The Falcon and the Winter Soldier (2021) – Miniserie Recensie

Niet lang nadat WandaVision uitkwam werd de volgende Marvel-serie – die zich plaatsvindt in de continuïteit van het Marvel Cinematic Universe – uitgebracht op Disney+. Deze tweede serie gaat over de avonturen van Sam Wilson en Bucky Barnes na de evenementen uit Avengers: Endgame. Deze miniserie – bestaande uit zes afleveringen – heet daarom ook The Falcon and the Winter Soldier. Net zoals WandaVision bespreekt The Falcon and the Winter Soldier met zijn verhaal belangrijke aspecten uit onze wereld.

Waar WandaVision de focus neerlegde op de vijf fases van rouw, gaat The Falcon and the Winter Soldier dieper in op politieke en sociaal-maatschappelijke thema’s, waaronder racisme en posttraumatische stressstoornissen. WandaVision had een duidelijk hoofdpersonage, namelijk Wanda Maximoff. The Falcon and the Winter Soldier heeft er twee: Sam Wilson en Bucky Barnes.

Ondanks dat er constant afgewisseld wordt met perspectieven en thema’s, is het verhaal rondom Sam Wilson duidelijk meer onderbouwd dan die van Bucky Barnes. Echter is dit een van de weinige kritiekpunten die bij deze miniserie echt te benoemen valt, want The Falcon and the Winter Soldier is een van de beste onderdelen uit fase vier van het Marvel Cinematic Universe.

Over The Falcon and the Winter Soldier (2021)

The Falcon and the Winter Soldier is een Amerikaanse televisie miniserie dat gemaakt is voor de streamingdienst Disney+. De serie is bedacht door Malcolm Spellman en gebaseerd op de Marvel Comics-personages Sam Wilson (alias de Falcon) en Bucky Barnes (alias de Winter Soldier). Het is de tweede televisieserie in het Marvel Cinematic Universe dat geproduceerd is door Marvel Studios. De miniserie deelt continuïteit met de gehele franchise. Het verhaal van The Falcon and the Winter Soldier vindt zes maanden plaats na de evenementen van Avengers: Endgame.

Sam Wilson slaat de handen in een met Bucky Barnes om de Flag Smashers – een groep van eenheidstrijders – tegen te houden. Deze eenheidsstrijders geloven dat wereld beter was toen de helft van het universum verdwenen was. Deze 5 jaar staan in de franchise ook wel bekend als de Blip. Spellman dient als hoofdschrijver van de miniserie, terwijl Kari Skogland alle afleveringen regisseerde. Anthony Mackie en Sebastian Stan keren terug in hun rollen als Sam Wilson en Bucky Barnes.

The Falcon and the Winter Soldier (2021)
Bron: Marvel Studios, The Walt Disney Company Benelux, Disney+, Disney+ Nederland, Marvel Entertainment, fanart.tv en Marvel Comics.

De rest van de cast bestaat uit onder andere Wyatt Russell, Erin Kellyman, Danny Ramirez, Georges St-Pierre, Adepero Oduye, Don Cheadle, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Florence Kasumba, en Julia Louis-Dreyfus. In september 2018 begon Marvel Studios met het ontwikkelen van enkele series over bijpersonages van de MCU-filmreeks. Deze series werden gemaakt voor Disney’s opkomende streamingdienst, waarbij er ook al snel besloten werd dat er een serie gemaakt rondom Sam Wilson en Bucky Barnes. Spellman besloot de focus van The Falcon and the Winter Soldier te leggen op raciale en politieke vraagstukken rondom Sam Wilson, een zwarte man, die het schild van Captain America ontving aan het einde van Avengers: Endgame.

The Falcon and the Winter Soldier ging in première op 19 maart 2021 en liep af op 23 april 2021. Het is onderdeel van de vierde fase van het Marvel Cinematic Universe. De serie ontving voornamelijk positieve kritieken, waarbij de recensenten het charisma van de cast en het sociale commentaar van de serie vooral als positieve punten uitlichtten. Echter ontving de miniserie ook kritiek over het tempo van het verhaal. Er is een vierde Captain America-film aangekondigd die het verhaal van de miniserie zal vervolgen.

