Mijn Top 10 Beste Films uit 2021

Het is de laatste dag van het jaar. Dit is het moment dat iedereen in mijn beroepsveld zijn top 10 beste films van het jaar gaat noemen. Ik wil ook stilstaan bij mijn top 10 beste films uit 2021. Dit zullen films zijn die in de Nederland zijn uitgebracht in 2021. Dit kunnen films zijn die in de Nederlandse bioscopen, maar ook op streaming diensten of dvd en blu-ray, zijn uitgebracht.

Dus in dit geval maken geweldige films als Druk, Minari en A Quiet Place Part II een kans om op deze lijst te komen. Dat terwijl de krachtige film Birta deze kans niet maakt. De film is nog niet uitgebracht in Nederland, maar wel in het buitenland dit jaar. Ben je benieuwd naar mijn top 10 beste films uit 2021, blijf dan verder lezen!

Honorable Mentions van de Top 10 beste Films uit 2021

Veel filmcritici en filmjournalisten noemen ook enkele eervolle vermeldingen in hun lijsten. Dit doen ze vaak onder het segment, of het blok, honorable mentions. Op deze manier willen ze toch enkele films uitlichten die het net niet op de lijst hebben gemaakt. Dit is iets wat ik ook wil toevoegen aan mijn lijst. Zo heeft 2021 niet alleen veel kwalitatief krachtige films naar de bioscopen gebracht. In Nederland waren er dit jaar ook veel vermakelijke, en goed gemaakte, blockbusters te zien. Je kunt hierbij denken aan films als Godzilla vs. Kong, en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Godzilla vs. Kong is een epische monsterfilm die mijn hart heeft gestolen. De film is kwalitatief gezien niet krachtig, maar het is wel uiterst vermakelijk. Dit is de ultieme monster blockbuster. Een film waarbij je je brein uit kunt zetten, maar tegelijkertijd nog steeds vermaakt, verrast en uitgedaagd kan worden. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is een stuk krachtiger als film, maar nog steeds uiterst vermakelijk in zijn blockbuster-gehalte.

De Aziatische bevolking is voor een langere tijd minder goed gerepresenteerd in superhelden films. Zo kregen de Aziatische superhelden (als die er überhaupt waren) eerder kleine bijrollen. Dit is veranderd met de komst van de Aziatische superheld Shang-Chi. Dit Marvel Comics personage heeft zijn eigen film gekregen. Met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is het Marvel Studios opnieuw gelukt een kaskraker te maken.

De Muppets waren dit jaar ook na een lange tijd voor het eerst terug te zien in een korte film special van ongeveer 50 minuten. Er zijn vrij weinig mensen die hebben aandacht hebben gegeven aan Muppets Haunted Mansion, en dat is best zonde. Muppets Haunted Mansion is namelijk een geweldige film die niet alleen de verschillende tijdperken van de Muppets eert. Het is ook een film die een sterke boodschap in het verhaal weet te leveren, en dat via mijn favoriete Muppet: Gonzo the Great.

Zoals jullie kunnen weten ben ik dit jaar voor het eerst als jurylid naar een filmfestival buiten Nederland geweest. Dat was in Chemnitz (Duitsland) voor het SCHLiNGEL filmfestival. Daar keek ik enkele films die een redelijk sterke indruk op me hebben achtergelaten. Een daarvan was eind dit jaar ook nog in de Nederlandse bioscopen te zien. Dit was de familiefilm Dragon Girl van regisseur Katarina Launing. Begin 2022 verschijnt mijn recensie van deze krachtige familiefilm online. Daarnaast heb ik ook de kans gehad om de regisseur en hoofdrolspeelster te interviewen.

