Tentoonstellingstip | Johnny Mae Hauser – Bildnis

Stichting Heden opent het nieuwe kunstseizoen met een solotentoonstelling van aanstormend talent Johnny Mae Hauser. Hauser studeerde eerder dit jaar af aan de Afdeling Fotografie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Daarnaast won het aanstormend talent ook de Heden Startprijs van 2022. In haar eerste solotentoonstelling toont de kunstenaar en fotograaf haar nieuwe werk uit de lopende serie Bildnis. Bildnis bestaat uit een reeks abstracte zelfportretten waarin alledaagse objecten en persoonlijke herinneringen samensmelten.

In deze kijktip wil ik jullie meer informatie geven over de solotentoonstelling Bildnis, het aanstormend talent Johnny Mae Hauser en stichting Heden. Vanaf 23 september 2022 tot en met 11 november 2022 is haar nieuwe werk te zien bij Heden op de Denneweg 14a in Den Haag.

Over Johnny Mae Hauser

Johnny Mae Hauser is een Nederlands-Duitse kunstenaar die de donkere kant van menselijke emoties op een fijnzinnige manier weet vast te leggen. Zo komen er ook thema’s als isolement en intimiteit in haar werk samen. Hausers versnelde beelden worden gekenmerkt door een zachte, koele kleurstelling en een voorkeur voor anonieme en alledaagse objecten. Deze anonieme en alledaagse objecten maken haar werk mysterieuzer en bieden het ook volop ruimte voor interpretatie. Hauser probeert met haar zorgvuldige composities een dialoog tussen haar eigen belevingswereld en die van de beschouwer te starten.

Hauser probeert hiermee ook de traditionele manier van kijken naar fotografie los te laten en de focus van beschouwers te verleggen naar wat ze voelen en ervaren. Hausers persoonlijke schilderachtige verhalen vormen samen met haar uitgestrekte hand naar de belevingswereld van de beschouwer, een spannend en uitnodigend samenspel. Wil je meer van het werk zien van Hauser? Bezoek dan hier haar Instagram-account.

Bildnis

Bildnis is een serie stillevens die door Hauser gemaakt zijn in de vorm van abstracte zelfportretten. Bildnis is de Duitse vertaling voor de afbeelding van een bepaald persoon. Hauser gaat daarin op zoek naar zichzelf door te graven in haar geheugen en de verbinding te leggen tussen persoonlijke herinneringen en alledaagse voorwerpen. Het idee voor de reeks kreeg vorm in Londen in 2019.

In deze periode had Hauser het gevoel onzichtbaar te zijn. Haar idee begon als een visuele uitdrukking van iets dat eigenlijk niet in beeld te vangen is, namelijk onzichtbaarheid, maar gaandeweg evolueerde de reeks tot verspreide foto’s. In elke foto portretteert Hauser één object op een schilderachtige manier. Met deze onscherpe beelden heeft de kunstenaar een manier gevonden om de gevoeligheid en kwetsbaarheid, die in een ieder verborgen zit, te benadrukken en persoonlijke herinneringen en associaties bij de beschouwer op te roepen. Met het vervagen van bestaande beelden, maakt Hauser dus zichtbaar wat eerst verborgen was.

Hauser schept op deze manier een nieuwe wereld, waarin de grenzen tussen het niets, de werkelijkheid en een droomachtig schemergebied vervaagd zijn. Met onscherpe beelden en een unieke foto’s zoekt Hauser de grenzen van het medium op. Daarnaast nodigt ze de kijker uit om de lege plekken achter het zichtbare zelf in te vullen. Stichting Heden presenteert in de tentoonstellingsruimte aan de Denneweg 14a in Den Haag nieuw werk van Heden Startprijs-winnaar Johnny Mae Hauser. Vanaf 23 september 2022 tot en met 11 november 2022 is haar nieuwe werk te zien bij Heden.

Johnny Mae Hauser - Bildnis
Bron: Stichting Heden en Johnny Mae Hauser.

Over Heden

Stichting Heden heeft als missie om hun publiek een comfortabele en persoonlijke reis te bieden naar het kunst kijken, het ervaren, het erover leren, het huren en het kopen. Bij Heden kan iedereen kunst beleven. Zo heeft de stichting op verschillende plekken expositieruimtes staan. Een daarvan is aan de Denneweg in het centrum van Den Haag en een ander is aan de Doornstraat in Scheveningen. Ook is het mogelijk om werk thuis, op kantoor of online te aanschouwen. Dit maakt Heden ook zo uniek en laagdrempelig.

Toegang bieden tot hun tentoonstellingen staat voor Heden centraal. Dit doen ze niet alleen voor het publiek dat naar hun toe komt. Heden gaat namelijk als stichting zelf ook naar het publiek toe. Zo proberen ze de kunst actief onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Dit doen ze onder andere door hun collectie elders in pop ups te laten zien. Naast dit allemaal richt stichting Heden zich ook op de bestaande vraag uit de markt en proberen ze ook een nieuwe vraag te maken. Dit doen ze door het maken van optimale presentaties, het geven van heldere informatie en het presenteren van een intensief educatief programma voor jong en oud.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.