Sweet Dreams wint twee grote prijzen bij het Locarno Film Festival van 2023

Het Locarno Film Festival heeft op zaterdag 12 augustus 2023 bekendgemaakt dat Sweet Dreams twee belangrijke filmprijzen op dit filmfestival heeft gewonnen. Zo won de bekende Nederlandse actrice Renée Soutendijk de prijs voor Beste Actrice. Daarnaast werd regisseur Ena Sendijarevic door de Junior jury uitgeroepen tot één van de drie beste regisseurs van het Locarno Film Festival van dit jaar.

Sweet Dreams beleefde zijn wereldpremière in de hoofdcompetitie van het internationale filmfestival van Locarno. De film zal in Nederland officieel in première gaan als openingsfilms van het Nederlands Film Festival. Dit jaar vindt het Nederlands Film Festival – ook wel NFF genoemd – plaats van 22 tot en met 29 september.

Over Sweet Dreams (2023)

Sweet Dreams beleeft zijn Noord-Amerikaanse première tijdens het aankomende Toronto International Filmfestival. Het TIFF van dit jaar vindt plaats van 7 tot en met 17 september. Sweet Dreams is een meedogenloze satire dramafilm met een uitdagend verhaal over de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië. De cast van de film bestaat uit onder andere Renée Soutendijk, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Hans Dagelet, Hayati Azis, Rio den Haas, Muhammad Khan en Peter Faber. Sweet Dreams zal – na zijn première op het NFF – vanaf 28 september in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

De film wordt in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters uitgebracht door Gusto Entertainment. De afwezige regisseur van Sweet Dreams heeft in een reactie haar enthousiasme getoond over de gewonnen prijzen. Dit is wat Sendijarevic precies zei: “Ik ben enorm trots op de hele cast van Sweet Dreams. Met Renée heb ik een heel bijzondere samenwerking gehad en de award voor Beste Actrice heeft ze terecht gewonnen. De internationale erkenning voor Sweet Dreams is natuurlijk geweldig, zeker van een prestigieus filmfestival als Locarno. Ik kijk er nu nog meer naar uit de film met het Nederlandse publiek te delen.”

Het verhaal van Sweet Dreams speelt zich af op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk. De Nederlandse suikerfabrikant Jan valt plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe. Hun vervreemde zoon Cornelis en zijn hoogzwangere vrouw Josefien reizen af vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Alleen blijkt Jans bijvrouw Siti een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Ondertussen komen steeds meer Indonesische arbeiders in opstand. Wat volgt is een kat-en-muisspel waar niemand heelhuids uit zal komen.

Sweet Dreams is geproduceerd door Lemming Film. De film werd gemaakt in coproductie met Plattform Produktion, Film Ï Vast, Talamedia en in samenwerking met VPRO. Sweet Dreams is met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBo, Swedish Film Institute, CNC Tax Rebate International Productions en Creative Europe Media tot stand gekomen.

Sweet Dreams wint twee grote prijzen bij het Locarno Film Festival van 2023
Bron: Filmdepot.nl, Gusto Entertainment, Triple P Entertainment, A Private View, Film Ï Vast, Lemming Film, Plattform Produktion, Talamedia en VPRO.

Over het Nederlands Film Festival van 2023

Het Nederlands Film Festival van 2023 is de 43ste editie van het Nederlands Film Festival. Het Nederlands Film Festival van 2023 vindt plaats in Utrecht en door het hele land van vrijdag 22 september tot en met vrijdag 29 september. Elk jaar vindt het Nederlands Film Festival, aan het begin van het najaar, plaats. Het Nederlands Film Festival staat ook bekend onder zijn afkorting NFF. Voor anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de nieuwste speelfilms, animaties, documentaires, series, korte films, VR-producties en evenementen worden gepresenteerd voor mensen van alle leeftijden.

Het Nederlands Film Festival begon als een bescheiden festival in 1981. Echter is het NFF in zijn omvang, bereik en impact uitgegroeid tot het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse film en beeldcultuur. Behalve het filmfestival zelf is het NFF gedurende het hele jaar bezig met het opzetten van activiteiten en evenementen voor een divers publiek.

Sweet Dreams wint twee grote prijzen bij het Locarno Film Festival van 2023
Bron: Filmdepot.nl, Gusto Entertainment, Triple P Entertainment, A Private View, Film Ï Vast, Lemming Film, Plattform Produktion, Talamedia en VPRO.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.