Tentoonstellingstip | Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad

Het Donald Duck weekblad bestaat dit najaar alweer 70 jaar! En dat wordt groot gevierd. Niet alleen door het Disney-tijdschrift zelf, maar ook door de musea MoCA (Museum of Comic Art) en Storyworld. Het Museum of Comic Art bevindt zich in Noordwijk en Storyworld in Groningen. Samen hebben ze een tentoonstelling gezet om het jubileum van het weekblad te vieren. De tentoonstelling heet Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad. Het Museum of Comic Art bevat een bijzondere collectie voor de Donald Duck-fans. Zo bevat de collectie meer dan 50 originele werken van meer dan 30 tekenaars – waaronder een groot aantal Nederlanders.

De werken zijn bij elkaar gebracht voor een magnifieke tentoonstelling voor het hele gezin. Per decennium wordt de ontwikkeling van het “Vrolijke Weekblad” getoond. Er wordt ook stilgestaan bij Carl Barks. Hij staat bekend als de Amerikaanse “Duck-father“. Zo bedacht de tekenaar Duckstad met al zijn excentrieke personages zoals Dagobert Duck en Guus Geluk. In Nederland zijn voor het eerst originele werken van hem te bewonderen.

Nederland is gek op Donald Duck!

De Disney-strips werden oorspronkelijk in Amerika geproduceerd. In de loop van de tijd zijn een steeds groter deel van de verhalen door Nederlandse tekenaars en schrijvers gemaakt. Vanaf de jaren 1970 werd besloten om daarvoor eigen talent op te leiden. Donald Duck werd hierdoor de grootste werkgever voor Nederlandse striptekenaars. Ondertussen worden er meer dan 2000 nieuwe pagina’s per jaar gemaakt. Een groot deel daarvan worden niet herdrukt in het buitenland. Nederlandse striptekenaars die voor Donald Duck werken, zoals Daan Jippes, Mau Heymans en Michel Nadorp hebben internationale faam en hun originele tekeningen worden voor hoge bedragen verkocht.

Het Donald Duck weekblad is nog altijd het meest gelezen stripblad van Nederland. Dat is best bijzonder, want de concurrentie is groot. Dat was vroeger heel anders, want rond 1950 waren er nauwelijks tijdschriften voor kinderen. Strips en andere soorten tijdschriften zouden “gevaarlijk” en “slecht” zijn voor kinderen. De grote Nederlandse uitgeverij De Geïllustreerde Pers besloot op 25 oktober 1952 het Donald Duck weekblad te lanceren. Het eerste nummer werd gratis verspreid in een oplage van maar liefst 2,5 miljoen exemplaren! 

Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad
Bron: Museum of Comic Art (MoCA).

Over de tentoonstelling Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad

Het Museum of Comic Art en Storyworld zijn een samenwerking met elkaar aangegaan waardoor een unieke duotentoonstelling is ontstaan. In Groningen wordt getoond hoe een Donald Duck-verhaal ontstaat en hoe het volledige blad tot leven komt. Terwijl bij het Museum of Comic Art de geschiedenis van het “Vrolijke Weekblad” wordt vertoond. Op deze manier versterken de exposities elkaar op verschillende vlakken. Het Museum of Comic Art bevindt zich op Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee. De openingstijden zijn daar woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Storyworld bevindt zich op Nieuwe Markt 1, Groningen. De openingstijden zijn daar dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00.

De tentoonstelling Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad opent op 3 juni bij Storyworld en 4 juni bij het Museum of Comic Art. Bij beide musea zal de tentoonstelling lopen tot 30 oktober 2022.

Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad
Bron: Museum of Comic Art (MoCA).

Over het Museum of Comic Art (MoCA)

Het Museum of Comic Art is het eerste Nederlandse museum dat geheel gewijd is aan de grootmeesters van striptekenaars en striptekeningen. In wisselende tentoonstellingen kunnen geïnteresseerden in de grafische kunst toonaangevende strips bewonderen uit binnen- en buitenland. De strips zijn altijd in hun originele vorm te aanschouwen: als een tekening op papier. Naast iedere tekening hangt ook de gepubliceerde versie, waardoor iedereen zelf kan bekijken wat er na het tekenen nog toegevoegd of veranderd is. Bij iedere expositie verschijnt een uitgebreide catalogus van de tentoonstelling. Dit kan beschouwd worden als een verzamelitem dat voor iedere stripliefhebber leuk is om te verzamelen.

Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad
Bron: Museum of Comic Art (MoCA).

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.