Een andere film die te zien was op het SCHLiNGEL Filmfestival was Mijn Vader is een Saucisse. Deze heb ik zelf niet gezien bij het filmfestival, maar wel in Nederland bij een persvoorstelling. Het verhaal van Mijn Vader is een Saucisse is vermakelijk voor jonge kinderen, maar ook leuk voor een ouder publiek. Dit komt doordat de film een goede dosis humor bevat, maar tegelijkertijd ook serieuze onderwerpen aan bod brengt. Ook werkt Mijn Vader is een Saucisse activerend, want als kijker zal je gaan nadenken of je eerder dromerig of praktisch ingesteld bent. Hierdoor is deze kinderfilm niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Als laatste wil ik ook nog even stilstaan bij Dune. Deze film heeft het net niet in mijn top 10 lijst gehaald, en dat zal voor veel mensen als een shock kunnen komen. Ik wil even duidelijk zeggen dat Dune een ongelofelijk sterke film is, maar dat ik de film graag nog meerdere malen had gezien zodat ik een betere mening over de film had kunnen vormen. Helaas is dat er niet van gekomen, en komt Dune op de honorable mentions lijst. Dat waren al mijn eervolle vermeldingen, dus laten we nu in gaan op de daadwerkelijke top 10 films van 2021.

Nummer 10 – Berg

Op nummer 10 staat voor mij de documentaire Berg van regisseur Joke Olthaar. Berg geeft voor mij nieuw leven aan het genre van de documentairefilms. Berg is geslaagde documentaire die op grandioze manier de natuur en bijhorende bergen viert. Tegelijkertijd laat de film zien hoe bijzonder de natuur is.

De film maakt hierbij geen gebruik van geforceerde of dwingende klimaatboodschappen in het verhaal, want de natuurbeelden werken als boodschap zelf al. Het camerawerk van Schreuders is prachtig om te mogen aanschouwen, evenals de score van Zuydervelt dat een genot is om naar te luisteren. Regisseur Olthaar heeft met Berg een documentaire neergezet dat een beginnend documentaire kijker (zoals ik) motiveert om meer films uit het genre te gaan kijken.

De film was bijna de perfecte natuurdocumentaire geworden voor mij. Helaas is Berg heel af en toe te eentonig en repetitief. Daarnaast voegen de volledig gekleurde scènes weinig toe aan de ervaring van de film. Of erger nog, ze kunnen je uit de expressionistische zwart-wit ervaring van Berg halen. Toch is deze toekomstige cult-klassieker een ongelofelijk sterke aanrader tot nieuwkomers en bekende van het documentaire genre.

Berg (2021)
Bron: Windmill Film Distribution, Film Incompany en SeriousFilms.

Nummer 9 – Batman: The Long Halloween – Part One

Op nummer 9 staat de animatiefilm Batman: The Long Halloween – Part One. En dan ook echt alleen Part One, want Part Two is voor mij een stuk minder sterk. Beide delen kwamen dit jaar uit. Batman: The Long Halloween – Part One is een bijzondere animatiefilm die laat zien dat geanimeerde films ook geschikt zijn voor volwassenen. Het verhaal is goed geschreven en bevat sterk ontwikkelde personages.

Daarnaast krijgen deze personages de tijd om hun karakter te ontwikkelen. Ook het stemmenwerk is prachtig om aan te horen. Ik ben er zelfs nog van aan het bijkomen (grapje; of toch niet?). De visuele stijl van deze animatiefilm kan nog het wel het bijzonderst zijn, want het verhaal wordt er alleen maar gedetailleerder en krachtiger door gemaakt.

Batman: The Long Halloween - Part One (2021)
Bron: Warner Home Video & Day One MPM.

Nummer 8 – No Time To Die

The name’s 8. Number 8. Met andere woorden, zoals je al hebt kunnen raden staat No Time To Die op nummer 8. No Time To Die is een prachtig eerbetoon aan het James Bond tijdperk van Daniel Craig. De film weet zich goed te verbinden met zijn voorgangers, maar tegelijkertijd lukt het No Time To Die ook om een krachtig losstaand deel te zijn. Het openingsnummer van Billie Eilish is prachtig gezongen en daarnaast is de muziek zelf ook indrukwekkend. Het acteerwerk van de bekende gezichten is weer van topniveau, maar ook nieuwkomers als Rami Malek en Ana de Armas zijn sterk in hun rollen.

De dialogen tussen de personages zijn wel weer scherp geschreven. Hierdoor voelt het aan alsof de emoties van het scherm afschieten. No Time To Die ziet er ook nog eens prachtig uit. Dit is een blockbuster die laat zien dat commerciële films en kunstzinnigheid goed hand in hand kunnen gaan. De actiescènes en het stuntwerk zijn indrukwekkend uitgevoerd. No Time To Die is het perfecte afscheid voor het James Bond tijdperk van Daniel Craig. Dit komt doordat de film zijn tijd neemt om in een bijna drie uur durende film het verhaal krachtig af te sluiten.

No Time To Die (2021)
Bron: Filmdepot, Universal Pictures Nederland en Universal Pictures International (UPI).

Nummer 7 – Spider-Man: No Way Home

Op nummer 7 staat your friendly neighborhood Spider-Man met zijn nieuwste film Spider-Man: No Way Home. Het is geen verrassing dat Spider-Man: No Way Home de grootste box office hit van 2021 is geworden. Weinig mensen hadden echter verwacht dat het ook een van de best beoordeelde zou worden. Terwijl er nog veel gesproken wordt over superhelden vermoeidheid, laat Spider-Man: No Way Home ons nog zien hoeveel er nog mogelijk is met dit genre.

De film volgt Peter Parker nadat zijn identiteit wereldwijd bekend is gemaakt. Volgens veel fans is dit een emotionele, vermakelijke en verrassende film die behoort tot Marvel Studios’ beste werk. En dit is iets waar ik het volledig mee eens ben. Jullie kunnen een recensie verwachten zodra de Nederlandse bioscopen weer open zijn, en de film laten zien.

Spider-Man: No Way Home Trailer
Bron: Marvel Studios, Marvel Entertainment, Disney Nederland, Sony Pictures Nederland, Sony Pictures Releasing International en Marvel Comics.

Nummer 6 – Lapsis

Met nummer 6 komen we voor de meeste mensen in onbekend terrein, want de film Lapsis staat op die plaats. Lapsis is een geweldige surrealistische sciencefiction film die ik nu al tweemaal heb bekeken. De tweede keer heb ik zelfs nog meer genoten van de film; onder andere omdat de kleine details van de film je nu pas echt beginnen op te vallen. De film vertelt niet alleen een symbolisch en thematisch krachtig verhaal, maar het weet ook te overtuigen met de bijhorende technische aspecten. Deze verschillende aspecten helpen met het vertellen en verrijken van het verhaal.

Daarnaast is het acteerwerk krachtig. Ik hoop nog meer te zien van de cast. Vooral kijk ik uit naar de komende films van Dean Imperial, Madeline Wise en James McDaniel. Helaas gaat de film in zijn derde akte te snel door zijn verhaal heen en blijft de film met teveel onbeantwoorde vragen over. Dit laatste is niet altijd een slecht punt, maar in het geval van Lapsis komt het pretentieus over. Ze eindigen met een vage scène dat net zo goed uit de film gehaald had kunnen worden. Dit is natuurlijk jammer, maar maakt de rest van de film niet per se slechter.

Lapsis (2020)
Bron: Herrie Film & TV en Filmdepot.

Nummer 5 – Zack Snyder’s Justice League

Op nummer 5 staat voor mij Zack Snyder’s Justice League. Zack Snyder’s Justice League voelt aan als een epische comic book verfilming die diepgaande emoties oproept. De film mag dan langer zijn dan 4 uur, maar door de sterke kwaliteit voelt hij zelfs te kort aan. Snyder heeft zijn volledige visie en passie in zijn versie van Justice League gestopt. De film zit vol met scènes die je nog niet eerder hebt gezien. Het zijn niet alleen ongelooflijke actie of mythologische scènes, maar ook verhaallijnen waarin meer empathie ontstaat voor de personages.

Alle hoofd- en bijpersonages worden in deze film sterker onderbouwd met backstories en motieven. Zelfs een zwakke schurk als Steppenwolf is veel beter uitgewerkt in Zack Snyder’s versie van Justice League. Als kijker kon ik het bijna niet geloven, maar Steppenwolf kwam echt over als een gevaar voor de helden. In de 2017 Justice League film ziet hij eruit en gedraagt hij zich als een grap.

Zack Snyder’s Justice League voelt aan als DC’s epos. Dit is hun antwoord op franchises als het Marvel Cinematic Universe en The Lord of the Rings. Zack Snyder’s Justice League is grandioos, spectaculair en uitzonderlijk diep. De karakteruitwerkingen zijn bijvoorbeeld zo goed dat je als kijker begint te geven om vrij vreemde DC-personages als Cyborg en Aquaman. Je inlevingsvermogen wordt niet alleen geschept door het sterk geschreven verhaal en het geweldige acteerwerk. Ook het camerawerk en de montage zorgen voor veel symbolische shots die de personages ontwikkelen.

Zack Snyder's Justice League (2021)
Bron: Warner Home Video & Day One MPM.

Nummer 4 – A Quiet Place Part II

Op nummer 4 staat A Quiet Place Part II. Dit is een van de beste vervolgen aller tijden. De film weet het verhaal van het eerste deel krachtig te vervolgen, maar het lukt de filmmakers met dit tweede deel ook nog een losstaand verhaal te vertellen. A Quiet Place Part II bevat een meesterlijke openingsscène die de catastrofale evenementen van de buitenaardse aankomst laat zien. Daarnaast gaat de film op krachtige manier om met het verder vertellen van het verhaal dat eindigde in het eerste deel.

De film bevat meerdere verhaallijnen die allemaal op hun eigen manier sterk en interessant zijn. Het acteerwerk is door de bekende cast, en de nieuwkomers, super uitgevoerd. Hierbij krijgt nieuwkomer Djimon Hounsou alleen vrij weinig te doen. De grootste sterren, uit dit vervolg, zijn geen nieuwkomers tot de franchise. Millicent Simmonds en Noah Jupe zijn twee kindersterren die veel goeds beloven voor de toekomst van het filmlandschap.

Ook technisch zit de film goed in elkaar. Zo zijn de actiescènes tot de puntjes op de ‘i’ gemeesterd, waarbij het voelt alsof regisseur Krasinski met precisie de scènes in elkaar heeft gezet. Ook het kleurgebruik is betekenisvol en diepgaander dan de meeste andere blockbuster horrorfilms. Het geluid blijft echter het belangrijkste (technische) aspect van de film. Opnieuw is dit aspect bijzonder goed en geloofwaardig uitgevoerd.

A Quiet Place Part II (2020)
Bron: Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Paramount Pictures, Buffalo FilmWorks, Sunday Night & Platinum Dunes

Nummer 3 – Druk

We komen nu in de top 3 films van 2021, en op de derde plaats staat Druk! Druk is niet een liefdesbrief aan het benuttigen van alcohol geworden, en dat is eigenlijk alleen maar fijn! In plaats daarvan viert deze tragikomedie het leven. Druk vertelt een verhaal over het benuttigen van je eigen leven, het beginnen van nieuwe levens hoofdstukken en het nemen van afscheid van je oude gewoontes. Ondanks dat Druk af en toe best melancholisch kan zijn, is de film – simpel gezegd – high on life.

Het acteerwerk is krachtig, waarbij vooral Mikkelsen zich weer van zijn beste kanten laat zien. Ook de technische aspecten spelen goed op elkaar in. Zo zijn de beelden krachtig samen gemonteerd met het gebruik van geluid. Ook is er veel symboliek te lezen uit het kleurgebruik en de belichting van de film. Daarnaast is het verhaal niet alleen sterk geschreven, maar ook nog bijzonder geregisseerd. Regisseur Vinterberg heeft een mooi eerbetoon gemaakt voor de levendigheid van de Deense bevolking.

Druk (2020)
Bron: September Film Distribution & Filmdepot.

Nummer 2 – The Suicide Squad

Op de tweede plaats is de superhelden film The Suicide Squad terecht gekomen. James Gunn heeft een meesterwerk weten neer te zetten. Een film die trouw is aan het superheldengenre. Daarnaast lukt het Gunn de wereld van de stripboeken te adapteren. Ook weet hij van meerdere genres en eerbetonen te stelen, en ideeën daarvan in zijn eigen film te mixen.

De cast is verschrikkelijk goed. Daniela Melchior is duidelijk de beste ster in deze film, en daarnaast is ze ook het hart van de groep schurken. Sylvester Stallone schept met zijn stemmenwerk als King Shark de meeste komische situaties. Echter is de rivaliteit tussen Idris Elba’s Bloodsport en John Cena’s Peacemaker ook hilarisch.

Er valt weinig slechts te benoemen over James Gunn’s The Suicide Squad. Het enige kritiekpunt van me is dat de score van John Murphy wat zielloos en inspiratieloos overkomt. Dit maakt The Suicide Squad niet minder episch of geweldig. De film is dan ook zeker aan te raden alle soorten filmliefhebbers – vooral de soort die kan genieten van genadeloze gekte.

The Suicide Squad (2021)
Bron: DC Films, DC Entertainment, Filmdepot, Warner Bros., Warner Bros. NL, Warner Home Video, Day One MPM, Atlas Entertainment, DC Comics en The Safran Company.

Nummer 1 – Cowboys

En dan nu de nummer 1. De beste film die in 2021 in Nederland is uitgebracht is …. Cowboys van regisseur Anna Kerrigan! Cowboys wilt je laten zien dat begrippen als mentale instabiliteit of transseksualiteit helemaal niet taboes horen te zijn. Deze onderwerpen horen juist normaal te zijn. Mensen die mentaal instabiel of transseksueel zijn, worden nu nog steeds als vreemdelingen beschouwt. Dat is iets wat de film Cowboys ons ook laat zien. Maar waarom heet deze film: Cowboys? Wat heeft dat met deze onderwerpen te maken? Hier is mijn theorie. Deze film probeert een hommage te geven aan de oude westerns, waarin cowboys vooral overkwamen als revolverhelden van het mannelijk geslacht.

Alleen deze film geeft een twist aan deze term. In dit geval is onze revolverheld namelijk niet een (zogenaamde) stoere Clint Eastwood. In plaats daarvan krijgen we een vernieuwend modern beeld van een cowboy. Zo zijn de cowboys in deze film een kind en zijn vader die alles doen om elkaar te beschermen. Er ontstaat een symbolische relatie tussen genderidentiteit en cowboys. Het idee over wie een cowboy mag zijn en wie een cowboy kan zijn wordt gemaakt.

Symbolisch gaat het hierbij over Joe die zich identificeert als de cowboy. Met andere woorden als de mannelijke revolverheld. Dit terwijl Joe van biologisch geslacht vrouwelijk is. Dit maakt de interpretatie van de revolverheld modern en vernieuwend. Cowboys laat zien dat niet iedere cowboy een macho man hoeft te zijn, maar dat ook een transman een revolverheld kan zijn.

Daarnaast oppert de film ook nog het idee dat de held van het verhaal niet altijd een antiheld of een superheld moet zijn. Het kan ook een mentaal instabiele vader zijn die medicijnen moet slikken om niet een manische aanval te krijgen. Deze film bespreekt zijn thema’s niet alleen met woorden, maar ook met beeld. Cowboys is mijn favoriete film van dit jaar. Dit komt door de manier hoe de regisseur met haar cast en crew meerdere taboes bespreekbaar weet te maken.

Top 10 Beste Films uit 2021 Cowboys (2021)
Bron: Filmdepot.

Wat zijn jullie favoriete films van dit jaar? Ben je het eens met deze top 10 lijst, of mis je bepaalde films? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.