Tentoonstellingstip | Document Nederland 2022

Document Nederland 2022 zal vanaf 23 september 2022 tot en met 15 februari 2023 te bezoeken zijn in de Fotogalerij van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum vraagt sinds 1975 jaarlijks een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. Vanaf 1997 gebeurt dat onder de naam Document Nederland. Voor Document Nederland 2022 kreeg beeldende kunstenaar Sharelly Emanuelson de opdracht van het Rijksmuseum om duurzaamheid binnen Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden te fotograferen.

De tentoonstelling waaronder zij haar werk zal presenteren heeft de titel Behouden/Tene/Sustain gekregen. In haar werk onderzoekt Emanuelson de balans tussen de mens en zijn omgeving door de klimaatverandering en de impact van ons dagelijks handelen. Hierbij staat de beeldend kunstenaar stil bij afvalverwerking en kleine menselijke handeling zoals het creatief hergebruiken van petflessen.

Over Document Nederland 2022

De werken uit Document Nederland 2022 zijn gegroepeerd rond verschillende thema’s waarin het hoofdonderwerp van menselijk handelen steeds centraal staat. De fotoreeksen laten zien hoe mensen verschillend omgaan met zaken als het verwerken van afval, erosie en waterbeheer. Daarnaast laat Emanuelson de grote, kleine, tijdelijke en permanente gevolgen hiervan zien. De beeldend kunstenaar fotografeerde Nederland en de zes Nederlands-Caribische eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.

Dit is wat ze over haar werk te zeggen had: “Ik heb gekeken naar handelingen, situaties en voorwerpen zowel in privé als in publieke ruimtes. Wat doen we in ons dagelijks leven aan duurzaamheid. Is er sprake van een verschil in aanpak tussen generaties en culturen?  Het ging me niet om wat goed of slecht is, maar waarover we moeten nadenken. Waar houden we ons aan vast en wat moeten we loslaten?”

Document Nederland 2022
Bron: Sharelly Emanuelson, Document Nederland: Duurzaamheid, activiteiten, Statia, 2022. Rijksmuseum.

Over Sharelly Emanuelson

Sharelly Emanuelson is een beeldende kunstenaar die woont in Curaçao en grotendeels in Nederland werkt. In haar werk spelen maatschappelijke onderwerpen altijd een belangrijke rol. Ze maakt gebruik van film, video, geluidsinstallaties en fotografie om haar observaties en onderzoek van dagelijkse praktijken te materialiseren. Daarnaast legt ze hierin ook relaties tussen kunst, cultuur, erfgoed en koloniale overblijfselen. Emanuelson is bekroond met de Charlotte Köhler prijs in 2020, de Volkskrant Beeldende Kunst Publieksprijs in 2020 en de Black Achievement Spotlight Award in 2018.

Document Nederland 2022
Bron: Sharelly Emanuelson, Document Nederland: Duurzaamheid, afvalbeheer, Curaçao, 2022. Rijksmuseum.

Document Nederland Junior

Ook Document Nederland Junior zal te zien zijn bij de Fotogalerij van het Rijksmuseum. Beide Document Nederland 2022 en Document Nederland Junior zijn vanaf 23 september 2022 tot en met 15 februari 2023 te bezoeken. Document Nederland Junior is een fotowedstrijd voor leerlingen uit het voorgezet onderwijs en mbo-studenten. Dit jaar is voor de wedstrijd voor het eerst zowel n Nederland als op de Nederlands-Caribische eilanden.

Het thema dit jaar gaat over de vraag hoe je kunt recyclen en een voorwerp dus een tweede leven geven. Tien genomineerde jongeren krijgen een masterclass van Sharelly Emanuelson en experts uit het Rijksmuseum. Uiteindelijk zullen er twee winnaars gekozen worden uit de tien genomineerden. Alle genomineerden zijn te zien op de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Document Nederland Junior wordt mogelijk gemaakt door de The Vink Foundation en het Rijksmuseum Fonds.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.