Bekijk hier de officiële trailer van The Falcon and the Winter Soldier (2021). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

The Falcon and the Winter Soldier kan het best beschreven worden als een karakterstudie over wat het betekent om Captain America – met andere woorden de representatie van de Amerikaanse droom en bevolking – te zijn. Ook laat het verhaal zien hoe de Amerikaanse bevolking om gaat met zijn eigen zwarte bevolking, waarbij er een realistisch en duidelijk beeld wordt geschetst dat nooit de gehele Amerikaanse bevolking een zwarte man als Captain America zal accepteren. The Falcon and the Winter Soldier portretteert het beeld van het racisme dat, op de dag van vandaag, nog steeds een groot probleem vormt in de wereld (en dus ook de Verenigde Staten van Amerika).

De avonturen van het personage Sam Wilson worden gebruikt om te laten zien hoe open Amerikanen echt staan voor verandering in hun racistische gedrag. The Falcon and the Winter Soldier zet het verhaal van de erfenis van Captain America verder, waarbij we via Sam Wilson moeten leren omgaan met het idee dat verandering nodig is. Een verandering om onze diepgewortelde sociaal-maatschappelijke, politieke en raciale problemen aan te pakken. De miniserie stelt ook de vraag hoe het leven van iemand met onverwerkte posttraumatische stressstoornissen eruit ziet.

The Falcon and the Winter Soldier (2021)
Bron: Marvel Studios, The Walt Disney Company Benelux, Disney+, Disney+ Nederland, Marvel Entertainment, fanart.tv en Marvel Comics.

Dit onderdeel van de miniserie is een stuk minder ontwikkeld, maar zeker niet minder interessant. Bucky Barnes is de rode lijn in het verhaallijn rondom mentale welzijn en psychologische stoornissen. Deze twee verhaallijnen zijn het belangrijkst voor de miniserie. Ondanks dat een verhaallijn duidelijk beter ontwikkeld is dan de ander, weten de twee verhaallijnen toch goed op elkaar in te spelen. Het verhaallijn van Bucky Barnes laat zien hoe mentale stoornissen ervoor kunnen zorgen dat je geen vertrouwen meer hebt in de wereld.

Dit speelt in op de motivaties van de eenheidsstrijders die geen vertrouwen hebben in de regeringen. Ze stellen zich met gewelddadige acties op tegen deze regeringen. Dit doen ze in een strijd dat, volgens hun, gelijkheid zal brengen. Het idee van gelijke rechten speelt weer in op de sociaal-maatschappelijke en politieke thema’s van Sam Wilsons verhaallijn. Ondanks dat het verhaal van The Falcon and the Winter Soldier daadwerkelijk krachtig is, had het scenario nog wel wat beter uitgewerkt kunnen worden. De miniserie heeft een langere speeltijd dan de vorige Captain America-films. Helaas zit de lange speeltijd de miniserie juist in de weg!

The Falcon and the Winter Soldier (2021)
Bron: Marvel Studios, The Walt Disney Company Benelux, Disney+, Disney+ Nederland, Marvel Entertainment, fanart.tv en Marvel Comics.

The Falcon and The Winter Soldier voelt op enkele momenten te langdradig aan, waardoor de evenementen te lang uitgespreid overkomen. In dit geval is de quote: “less is more”, goed van toepassing. De scenarioschrijvers hadden beter enkele momenten en gebeurtenissen korter kunnen omschrijven of schrappen. The Falcon and the Winter Soldier mist – door een te lange speeltijd – regelmatig het punt van het verhaal.

De belangrijkste elementen uit de thema’s van het verhaal komen regelmatig op een tweede plaats staan. In plaats daarvan krijgen we cliché en saaie monologen van de leider van de eenheidsstrijders. Hierdoor kan er ook zeker gezegd worden dat The Falcon and the Winter Soldier beter had gewerkt als een drie uur durende speelfilm van.

