Tentoonstellingstip | Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Vanaf 29 april 2023 is de tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School bij het Stedelijk Museum Alkmaar te zien. Deze ambitieuze tentoonstelling zal te zien zijn tot en met 3 september 2023. De tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School gaat over de ontstaansgeschiedenis van de allereerste Nederlandse expressionistische kunststroming: de Bergense School.

De stad Alkmaar doet mee aan het vieren van deze tentoonstelling. Dit doen ze door vier maanden lang extra aandacht te besteden aan de wereldberoemde kunstschilder Vincent van Gogh. Onder de naam Van Gogh & Friends in Alkmaar haken winkeliers, hotels en restaurants in met een uitgebreid en kleurrijk stadsprogramma.

Over de Tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Het Stedelijk Museum Alkmaar presenteert in het voorjaar van 2023 na jarenlang onderzoek en voorbereiding een tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van de eerste expressionistische beweging in Nederland. Dit doen ze in de tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School. Met deze tentoonstelling hoopt het Stedelijk Museum Alkmaar de Bergense School in een internationale context te plaatsen. De betekenis van de allereerste expressionisten in Nederland wordt aangetoond aan de hand van historische bronnen en (vooral) met unieke bruiklenen van werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier.

Deze unieke bruiklenen en werken komen zowel uit het binnenland als het buitenland. Veel van deze werken zijn speciaal voor deze tentoonstelling restauraties ondergaan. In de tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School worden er veelzeggende combinaties gemaakt van Bergense School kunstenaars als Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen en Else Berg met die van Van Gogh, Cézanne en Le Facounnier. Onderzoeker en conservator Marjan van Heteren koos hierbij voor werken die deze kunstenaars toen – in de jaren van 1905 tot en met 1915 – met eigen ogen hebben kunnen zien.

De tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School wordt mede mogelijk gemaakt door Alkmaar Prachtstad, RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Stimuleringsfonds van de Gemeente Alkmaar, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, VVNK, Gifted Art, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk en diverse bruikleengevers.

Tentoonstellingstip | Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School
Bron: Vincent van Gogh, Korenschoven, 1885. Doek, 40,2 x 30 cm. Collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Een korte geschiedenisles over de oorsprong van de Bergense school

Eind negentiende eeuw zijn er in België, Duitsland en Frankrijk meerdere nieuwe schilderstijlen ontstaan: van het impressionisme en postimpressionisme tot het fauvisme en het symbolisme. De nieuwe schilderstijlen gaan echter volledig aan Nederland voorbij. Dit komt doordat de Nederlandse kunstwereld toen nog in de ban van het realisme van de Haagse School was. Enkele vooruitstrevende kunstenaars organiseren rond de eeuwwisseling internationale tentoonstellingen. Hierdoor maken kunstenaars eindelijk kennis met de artistieke vernieuwingen uit andere Europese landen.

Op de kunstenaars die later de Bergense School vormen, maken vooral de exposities van werken van Vincent van GoghPaul Cézanne en Henri Le Fauconnier een onuitwisbare indruk. Na enkele jaren experimenteren ontstaat omstreeks 1915 in Bergen een gemeenschappelijke nieuwe stijl: het expressionisme. De tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School probeert te laten zien hoe de werken van Van Gogh, Cézanne en Le Facounnier inspiratie opwekten bij Nederlandse kunstenaars – en uiteindelijk leidde tot een nieuwe kunststroming in Nederland.

Tentoonstellingstip | Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School
Bron: Vincent van Gogh, Bloeiende Paardenkastanje, Parijs, mei-juli 1887, olieverf op doek, 45,8 x 46,5cm | Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.