Tentoonstellingstip | Maurice Denis: Amour bij het Van Gogh Museum

Maurice Denis: Amour is al sinds zaterdag 12 februari te zien in het Van Gogh Museum. Bij deze tentoonstellingstip staat de tentoonstelling over de prenten reeks Amour (1899) centraal. Maurice Denis: Amour is tot en met 15 mei 2021 te zien op de tweede etage van de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Over Tentoonstelling Maurice Denis: Amour

De prenten reeks bestaat uit 13 kleuren lithografieën met zachte krijtachtige lijnen en verfijnde kleuren. De prenten zijn gemaakt door kunstenaar Maurice Denis. De kunstenaar baseerde zijn prenten op de poëtische teksten die in zijn dagboek schreef over zijn liefde. Deze liefde, genaamd Marthe Meurier, zou later zijn vrouw en vaste model worden. De kunstenaar werkte jarenlang aan een perfecte reeks prenten. In de tentoonstelling zijn daarom niet alleen de 13 kleurenlitho’s, maar ook 45 kleurige tekeningen en proefdrukken te zien.

Deze kleurige tekeningen en proefdrukken komen uit verschillende Europese en Amerikaanse collecties. Voor de tentoonstelling Maurice Denis: Amour is deze collectie voor het eerst op deze manier samengebracht.

Maurice Denis: Amour Van Gogh Museum
Bron: Het Van Gogh Museum.

Over Amour

Kunstenaar Maurice Denis maakte deel uit van Les Nabis – wat een jonge groep schilders en prentmakers waren. De groep omarmde rond 1900 massaal de techniek van de kleuren lithografie. De prentenserie Amour wordt gezien als het hoogtepunt uit het werk van Denis. De kunstenaar haalde inspiratie voor de prentenserie Amour, uit de liefdespoëzie die hij eerder in zijn dagboek schreef voor zijn vrouw Marthe Meurier. Dit deed al kort na hun eerste ontmoeting. ‘Elle est plus belle. ELLE EST PLUS BELLE’, krabbelde Denis meermaals in hoofdletters in zijn dagboek.

De zinnen uit zijn gedichten werden later herbruikt als titels voor zijn prenten, die hij onder aan de kunstwerken schreef. Denis noemde de achtste prent uit zijn serie: ‘Elle était plus belle que les rêves’, wat vertaald kan worden naar ‘Ze was mooier dan de dromen’. Senior Conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho had het volgende te zeggen over de prentenserie: “Amour bevat allerlei verborgen verwijzingen naar de liefde tussen Maurice en Marthe, zoals portretjes en tientallen rozen, Marthes favoriete bloemen. De serie als geheel is een monumentale ode aan de liefde voor zijn vrouw, in gebaar vergelijkbaar met de Taj Mahal.”

Terugblik Openingsweekend

De opening van tentoonstelling Maurice Denis: Amour ging gepaard met een weekend vol liefdesactiviteiten. Er werden gratis schilderworkshops aangeboden waarin geliefden elkaar konden portretteren. Hoofdconservator tentoonstellingen Edwin Becker speelde live in de hal van de vaste collectie de liederen van Robert Schumann, die Denis in een van de prenten voor zijn vrouw speelt. Conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho gaf ook rondleidingen door de tentoonstelling. Bezoekers konden zelf met een Tour d’Amour liefdesverhalen uit de collectie van het Van Gogh Museum ontdekken.

Maurice Denis: Amour Van Gogh Museum
Bron: Het Van Gogh Museum.

De totstandkoming van de prenten

Kunstenaar Maurice Denis werkte jarenlang aan zijn perfecte serie. Hiervoor maakte hij talloze schetsen, tekeningen en proefdrukken. Samen met meesterdrukker Auguste Clot wist Denis tot een serie prenten te komen met de zachtheid en verfijning van een pastel of waterverftekening. Clots hulp was onmisbaar bij het vertalen van de ontwerpen naar lithostenen. Het creatieve proces tot de uiteindelijke prenten duurde meer dan drie jaar.

Tentoonstelling Maurice Denis: Amour vertelt met dagboekcitaten, ontwerptekeningen en proefdrukken over elke stap in het proces. De tentoonstelling toont voor het eerst voorbereidende waterverftekeningen uit onder meer het Museum Maurice Denis samen met de uiteindelijke Amour serie uit de collectie van het Van Gogh Museum.

Onderzoeksproject

Van The Getty Paper Project van de Elise Wessels Foundation heeft het Van Gogh Museum een bedrag toegekend gekregen om het werkproces te onderzoeken van vier Nabis-kunstenaars. Deze kunstenaars zijn Pierre Bonnard, Maurice Denis, Ker-Xavier Roussel en Édouard Vuillard. Het werkproces bij het maken van hun lithoseries voor kunsthandelaar en uitgever Ambroise Vollard, wordt onderzocht. Hij zette deze prestigeprojecten op gelijke hoogte met zijn handel in schilderijen van Paul Cézanne, Paul Gauguin en Vincent van Gogh.

Amour is al de tweede presentatie van een van deze vier kunstenaars. In 2019 was een presentatie over Vuillard te zien. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebundeld in een wetenschappelijke overzichtscatalogus.

Maurice Denis: Amour Van Gogh Museum
Bron: Het Van Gogh Museum.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.