Tentoonstellingstip | Machtige Maas: Muze en Moordenaar

Al sinds 7 juli presenteren het Limburgs Museum op Locatie en de Vrije Academie de tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar. Deze tentoonstelling zal te zien zijn tot en met 4 september 2022. Een groot pluspunt is dat de tentoonstelling gratis toegankelijk is. Aan de Herengracht in Amsterdam toont de tentoonstelling de twee gezichten van de rivier de Maas: namelijk die als muze en die als moordenaar.

Over de tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar

Dit is niet de eerste keer dat de tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar in Nederland te zien zal zijn. Van eind 2020 tot de zomer van 2021 vond de tentoonstelling namelijk in het Limburgs Museum plaats. Voor deze tentoonstelling verzamelde Servé Hermans een collectief van filmmakers, kunstenaars, componisten en schrijvers die met hun werk de verschillende gezichten van de Maas lieten zien. Hermans is zelf artistiek leider bij Toneelgroep Maastricht.

Op uitnodiging van de Vrije Academie reist een deel van de tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar deze zomer naar Amsterdam. Samen met enkele kunstenaars zal gastcurator Servé Hermans daar vertellen hoe een rivier zowel een bron van inspiratie, als problematisch, kan zijn. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in poëtische, maar ook verschrikkelijke verhalen van de Maas. Een van deze verhalen is afkomstig van filmmaker Rob Hodselmans. Hij is geboren en getogen in Belfeld, een dorpje aan de Maas. Voor de tentoonstelling maakte hij een film, waarin hij beelden vertoond van zijn 85-jarige vader en zijn 8-jarige dochter. De beelden laten hun zwemmend in de rivier zien, die voor de filmmaker als een levensader voelt.

Kunstenaar Tim Scheffer laat de andere kant van de Maas zien – namelijk die van de industriële rivier, vervuild met gif en afval. Scheffer laat met zijn installatie, gemaakt van langs de Maas gevonden plastic voorwerpen, zien hoe de mens van onze rivieren een moordenaar van de natuur maakt. Zo werd langs de Maas alleen al vorig jaar bijna 240.000 kilo afval opgeruimd, waarvan ruim 90% bestond uit plastic. Dit jaar vonden wetenschappers ook het eerste bewijs voor plasticdeeltjes in de menselijke bloedbaan.

De tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar is tot en met 4 september 2022 te bezoeken bij de Vrije Academie in Amsterdam.

Machtige Maas: Muze en Moordenaar
Bron: Limburgs Museum, Limburgs Museum op Locatie, De Vrije Academie, Rob Hodselmans en Bram Becks.

Over het Limburgs Museum en de Vrije Academie

Met tentoonstellingen, verhalen en evenementen probeert het Limburgs Museum de geschiedenis van Limburg tot leven te wekken. Ook buiten de muren van het museum en over de provinciegrenzen heen wil het museum met exposities op locatie mensen inspireren met verhalen van (en over) Limburg. Op uitnodiging van de Vrije Academie programmeert het Limburgs Museum op Locatie daarom komende zomer de tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar in Amsterdam.

De Vrije Academie is het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst en cultuur. In het voorjaar van 2022 verhuisde de Vrije Academie naar Huis Vasari: een historisch grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam. Dit was eerder de locatie van het Bijbels Museum. Hier biedt een tentoonstellingsruimte op de begane grond ruimte voor exposities en tentoonstellingen.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.