The Lego Movie – Film Recensie

The Lego Movie - Uitgelichte Afbeelding

Wanneer Emmett (Chris Pratt, Avengers: Endgame) – een op-het-oog-lijkend normaal LEGO-figuurtje – wordt verklaard tot de Speciale, is het aan hem om het LEGO-universum te redden. Echter moet hij het hiervoor wel opnemen tegen Lord Business (Will Ferrell, Daddy’s Home 2).

Een Terugblik op LEGO in mijn Jeugd

Velen onder ons zullen warme herinneringen hebben aan onze kindertijd en al het speelgoed waar we in die tijd mee speelde. Er zijn vele kinderfilms gemaakt over speelgoedfiguurtjes die eigen avonturen meemaken. Deze films worden zelfs nu nog steeds gemaakt. Kijk maar naar Playmobil: The Movie. Naast de Toy Story-franchise is er nog een andere redelijk sterke film-franchise over speelgoed.

Ik heb het natuurlijk over de LEGO film-franchise; wat begon in 2014 met The Lego Movie. Ik heb nog veel enorm mooie herinneringen aan de tijd dat ik met LEGO speelde. Zo herinner ik me nog de keren rondom kerst dat ik net LEGO als cadeau had ontvangen en dat ik het op kerstochtend in elkaar aan het zetten was.

Daarnaast maakte ik met een van mijn beste vrienden ook vroeger LEGO stop-motion filmpjes. Ik kan ook uit eigen ervaring zeggen dat het enorm veel werk is om zo’n LEGO-filmpje te maken. Door mijn eigen ervaringen heb ik dus ook alleen maar meer respect gekregen voor deze film.

Alleen toen The Lego Movie in 2014 uitkwam keek ik nog heel anders naar het “idee” van één film gebaseerd op LEGO-figuurtjes. “Hoe kan dat nou iets anders dan kinderachtig en dom worden?“; dacht ik toentertijd. Net als bij de originele Toy Story zat ik er flink naast, want deze film is een echt meesterwerk. Het overstijgt zelfs op vele vlakken de originele Toy Story.

The-Lego-Movie-Afbeelding-2
The Lego-Squad has arrived!

Legendarisch Duo Slaagt Opnieuw

De regisseurs en schrijvers van de screenplay van The Lego Movie zijn Phil Lord en Christopher Miller. Dit legendarische filmmakers-duo staat bekend voor hun werk aan Cloudy with a Chance of Meatballs, 21 Jump Street en 22 Jump Street. Meest recentelijk waren ze ook nog producers van de beste Spider-Man film aller tijden, namelijk; Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Dit legendarische film-duo beginnen twee van mijn favoriete filmmakers van dit moment te worden. En dat is niet eens zo raar, want elke film waar ze aan hebben gewerkt, is een top-film geworden. Dit laat The Lego Movie ons ook opnieuw zien. De visie die deze twee heren voor deze LEGO-film hadden is bijzonder uniek, en tegelijkertijd qua humor ook erg apart.

The Lego Movie verteld ons namelijk niet zo als verwacht een simpel kinderlijk-avontuurlijk verhaal. Integendeel! Het laat je als volwassene gewoon op het punt staan dat je bijna klaar bent om in tranen uit te barsten. Zo emotioneel sterk is deze film. Maar wat vertellen de filmmakers ons eigenlijk in The Lego Movie?

Slim Gebruik van Clichés & Symboliek

Lord en Miller weten als geen ander dat er door de decennia van cinema vele verhalen verteld zijn waarbij een profetie voorkwam. In plaats van hier diep op in te gaan qua “lore” en “background-verhalen”, geven ze deze redelijk grote film-cliché meer ruimte om zich te ontwikkelen via humor. Met als gevolg dat de film meer luchtig aanvoelt en beter behapbaar is voor de kijker.

The-Lego-Movie-Afbeelding-1
Emmett (Chris Pratt) legt zijn meesterplan uit.

The Lego Movie probeert ons in plaats van een cliché-verhaal over een profeet, één heel ander verhaal voor te leggen. Namelijk een verhaal over wat het betekent om speciaal te zijn en wat ons speciaal maakt. Oké – dit wordt gedaan in de vorm van wat deze LEGO-figuurtjes speciaal maakt, maar hier wordt overduidelijk symbolisch iets anders mee bedoelt. Namelijk; wat maakt ons als persoon speciaal en uniek.

De film slaagt er in om ons speciaal te laten voelen in tijden waar we steeds meer verbonden met elkaar worden. In een tijd waar we steeds minder als individu een verschil lijken te kunnen maken, laat The Lego Movie ons zien dat we nog steeds als mensen (of LEGO-figuurtjes) allemaal een uniek persoon, met een eigen stem, zijn.

sTOP-motion Animatie

In The Lego Movie wordt er slim gebruik gemaakt van een combinatie van stop-motion (LEGO) animatie en een blend van 2D & 3D-animatie. Dit zorgt voor een unieke look van de figuurtjes en hun wereld. Daarnaast zien de bewegingen van deze figuurtjes er ook erg vloeiend en schoon uit. Wat bedoel ik hiermee? Het voelt echt aan alsof deze figuurtjes bestaan en de bewegingen lopen ook nog eens goed op elkaar over.

Wat ook goed heeft bijgedragen bij het feit dat deze animatie zo goed is gelukt, is dat de filmmakers goed hebben weergegeven wat je met LEGO wel niet allemaal kan doen. Zo hebben ze de twee kanten weergegeven van wat de meeste mensen met LEGO doen. Namelijk het bouwen volgens instructie-boekjes of het bouwen volgens een vrije geest.

Deze tweestrijd die ook nog in het verhaal van de film wordt doorgevoerd, heeft ervoor gezorgd dat de animatie van de film echt de tijd heeft om te laten zien wat wel niet allemaal mogelijk is. Wil je Batman zien vliegen over een LEGO-woestijn of liever een gigantische robot-piraat willen zien? Alles is mogelijk! Echt letterlijk – ALLES. Dit is wat de animatie van The Lego Movie ook zo speciaal maakt – het heeft geen restricties.

Conclusie

The Lego Movie is één van die geweldige moderne (animatie-)films die je in leven laat voelen. Naast dat de film erg humoristisch en vermakelijk is, zorgt de film er ook nog voor dat je in jezelf gaat geloven. Want we zijn allemaal speciaal – net zoals deze unieke Visuele Wonder genaamd; The Lego Movie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

Vikings Seizoen 6 Deel 1 Giveaway

Vikings Seizoen 6 Deel 1 Giveaway | Blu-ray

Wil jij meedoen met de Vikings Seizoen 6 Deel 1 Giveaway? Lees dan verder hoe je nu weer kans maakt om mee te doen met deze giveaway. Op 4 oktober 2021 is het alweer 4 jaar geleden dat ik ben begonnen aan het bouwen van SebKijk. De afgelopen 4 jaren zijn voor SebKijk niet zonder tegenslag geweest, maar het is wel een constante rode draad door mijn leven geweest. Onder andere dankzij het oprichten van deze website ben ik erachter gekomen hoe groot mijn liefde voor journalistiek is. Om dit 4-jarig jubileum te vieren zullen de komende anderhalve maand extra veel giveaways op mijn website terecht komen. Ook krijgen jullie – de trouwe bezoekers van SebKijk – de kans om mee te doen met giveaways die al eerder hebben plaatsgevonden. Zo kun je met de giveaway van vandaag opnieuw kans maken op een Vikings Seizoen 6 – Deel 1 Blu-ray. Wil je deze prijs winnen? Lees dan snel verder hoe je mee kan doen! Als je geen interesse hebt in deze prijs, wees niet getreurd. Er komen nog veel meer leuke (nieuwe en oude) prijzen aan in de komende anderhalve maand.

Lees Verder >
Druk (2020)

Druk (2020) – Film Recensie

Druk is een Deense tragikomedie film uit 2020. De internationale titel van de film is Another Round en de film is geregisseerd door Thomas Vinterberg. Hij heeft ook samen met Tobias Lindholm aan het scenario gewerkt. De film is een internationale coproductie tussen Denemarken, Nederland en Zweden. De hoofdrollen worden gespeeld door Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang en Lars Ranthe. Druk staat in het Deens voor de term “binge drinking”. Dit kan vergeleken worden met de Nederlandse term; coma zuipen. De film vertelt het verhaal van Martin en zijn drie vrienden. Ze zijn naast vrienden ook alle collega’s van elkaar en werken op dezelfde middelbare school. De vier vrienden houden een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. Ze doen dit omdat een theorie suggereert dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in je bloed geestverruimend kan werken. De eerste resultaten zijn positief, maar het wordt steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden. Uiteindelijk blijkt het experiment grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht. Druk is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.

Lees Verder >
Tom & Jerry Giveaway

Tom & Jerry Giveaway | Blu-ray

Lees in dit artikel hoe je mee kan doen aan de Tom & Jerry Giveaway. Samen met Warner Home Video en Day One MPM mag ik een giveaway houden voor deze film. Mijn dank aan beide voor deze mogelijkheid. De prijs van deze giveaway is een Blu-ray exemplaar van de film Tom & Jerry.

Lees Verder >
Godzilla vs. Kong Giveaway

Godzilla vs. Kong Giveaway | Blu-ray

Lees in dit artikel hoe je mee kan doen aan de Godzilla vs. Kong Giveaway. Samen met Warner Home Video en Day One MPM mag ik een giveaway houden voor deze film. Mijn dank aan beide voor deze mogelijkheid. De prijs van deze giveaway is een Blu-ray exemplaar van de film Godzilla vs. Kong.

Lees Verder >

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.

Giveaways

Film Recensies

Serie Recensies

Game Recensies

English