The Falcon and the Winter Soldier (2021)
Bron: Marvel Studios, The Walt Disney Company Benelux, Disney+, Disney+ Nederland, Marvel Entertainment, fanart.tv en Marvel Comics.

De actie uit The Falcon and the Winter Soldier is als het gaat om kwaliteit gelijk aan de actie uit Captain America: The Winter Soldier en Captain America: Civil War. Het is snel, dynamisch, levendig en (bijzonder) intens. Toch ziet de actie uit deze miniserie er wat anders uit. De camera’s worden meer dicht bij en op aparte manieren geplaatst bij de cast. Hierbij kun je denken aan een van de eerste actiescènes uit de miniserie, waarbij de camera boven Sam Wilson hangt, terwijl hij door de lucht vliegt.

De actie van The Falcon and the Winter Soldier komt – zeker in zijn eerste paar afleveringen – dissociërend over. Regisseur Kari Skogland probeerde, via deze briljante actiescènes, het idee te scheppen dat Sam Wilson en Bucky Barnes zich in een dissociërende identiteitscrisis bevinden. Beide personages weten niet goed wie ze zijn, nu hun goede vriend Steve Rogers geen Captain America meer is. In deze miniserie wordt er bij de actiescènes, net zoals bij de Captain America-films van de gebroeders Russo, goed gebruikt van handheld cameratechnieken.

The Falcon and the Winter Soldier (2021)
Bron: Marvel Studios, The Walt Disney Company Benelux, Disney+, Disney+ Nederland, Marvel Entertainment, fanart.tv en Marvel Comics.

De score van componist Henry Jackman helpt bij het versterken van de kracht van het emotioneel beladen verhaal en de spannende actiescènes. Daarnaast complementeert zijn muziek het acteerwerk van de cast. Van de cast zijn het vooral Anthony Mackie, Sebastian Stan en Wyatt Russell die de show stelen. Zo weten ze hun respectievelijke personages meer uit te diepen met hun krachtige acteerprestaties. Daniel Brühl is (bijna) altijd een mooie toevoeging aan een cast, en dat laat de acteur in deze miniserie opnieuw zien. Toch wekt hij minder indruk op dan Mackie, Stan en Russell. De rest van de cast is degelijk, ook al stelt Emily VanCamp wel teleur. Haar acteerwerk is te stijfjes en droog om echt van te genieten.

Conclusie

The Falcon and the Winter Soldier is een mooie liefdesbrief aan wat het betekent om Captain America te zijn. Daarnaast bespreekt de miniserie thema’s als onder andere politiek, racisme, immigratie en mentale welzijn. De miniserie vormt een nieuw begin voor de Captain America-franchise, terwijl het ook de personages en verhalen eert die voor hun kwamen. Doordat het verhaal zoveel thema’s tegelijkertijd aanpakt, verliest de miniserie wel op enkele momenten zijn tempo. Hierdoor komt de miniserie wel wat langdradig over, waardoor het idee ontstaat dat The Falcon and the Winter Soldier beter had kunnen werken als een drie uur durende film.

Van de cast zijn het vooral Anthony Mackie, Sebastian Stan en Wyatt Russell die een sterke indruk weten achter te laten. Daniel Brühl is vooral vermakelijk om naar te kijken, maar zijn rol als Zemo was imposanter in Captain America: Civil War. Emily VanCamp speelt haar actrice zo monotoon en stijfjes dat de scènes met haar personage het saaist zijn om te bekijken. Toch is The Falcon and the Winter Soldier een goed geregisseerde miniserie die verhaaltechnisch behoort tot de beste delen van het Marvel Cinematic Universe.

Skogland en Spellman zijn niet bang om thema’s als racisme, terrorisme en immigratie aan te kaarten in deze superhelden miniserie. Toch hadden scenarioschrijvers het verhaal iets beter kunnen verfijnen. Dit neemt niet weg dat The Falcon and the Winter Soldier een krachtige toevoeging is aan het Marvel Cinematic Universe – en een van de beste delen van fase vier van de franchise. The Falcon and the Winter Soldier is nu te streamen op Disney+.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.