The Nevers Seizoen 1A – Recensie

The Nevers seizoen 1A is een mengelmoes van positieve aspecten, negatieve aspecten, saaie momenten, opwindende momenten en (veel) uiteenlopende ideeën. Dit eerste deel van het eerste seizoen werd ook gemixt ontvangen door de critici. Dit is terug te zien in de scores van The Nevers seizoen 1A op Rotten Tomatoes (48%) en MetaCritic (57%). Serieliefhebbers en fans lijken de serie meer te kunnen waarderen. Zelf heb ik The Nevers seizoen 1A (voornamelijk) ervaren als een mengelmoes van ideeën, maar in mijn geval betekent dit niet dat ik de serie zo slecht (of zo goed) vindt als anderen.

Warner Home Video en Day One MPM brachten het eerste seizoen van The Nevers op 6 oktober 2021 uit op Blu-ray en DVD. Mijn dank aan beide voor de samenwerking en het verschaffen van een recensie-exemplaar.

Over The Nevers seizoen 1A

The Nevers is een Amerikaanse sciencefiction drama televisieserie dat bedacht is door Joss Whedon voor HBOJoss Whedon is bekend van zijn werk aan superheldenfilms als The Avengers en Avengers: Age of Ultron. Ondanks dat Whedon de bedenker is van The Nevers, kondigde hij op 25 november 2020 aan te stoppen met de serie. In een verklaring legde hij uit dat dat de belastende aard van het werken aan een project tijdens de coronaviruspandemie een tol had geëist op zijn energieniveau.

Op 28 januari 2021 werd de Britse scenarioschrijfster Philippa Goslett aangekondigd als het nieuwe hoofd van de serie – met andere woorden de showrunner. Er wordt gespeculeerd dat Whedons vertrek bij The Nevers ook een reactie kan zijn geweest op de beschuldigingen van intimidatie en ongepast gedrag op eerdere werkplekken. Er werd verklaard dat er geen klachten of meldingen van ongepast gedrag, tijdens zijn werk aan The Nevers, zijn binnengekomen. Toch werd Whedons betrokkenheid niet erkend in de marketing van The Nevers – ook al werd hij nog steeds correct gecrediteerd voor zijn werk.

The Nevers seizoen 1A ging in première op 11 april 2021. Het eerste seizoen zal bestaan uit 12 afleveringen, waarvan de eerste 6 afleveringen te zien waren in 2021. De laatste 6 afleveringen van het eerste seizoen zullen uitkomen in 2022.

De serie speelt zich af in de laatste jaren van het Victoriaanse tijdperk. De stad Londen wordt geteisterd door de “Touched”: dit zijn mensen (en voornamelijk vrouwen) die plotseling buitengewone gaven krijgen. Enkele van de “Touched” zijn charmant, maar andere zijn weer verontrustend. Amalia True is een mysterieuze weduwe met een vlotte babbel. Samen met Penance Adair, een briljante jonge uitvinder, zijn ze de twee leiders van deze elitegroep. Ze proberen een thuis te maken voor de “Touched”. Dit doen ze terwijl ze de krachten van het kwaad bestrijden, om plaats te maken voor hen die de geschiedenis zou willen laten vergeten.

https://www.youtube.com/watch?v=gs-ODufnJ8Y
Bekijk hier de officiële trailer voor The Nevers seizoen 1A.

Recensie

In The Nevers seizoen 1A zijn het de minderheden die de heldhaftige personages van het verhaal zijn. De blanke welgestelde mannen vormen (nog steeds) het grootste gevaar voor deze groep minderheden – ook al zijn er ook enkele vrouwen die om verschillende redenen de groep minderheden tegenwerken. The Nevers seizoen 1A portretteert hoe Londen aan het einde van het Victoriaanse tijdperk eruit had komen te zien als er een duidelijke verschuiving, verandering en vernieuwing in de machtsposities zou hebben plaatsgevonden.

In The Nevers seizoen 1A zien we hoe de welgestelde blanke mannen bang zijn voor vernieuwing en verandering. Om deze reden wil een deel van deze mannen de vernieuwing en verandering zoveel mogelijk tegen werken, terwijl een andere groep – uit angst voor eventuele consequenties – de vernieuwing voorzichtig probeert te omarmen. In dit eerste deel van dit eerste seizoen worden er letterlijke krachten gegeven aan de groep minderheden zodat ze op een andere manier zichzelf kunnen emanciperen. Dit is een interessant idee dat op een degelijke manier goed wordt uitgewerkt door Whedon en de verdere regisseurs, cast en crew.

The Nevers seizoen 1A
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, HBO Max, Mutant Enemy Productions, en Home Box Office (HBO).

Ondanks deze feiten voelt het allemaal net wat te toevallig aan dat Whedon een serie maakt waarin vrouwen de geëmancipeerde hoofdrollen spelen. Doordat Whedon onder andere beschuldigd wordt van discriminatie en seksuele intimidatie richting vrouwen, komt The Nevers seizoen 1A over als een wanhopige zet om zijn eigen hachje te redden. Tegelijkertijd is dit niet eerlijk voor de rest van de cast en crew, want dit zijn allemaal talentvolle mensen die zich hard hebben ingezet voor het maken van The Nevers seizoen 1A. Kort gezegd – ondanks het vertrek van Whedon, blijven er rare en vervelende nagedachten na het kijken van elke aflevering.

