You better watch out. You better not cry. You better not shout. I’m telling you why, Santa Clown is coming to town. Waar Terrifier (2016) en Terrifier 2 (2022) zich afspeelden rondom Halloween, speelt Terrifier 3 zich af rond de Kerstdagen. Regisseur en scenarioschrijver Damien Leone heeft van Terrifier 3 dus niet alleen een bovennatuurlijke slasher en horrorfilm gemaakt, maar ook een bloeddorstige kerstfilm. Deze creatieve keuze van Leone mag zeker gewaardeerd worden, omdat het goed past bij de onderliggende thema’s die de regisseur en scenarioschrijver in het filmverhaal probeert te bespreken.
Het Kerstfeest is een heilig feest dat de geboorte van Jezus Christus viert. Over de decennia heen is Kerstmis ook steeds meer komen te staan voor een feest waarin goedheid, samenhorigheid en liefde gevierd worden. De goedheid en puurheid van het Kerstfeest staat recht in contrast met de moordlustige en haatvolle karakters van Art The Clown en de bezeten Victoria Heyes. Met deze contrasten speelt Leone in op de dualiteit van de mens tijdens de feestdagen. Hierbij legt de regisseur en scenarioschrijver een thematische focus op het hoofdpersonage Sienna Shaw.
Ondanks dat Terrifier 3 zich vijf jaar na de evenementen van de vorige film afspeelt, bevindt Sienna zich nog steeds niet in een beste staat. Ze heeft last van een posttraumatische stressstoornis, paniekaanvallen en overlevingsschuld. Het hoofdpersonage krijgt beelden van haar overleden vriendin Brooke te zien. Hiermee laat Leone overduidelijk zien dat Sienna zich schuldig en verantwoordelijk voelt voor de dood van een van haar beste vriendinnen. Daarnaast heeft Sienna niet alleen moeite met het verwerken van wat er in verleden is gebeurd, maar ook met het opnieuw verbinden met haar geliefden.
Met de staat van Sienna’s karakter laat Leone zien hoe lastig de feestdagen kunnen zijn voor een persoon die er niet goed aan toe is. De regisseur en scenarioschrijver bepleit dan ook dat de dualiteit van de mens tijdens de feestdagen is dat, ondanks de warme sfeer, het Kerstfeest nog steeds een verschrikkelijk moeilijke tijd kan zijn om doorheen te komen. Door terreurclown Art verkleed als de Kerstman op de inwoners van Miles County af te sturen, versterkt Leone dit effect van hoe de feestdagen een lastige periode kunnen zijn om doorheen te komen.
Over Terrifier 3 (2024)
Terrifier 3 is een Amerikaanse bovennatuurlijke slasher, horror en kerstfilm uit 2024. De film is geregisseerd door Damien Leone. De regisseur schreef ook het scenario van de film. Terrifier 3 is de derde film uit de gelijknamige slasher horror filmfranchise. Leone regisseerde ook de eerdere twee films: Terrifier (2016) en Terrifier 2 (2022). De eerste film liet filmtoeschouwers flauwvallen, terwijl filmbezoekers bij het succesvolle vervolg moesten overgeven. De film heeft speeltijd van 123 minuten. Acteur David Howard Thornton speelt opnieuw de rol van sadistische clown Art.
De rest van de cast bestaat uit (o.a.) Lauren LaVera, Jason Patric, Elliot Fullam, Antonella Rose, Margaret Anne Florence, Bryce Johnson, Alexa Blair Robertson, Mason Mecartea en Samantha Scaffidi. In Terrifier 3 maakt de bloeddorstige Art de inwoners van Miles County het leven zuur tijdens de feestdagen. Als het aan Art The Clown ligt, wordt het een kerstfeest om nooit te vergeten – dankzij zijn botte bijl of ronkende kettingzaag. De nietsvermoedende inwoners van Miles County kunnen op kerstavond misschien vredig in slaap vallen, maar een nachtmerrie is nooit ver weg.
Overambitieus
Ondanks dat de keuze om Terrifier 3 tijdens de Kerstdagen te laten plaatsvinden zeker een thematisch doel heeft in het filmverhaal, wordt er voor mijn gevoel te weinig gespeeld met het concept van een terreurclown die zich voordoet en verkleed als Kerstman. Er zijn enkele leuke confrontaties tussen onwetende inwoners uit Miles County en Art die zich voordoet als de Kerstman, maar naast deze gevaarlijke en bloederige ontmoetingen wordt er niet veel gedaan met het concept van een terreurclown die zich voordoet als de Kerstman.
De reden dat we minder van Art The Santa Clown te zien krijgen dan gehoopt, ligt vooral bij het overvolle filmverhaal van Terrifier 3. Met de derde film uit zijn filmfranchise, probeert regisseur en scenarioschrijver Damien Leone op verschillende gebieden de filmwereld en karakters van zijn filmpersonages verder te ontwikkelen. Leone maakt hierbij gebruik van een ambitieuze aanpak. Hierdoor worden de karakters van zijn filmpersonages zeker verder onderbouwd. Daarnaast wordt de mythologie en wereldopbouw van zijn filmwereld ook meer onderzocht.
Tegelijkertijd zorgt Leone’s ambitieuze aanpak voor een gemis aan een duidelijk focuspunt in het narratief en bovendien een rommelig filmverhaal. Het ene moment probeert Leone van Terrifier 3 een inspirerend verhaal van herstel en zelfliefde te vertellen, terwijl hij op het andere moment hij een verhaal vertelt waarin het hoofdpersonage verbonden lijkt te zijn aan een religieus plot om een demon voor goed te vermoorden. Daarnaast bevat het filmverhaal uiteraard enge filmmomenten met Art The Clown die diverse moordlustige moorden pleegt.
