinefilie, tussen traditie en moderniteit”.

Studio Ghibli ontvangt Ere-Palme d’or bij 77ste Filmfestival van Cannes
Film: The Red Turtle (2016). | Bron: Fanart.tv, Wild Bunch, Why Not Productions, Prima Linea Productions, Studio Ghibli, CN4 Productions, Arte France Cinéma en Belvision.

Animatiefilms op het Filmfestival van Cannes

Het Filmfestival van Cannes was een vroege ontdekker van de avonturen die filmtoeschouwers met animatiefilms konden beleven. Zo bracht Walt Disney Studios meerdere korte films uit 1946 en de speelfilm Dumbo (1947) naar het filmfestival. Ook kwam Walt Disney in 1953 hoogstpersoonlijk naar het Filmfestival van Cannes met de film Peter Pan. In de afgelopen 25 jaar waren (o.a.) Shrek (2001), Shrek 2 (2004), Ghost in the Shell 2: Innocence (2004), Persepolis (2007) en Waltz with Bashir (2008) te zien op het filmfestival.

Ook opende de Pixar film Up het Filmfestival van Cannes in 2009. Andere animatiefilms die op het Filmfestival van Cannes te zien waren bestaan uit Kirikou and the Wild Beasts (2005), Inside Out (2015), The Summit of the Gods (2021), Elemental (2023) en Robot Dreams (2023). Bovendien verwelkomde Un Certain Regard de animatiefilm The Red Turtle (2016). The Red Turtle was Studios Ghibli’s eerste samenwerking met een Europese productiemaatschappij.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.