SebKijk is te leuk om te stoppen na bijna 3 jaar

Ik heb lang getwijfeld over of ik dit artikel zou gaan publiceren. Dit heeft vooral te maken met doemscenario’s die in mijn hoofd blijven afspelen. Doemscenario’s die me vertellen dat het geen mogelijkheid is om opnieuw beginnen op deze website. Daarnaast heeft dit artikel velen vormen gezien. Vandaag publiceer ik dan toch eindelijk dit artikel. Het eerste artikel voor een nieuw begin van SebKijk.

Het moeilijkste aan keuzes maken is je houden aan deze zelf gemaakte keuzes. Zo heb ik in augustus het besluit genomen om te stoppen met deze website (SebKijk). Ik besloot een nieuwe website te beginnen en daarop verder te gaan schrijven. Echter merkte ik al snel op dat ik ging twijfelen over mijn gemaakte keuze. Niet omdat ik het schrijven voor mijn nieuwe website (Seb THX) niet leuk vind, maar meer omdat ik het schrijven voor SebKijk begon te missen.

Vandaag wil ik het hebben over een nieuwe en definitieve keuze. Ik zal toch blijven schrijven voor SebKijk. In dit artikel zal ik jullie vertellen waarom ik het schrijven voor SebKijk te leuk vind om te stoppen na bijna 3 jaar.

Terugkeer van SebKijk

Ik heb toch al een bepaald bereik met SebKijk gehaald. Als ik nu er voor kies om verder te gaan op mijn andere website (Seb THX), dan zal ik dat bereik bijna helemaal opnieuw moeten gaan opbouwen. Iets wat natuurlijk leuk en uitdagend kan zijn. Maar aan de andere kant is dit ook uiterst jammer. Vooral omdat ik alles wat ik al bereikt heb aan de kant zet. 

Ik had de keuze gemaakt om te stoppen met SebKijk, omdat ik teveel op mijn bordje had genomen. Dit is iets wat zeker waar is. Dat ga ik niet ontkennen. Maar misschien heb ik toch te snel de knoop doorgehakt. Heb ik de knoop doorgehakt om op deze manier van dit paniekerige gevoel af te komen? Ik kijk namelijk nu naar wat ik allemaal al heb meegemaakt qua plezier, vreugde en bereik door SebKijk. En ik begin het idee te krijgen dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt. 

Ik heb niet zo lang geleden te horen gekregen dat mijn aanmelding voor de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) goed is gekeurd. Hierdoor kan ik me nu officieel een Nederlandse (freelance) filmjournalist noemen. Ik krijg nu mogelijkheden op een ongekend niveau voor mij. Mogelijkheden die in het begin vooral in Nederland voor plezier en vreugde zullen zorgen. Daarom krijg ik nu toch het idee dat ik misschien beter verder kan gaan op SebKijk. Want dit is een Nederlandse website, waar ik voornamelijk een Nederlands bereik op heb.

Maar hoe zit het dan met het Engels schrijven? Want ik had juist in eerdere artikelen op Seb THX verteld dat ik het schrijven in het Engels zo fijn vond. Dit klopt ook nog steeds. Maar het lastige is dat ik de Nederlandse taal ook een mooie taal vind om in te schrijven. Dus wat is nu mijn oplossing die ik hiervoor ga volgen? Want wil ik verder gaan op SebKijk in het Nederlands? Of wil ik toch verder gaan in het Engels (en een beetje Nederlands) op Seb THX.

One Way to Choose Afbeelding Unsplash
Bron: Brendan Church op Unsplash.

Het Besluit

Ik heb er een tijdje over nagedacht en ik ga toch verder op mijn originele website: SebKijk. Deze website zal ik ook gaan vernieuwen. Hierop zal ik in het Nederlands gaan schrijven om zo in goed contact met mijn Nederlands publiek te blijven. Echter wil ik ook in het Engels blijven schrijven. En dat zal ik ook zeker weten blijven doen. Mijn plan is om op mijn Medium-account verder te gaan met het Engels schrijven. Hierop zal ik wanneer ik daar behoefte aan heb (originele) Engelse recensies en artikelen plaatsen.

Op deze manier blijf ik mijn publiek in Nederland en op internationaal vlak ontwikkelen. Ik wil mezelf namelijk niet alleen profileren in het Engels of alleen in het Nederlands. Ik zie mezelf als een filmjournalist die ook op een internationaal vlak in het Nederlands en Engels schrijft. De komende weken zal ik werken aan de wederopbouw van mijn herziende visie op SebKijk. Ik ga eerst vooral een eigen werk routine aanmaken waar ik in leer om beter een werkschema aan te houden. 

Daarnaast zal ik ook eerst nog gaan werken aan de lijst van recensie-exemplaren die ik nog had liggen voor SebKijk. Dit zullen recensies zijn van verschillende films en series op Blu-ray, Dvd en On Demand. Maar ook een aantal boek-recensies zullen voorbij komen. Daarnaast zal ik ook aan de slag gaan met het schrijven van nieuwe recensies en nieuwe artikelen over films en series die ik al langer wilde bespreken. Denk hierbij aan filmrecensies van de Planet of the Apes-films en de Star Wars-films.

Chosen Path Afbeelding Unsplash
Bron: Jon Tyson op Unsplash.

Kritiek of Creatie?