Doordat het filmverhaal van Terrifier 3 overambitieus is, wordt de iconische terreurclown op meerdere momenten aan de zijlijnen gezet. Dit kan niet anders dan teleurstellend genoemd worden, omdat Art The Clown eigenlijk de grootste ster van deze films is. Ondanks dat niet alle aspecten uit het filmverhaal even goed onderbouwd zijn in het verhaalverloop, kan de ambitieuze aanpak van Leone zeker gewaardeerd te worden. De regisseur en scenarioschrijver probeert met elk nieuw deel de geschiedenis van zijn filmwereld te verbreden en te vernieuwen.
Profijt en verheerlijking van geweld
Terrifier 3 is opnieuw een bloederig spektakel geworden waarin de praktische effecten en de speciale make-up effecten de show stelen. Onder leiding van Leone slaagt de crew er angstaanjagend goed in om het filmpubliek het geweld en de doden te laten verslinden. Tegelijkertijd levert de regisseur en scenarioschrijver opnieuw commentaar over het verheerlijken van geweld. Leone speelt met dit onderwerp door een nieuwe bijpersonage toe te voegen genaamd Mia. Dit bijpersonage wordt gespeeld door Alexa Blair Roberston.
Mia probeert Sienna en Jonathan op haar true-crime podcast te krijgen, zodat ze kunnen praten over hun ontmoetingen met en het overleven van de seriemoordenaar die bekend staat als Art The Clown. Dit bijpersonage is geobsedeerd om de broer en zus – of op zijn minst Jonathan – in de show te krijgen, omdat ze in de ogen van haarzelf en haar luisteraars beroemdheden zijn die een ongelooflijk verhaal te vertellen hebben. Tegelijkertijd hoopt Mia dat ze door hen in haar podcast te krijgen meer luisteraars krijgt, waardoor ze populairder en beroemder wordt.
Met het verhaallijn van Mia laat de regisseur en scenarioschrijver zien dat er altijd mensen (of specifiek influencers) zullen zijn die profijt proberen te halen uit de pijn en leed van anderen. Leone levert met Terrifier 3 dus niet alleen kritiek op het verheerlijken van geweld, maar ook op het profiteren daarvan. Nu is dit enigszins tegenstrijdig, omdat Leone als regisseur en scenarioschrijver van een bovennatuurlijke slasher en horrorfilm ook profiteert van het laten zien van bloeddorstig en gruwelijk geweld. Uiteindelijk is het toch beter dat hij alsnog kritiek uit op deze onderwerpen, dan dat hij er puur aan deelneemt zonder enig commentaar te leveren.
Conclusie
Helaas mist regisseur en scenarioschrijver Damien Leone door zijn grootse aanpak een focuspunt en een balans in de punten die hij wil aankaarten in zijn filmverhaal. Toch maakt dit van Terrifier 3 geen slechte film. Het tegenovergestelde kan zelfs gezegd worden over de bovennatuurlijke slasher en horrorfilm. Terrifier 3 is, ondanks zijn gebreken, een goede film geworden. De film bevat uitstekende en geloofwaardige effecten. Hierbij weet het werk van de make-up afdeling net zoveel indruk op te wekken als de praktische en visuele effecten.
Hoofdrolspeler Lauren LaVera weet opnieuw een emotioneel beladen en aangrijpende acteerprestatie neer te zetten als Sienna Shaw. We krijgen naast haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen ook een meer kwetsbare kant van haar te zien. LaVera speelt met haar acteerwerk goed in op de overlevingsschuld, paniekaanvallen en posttraumatische stressstoornis van Sienna. David Howard Thornton is opnieuw weer een genot om te aanschouwen. Zijn iconische personage Art The Clown blijft net zo angstaanjagend en hilarisch als in de vorige twee delen.
Toch krijgt zijn personage een stuk minder te doen in Terrifier 3. Art The Clown moet niet alleen plaatsmaken voor de ontroerende heldenreis van Sienna, maar ook voor een onderbouwing van de mythologische filmwereld van de Terrifier filmfranchise. Hierdoor komt deze terreurclown op meerdere momenten meer over als het hulpje van de bezeten Victoria Heyes in plaats van de grote vijand. Elliot Fullams Jonathan krijgt ook een stuk minder te doen in deze film en zijn abrupte afwezigheid in het overvolle filmeinde maakt dit er niet beter op. Van de nieuwe personages is het vooral Alexa Blair Robertson als Mia die een goede indruk weet achter te laten.
Zo speelt de actrice met haar personage goed in op het commentaar dat regisseur en scenarioschrijver Leone levert op het profiteren van andermans leed en pijn. Terrifier 3 mag dan een film zijn die door zijn ambitieuze aanpak een focuspunt en een balans tussen de verschillende narratieve aspecten mist, maar dit zal veel horrorfans en filmliefhebbers van slasher films niet veel uitmaken. Terrifier 3 is namelijk net zoals zijn voorgangers uitermate bruut, gruwelijk en bloederig. Terrifier 3 is nu te zien in de Nederlandse bioscopen. Mijn dank aan Gusto Entertainment en Triple P Entertainment voor het versturen van een online recensie-exemplaar.