Gelukkig is het acteerwerk van de cast krachtig, waarbij vooral Claudia Black, Laura Donnelly, Ann Skelly, Pip Torrens en Ben Chaplin de show weten te stelen. Ook is het leuk om Nick Frost, James Norton en Eleanor Tomlinson in wat kleinere bijrollen te zien. Het is jammer dat Claudia Black pas in de laatste aflevering van The Nevers seizoen 1A te zien is, want van de gehele cast is zij het beste in haar rol. Black speelt op een voortreffelijke, en meer gedramatiseerde, manier het soort verouderde actieheld dat vooral te zien was in actiefilms uit de jaren 1980. Na Black is het Laura Donnelly die het meest weet te overtuigen van de rest van de cast.

The Nevers seizoen 1A
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, HBO Max, Mutant Enemy Productions, en Home Box Office (HBO).

In het geval van Donnelly komt dit vooral door haar speelkracht met accenten, emoties en scherp gearticuleerde dialogen. Skelly is daarnaast geweldig als een chaotische en gecharmeerde uitvinder. Torrens en Chaplin zijn beiden ook top als overdreven macho mannen met een somber verleden. Naast het acteerwerk zijn ook het kostuumontwerp en het productieontwerp goed uitgevoerd. Ook zijn de computer gegeneerde beelden en visuele effecten krachtig uitgevoerd.

Het grootste probleem van The Nevers seizoen 1A ligt bij het overambitieuze scenario dat simpelweg teveel probeert te bereiken. Laat je namelijk niet foppen: dit is geen ordinaire kostuumdrama. The Nevers seizoen 1A is meer dan een kostuumdrama dat zich afspeelt aan het einde van het Victoriaanse tijdperk. Dit wordt helaas pas echt duidelijk met de laatste aflevering van seizoen 1A. De laatste aflevering van The Nevers seizoen 1A is tegelijkertijd de slechtste en de beste aflevering van dit deel van de serie.

The Nevers seizoen 1A
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, HBO Max, Mutant Enemy Productions, en Home Box Office (HBO).

Deze laatste aflevering gaat namelijk het diepst in op de geschiedenis van de wereld uit The Nevers. Daarnaast wordt er een karakterstudie gegeven over wie het hoofdpersonage (Amalia True) nu eigenlijk precies is, want wat is haar doel? Of eerder: wat is haar missie? Tegelijkertijd komt het over alsof deze specifieke aflevering van The Nevers seizoen 1A niet toebehoort tot deze serie. Dit komt doordat het verhaal een compleet andere wending neemt dan verwacht. Hierdoor kun je verward raken en je afvragen of je wel de juiste serie aan het kijken bent.

In deze laatste aflevering is dus het duidelijkst te zien dat de Whedon en de seriemakers te veel ideeën voor een serie samen hebben gevoegd, waardoor het zijn voeting kwijtraakt richting het einde van seizoen 1A. De serie neemt teveel onverwachte wendingen die voor meer vraagtekens, dan antwoorden zorgen. Hiermee laten de seriemakers zien dat The Nevers seizoen 1A, in zijn kern, bestaat uit een mengelmoes van niet goed samenkomende ideeën.

The Nevers seizoen 1A
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, HBO Max, Mutant Enemy Productions, en Home Box Office (HBO).

Conclusie

The Nevers seizoen 1A bevat krachtig acteerwerk en prachtig uitgewerkte kostuums. Daarnaast is het verhaal, ondanks dat het teveel probeert, zeker origineel. De computer gegenereerde effecten en productieontwerp zijn ook twee krachtige aspecten van dit eerste deel van seizoen 1. Ondanks dat The Nevers seizoen 1A streeft naar emancipatie voor zijn (vrouwelijke) personages, voelt het niet oprecht aan. Doordat de beschuldigingen van Whedon redelijk serieus zijn, komt het over alsof dat de filmmaker deze serie puur maakte om te bewijzen dat hij eigenlijk een “goed” persoon is.

The Nevers seizoen 1A laat ook zien dat een simpel goed uitgewerkt idee, altijd beter is dan tien minder goed uitgewerkte grote ideeën. Seizoen 1A neem te veel verschillende ideeën en werkt die niet goed uit – waardoor het geheel onsamenhangend voelt. Toch betekent dit niet dat The Nevers seizoen 1A slecht is. Dit eerste deel van seizoen 1 is simpelweg een mengelmoes van positieve en negatieve punten. Hierdoor kan The Nevers seizoen 1A niet anders bestempeld worden als een middelmatige serie.

De serie valt daarom vooral aan te raden aan serieliefhebbers die op zoek zijn naar een origineel verhaal. Daarnaast valt de serie ook nog aan te raden aan serieliefhebbers die houden van verhalen die zich afspelen in het Victoriaanse tijdperk. Dit mag dan geen normaal kostuumdrama zijn, maar de serie speelt zich wel af in dit tijdperk. The Nevers seizoen 1A is nu te streamen op HBO Max in Nederland. Daarnaast is The Nevers seizoen 1A te koop op Blu-ray en DVD op Amazon.nl.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.