Het voelt voor de mensen om mij heen als een logische keuze aan om beide mijn creativiteit en analyserend vermogen te gebruiken. Deze twee aspecten zijn goed samen te vatten in de twee woorden: creatie en kritiek. Voor een langere tijd heb ik een innerlijke strijd gevoelt over wat het beste bij me past.

Elke keer denk ik te weten wat het beste bij me past. Maar dan maakt mijn brein een complete switch naar mijn andere passie en/of hobby. Dit zorgt ervoor dat ik helemaal gek aan het worden ben. Ik heb het gevoel dat ik niet beide dingen tegelijkertijd kan doen. Ik moet een keuze maken en me daaraan vastklampen. Het lastige daarnaast is dat ik heel makkelijk beïnvloedbaar ben.

Als iemand die ik ken tegen mij zegt dat ik bijvoorbeeld allebei de dingen kan doen, dan ga ik dat ook zo oppakken. Ik doe dit dan echter niet voor mijzelf, maar eerder voor de ander. Want ik heb zelf niet de keuze gemaakt om dit te gaan doen. Dat heeft die ander voor me indirect al gedaan. Ik wil mijn vrienden, familie en kennissen niet teleurstellen.

Als ik al een heel klein gevoel heb dat ze willen dat ik een bepaalde richting op ga, dan probeer ik daarop in te haken. Dit zorgt er echter wel voor dat ik niet gelukkig en juist depressief wordt. Want ik leef niet meer voor mezelf. Ik leef dan voor de ander. Gisteren dacht ik nog ik moet mijn volledige focus leggen op tekenen en mijn eigen creativiteit.

Dit is een direct resultaat geweest van een situatie waarin een kennis mij probeerde over te halen wat tekeningen te gaan exposeren. Ik ben dan uiteindelijk sterk bij mijn standpunt gebleven dat ik dit niet wilde, maar zijn (bijna) dwingende stem achtervolgd me nog steeds. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat ik weer in de war ben geraakt. Toen ik dit met een vriend besprak zei hij (terecht) dat ik ook beide kritiek en creatie zou kunnen oppakken.

Maar ik ben in mijn ogen niet mentaal sterk genoeg om dit te gaan proberen. Mijn angst dat men dit niet gaat waarderen of begrijpen is enorm groot. Het vreet me van binnen op dat ik niet kan wat ik eigenlijk wil doen. Maar nu is de vraag wat wil eigenlijk doen?

Chosen Path Afbeelding Unsplash
Bron: Jon Tyson op Unsplash.

Getekende Film Recensies?

Ik wil uiteraard films blijven recenseren. Zeker ook in geschreven teksten. Maar aan de andere kant wil ik ook mezelf uitdagen om het op andere manieren op te gaan pakken. Dit zal de grootste verandering voor SebKijk gaan worden. Ik heb al langer aangekondigd dat ik graag mijn twee hobbies – kritiek en creatie – met elkaar zou willen combineren. Alleen heb ik nooit eerder deze stap durven te ondernemen.

Ik was (en ben) bang dat men het niet zal gaan begrijpen. Maar ik moet over deze angst heen komen, dus heb ik besloten het toch te gaan proberen. Wat jullie als lezer kunnen verwachten is dat ik voor sommige van mijn artikelen tekeningen zal maken. Dit doe ik op mijn eigen tempo. Er zal dus niet bij elk artikel direct een of meerdere tekeningen geplaatst worden. De recensies en teksten hebben zelf voorrang. Maar ik ga de tekeningen gebruiken om mijn werkritme ook wat af te wisselen, zodat ik mezelf ook meer plezier kan gunnen met de dingen die ik doe.

Deze tekeningen zullen gebaseerd zijn op de films of series die ik heb gezien. Zo zullen bijvoorbeeld portretten van de crew- en castleden in de artikelen geplaatst worden. Echter zullen er ook film-scènes nagetekend worden. Deze tekeningen zullen ook het meest als uitgelicht afbeelding gebruikt worden. Dit zal echter niet betekenen dat ik langer bezig ben met de recensies. Het schrijfwerk en het analyseren kost uiteraard wel wat tijd. 

Maar het maken van de tekeningen komt op de tweede plaats. Als ik niet direct een aantal tekeningen af heb voor een artikel, dan plaats ik het artikel nog steeds. Ik ben een redelijk snelle tekenaar, maar alsnog heb ik een grotere tekening niet in 1 dag af. Daarom wil ik mijn trouwe lezers graag om geduld vragen. Als jullie graag tekeningen bij mijn artikelen willen zien, blijf dan vooral mijn website bezoeken. Ik zal op mijn social media ook men op de hoogte houden van mijn werkzaamheden.

The Terminator 1984 Tekening
Een voorbeeld van hoe een tekening voor SebKijk eruit zal komen te zien.

Conclusie

Ik kan me heel goed voorstellen dat de afgelopen weken als zeer verwarrend zijn over gekomen op jullie als lezers. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling geweest, maar soms heb je tijd nodig in het leven om erachter te komen wat belangrijk voor je is.

Ik ben klaar voor de volgende stap met SebKijk. Ik wil me gaan professionaliseren. Niet alleen als filmjournalist en filmrecensent. Maar ook als een simpele fan van films, die het leuk vind om films te eren via zijn eigen gemaakte tekeningen en schetsen.

SebKijk Zelfportret
Lang verhaal kort: Ik ga mijn artikelen verzien van eigen gemaakte afbeeldingen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: