Toy Story – Film Recensie

Toy Story-1995-Uitgelichte-Afbeelding

In een wereld waar speelgoed tot leven komt wanneer hun eigenaars er vandoor zijn, heeft Woody de rol als favoriete speelgoed-figuur van Andy. Maar wanneer Andy op zijn verjaardag een nieuw favoriet speelgoed-figuur krijgt, ontstaan er moeilijkheden in de wereld van Woody.

Een Legendarisch Begin

Ik heb een bekentenis te maken. Ondanks dat ik als kind een ongelofelijk groot Toy Story-fan was, sprak het eerste deel mij nooit echt aan. Het was Toy Story 2 en Toy Story 3 waar ik voornamelijk dol op was. Dit had er mee te maken dat ik als kind de animatie van het eerste deel van de Toy Story-franchise er niet bepaald mooi uit vond zien. Het was dus alweer zeker meer dan 10 jaar geleden dat ik de eerste Toy Story voor het laatst volledig zag.

Toy-Story-Afbeelding-3
De Helden uit mijn Jeugd.

Nu is Toy Story 4 net uit in de Nederlandse bioscopen en besloot ik toch Toy Story uit 1995 opnieuw te gaan kijken. En wat baal ik ervan dat ik dat als kind niet vaker heb gedaan, want wat is deze film perfect. Zo zie je maar weer dat de ene film die je als kind niet (goed) begreep of leuk vond, een film is waar je later dol op kan zijn.

Toy Story kan niet anders dan een meesterwerk en revolutie genoemd worden. Het is niet alleen het begin geweest voor Pixar, maar ook het begin van de computer-geanimeerde films. Wat natuurlijk bizar is. Want zonder deze film zouden we alle andere welbekende animatiefilms – van Disney, Pixar, DreamWorks, Blue Sky Studios en Sony Animation – nooit hebben gehad.

Prachtig Geluid

Naast dat Toy Story een revolutionaire film is, is het ook nog een ongelofelijk perfecte film. Al vanaf de openingsscène zul je je weer als een kind voelen. De animatie mag er dan wat outdated uit zien, de atmosfeer van de film is geweldig. Het ziet er nog steeds bijzonder mooi uit. Iets wat ik nu – als volwassene – veel meer kan waarderen dan als (onwetende) kind.

ToyStory-Afbeelding-2
Een geweldige Nostalgische Poster voor Toy Story.

Er zijn twee aspecten van Toy Story die ik als eerst wil bespreken in deze recensie. Namelijk de soundtrack die gecomponeerd is door Randy Newman (Toy Story-Franchise) en het stemmenwerk door de cast – bestaande uit Tom Hanks (Saving Private Ryan) als Woody en Tim Allen (Last Man Standing) als Buzz Lightyear.

De soundtrack is al vanaf de eerste noot één van de sterkste punten uit de film. Het lied “You’ve Got a Friend in Me” blijft een van de emotioneel sterkst beladen nummers in een animatiefilm. Maar naast dat het lied veel emoties aanwakkert, verteld de tekst van het nummer ons ook wat we kunnen verwachten in de film. Zo zien we in het begin hoe Andy – de “eigenaar” van de speelgoedfiguurtjes – Woody als favoriet heeft. De gezongen tekst “As the years go by, Our friendship will never die” wat natuurlijk als een voorspelling kan staan voor de vriendschap tussen Andy en Woody die bijna gaat veranderen. Maar het kan ook staan voor de komende vriendschap die zal opbloeien tussen Woody en Buzz.

Laten we het hebben over het (geweldige) stemmenwerk van de cast. Het voelt oprecht aan alsof het speelgoed echt bestaat. Dit komt natuurlijk ook door de animatie van de personages, maar het is het stemmenwerk dat ze echt tot leven brengt. Je hoort alle emoties die een echt mens ook heeft terug in het speelgoed. Dus dat is echt heel knap gedaan door Tom Hanks, Tim Allen en de rest van de cast. Je weet gewoon tijdens het zien van het film, dat deze cast alles heeft gegeven om deze film mooi te maken. Als kijker kan je niks anders doen dan dat waarderen.

Woody v. Buzz

Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan, maar het is de filmmakers gelukt om de kijker (van de film) zich te laten voelen als Andy. Wat bedoel ik hiermee? Nou als kijker van Toy Story zit je ook in dubio over welk personage je favoriet is – Woody of Buzz?

Toy-Story-Afbeelding-1
Woody of Buzz – Wie is jouw favoriet?

Woody is in de eerste Toy Story wat anders dan in de andere films. Hij is een lichte control-freak, een tikje manipulatief en zeker weten jaloers van aard. Maar wat Woody zo’n geweldig geschreven personage maakt is dat hij zijn fouten inziet en daarvan leert om een beter persoon te zijn. Buzz is een naïef persoon die oprecht denkt dat hij geen speelgoed is, maar een Space Ranger. Wat zijn personage zo interessant maakt is dat hij een hele ontwikkeling doormaakt waarbij hij leert dat hij waardevol is voor wie hij (echt) is, en niet voor wie hij denkt te zijn.

Het is de ongelofelijke creatieve team achter Toy Story dus gelukt om je aan de twijfel te zetten over wie de held is van het verhaal. Maar als je er goed over nadenkt – er is geen held. Want dit verhaal gaat niet over helden. Dit verhaal gaat over identiteitsvorming door vriendschappen. Zo laat Woody eerst zijn identiteit vormen door zijn vriendschap met Andy. Dat is wat hem Woody maakt in zijn ogen. Maar de film laat ook zien dat dat niet zo hoeft te zijn, door een (onverwachtse) vriendschap op te laten bloeien tussen Woody en Buzz. Deze vriendschap laat zien dat ze meer dan alleen speelgoed zijn. Ze kunnen ook vrienden zijn.

Conclusie

Toy Story is een van die films die het onmogelijke mogelijk maakt – namelijk door een perfecte film te maken. De personages komen echt tot leven door het stemmenwerk en de soundtrack voegt daar nog een extra dimensie aan. Ook al mag de animatie er wat outdated uit zien; het voegt ook weer wat toe aan de film. Namelijk het nostalgische gevoel van kind zijn. Iets wat deze film goed weet weer te geven al vanaf de eerste scène. Daarnaast is deze film een revolutionair concept en enorm creatief. Het kan dan ook niet anders benoemd worden als een Visueel Wonder.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

Directors' Collection Foto

Cinéart lanceert Directors’ Collection

Op 30 april 2021 lanceerde Cinéart een plek waar je je kunt onderdompelen in de wereld van Cinéart’s toonaangevende regisseurs. Op die dag werd op de website van Cinéart de Directors’ Collection gelanceerd. De Directors’ Collection is de plek voor liefhebbers van auteurscinema. Het maakt niet uit of je al jaren een liefhebber bent of geïntrigeerd bent om te beginnen. Bij deze collectie kun je je laten inspireren door de uitgebreide interviews, biografieën, soundtracks, masterclasses en podcasts over de invloedrijke filmmakers van onze tijd. Daarnaast kun je uiteraard de geselecteerde films van deze meesters uit de Cinéart-catalogus kijken.

Lees Verder >
The Undoing Miniserie Giveaway 2020

The Undoing Miniserie Giveaway | Blu-ray

Lees in dit artikel hoe je mee kan doen aan The Undoing Miniserie Giveaway. In samenwerking met Day One MPM & Warner Home Video mag ik een giveaway houden voor de miniserie The Undoing. Mijn dank aan beide voor deze samenwerkingsmogelijkheid. De prijs van deze giveaway is één Blu-ray exemplaar van The Undoing die naar de winnaar toegestuurd zal worden.

Lees Verder >
The Undoing Miniserie 2020

The Undoing Miniserie (2020) – Recensie

The Undoing is een Amerikaanse psychologische thriller miniserie. De miniserie is zesdelig en het scenario is geschreven door David E. Kelley. Het verhaal is een verfilming van de roman You Should Have Known dat geschreven is door schrijfster Jean Hanff Korelitz. De miniserie is geregisseerd door Susanne Bier en de hoofdrollen worden gespeeld door Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland en Noah Jupe. De miniserie werd veelbesproken toen het oorspronkelijk uitkwam. De zesdelige miniserie ontving veel positieve reacties. Echter ben ik het zelf (grotendeels) niet eens met de lof die de miniserie ontvang. Lees in mijn recensie wat ik vind van de miniserie The Undoing.

Lees Verder >
Wonder Woman 1984 Giveaway

Wonder Woman 1984 Giveaway | 4K Blu-ray & 2D Blu-ray

In samenwerking met Day One MPM & Warner Home Video mag ik een grote Wonder Woman 1984 Giveaway houden. Mijn dank aan beide voor deze samenwerkingsmogelijkheid. Ik mag bij deze giveaway twee normale Blu-ray’s en één 4K Blu-ray Steelbook van Wonder Woman 1984 weggeven. De 4K Blu-ray Steelbook van Wonder Woman 1984 bevat ook nog één 3D Blu-ray en één 2D Blu-ray disc. Naast de Blu-ray’s maakt er ook nog één gelukkige winnaar kans op een sleutelhanger van de superheldin Wonder Woman zelf. Lees in dit artikel hoe je kans kan maken op deze toffe prijs!

Lees Verder >

Dé Beste Plek voor Nederlandse Recensies & Giveaways

Blu-ray & DVD

On Demand

Games

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.