U-Boat Wargamers is vanaf 16 maart 2023 wekelijks te zien bij The History Channel

Vanaf 16 maart is elke donderdag om 20:30 de serie U-Boat Wargamers te zien op The History Channel in Nederland. Dit is een zesdelige serie dat het meeslepende en fascinerende verhaal vertelt van een groep slimme vrouwen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bijdrage leverden aan de geallieerde oorlogsinspanningen. Zonder de inspanningen van deze groep vrouwen hadden de geallieerden de strijd in de Atlantische Oceaan niet gewonnen. In U-Boat Wargamers krijgen we dus de strijd te zien tussen de onderzeeërs en de jagers in de Atlantische Oceaan. Dit wordt zowel filmisch als realistisch in beeld gebracht.

Een korte geschiedenisles over wargames

Wargames zijn strategische spellen waarin twee of meer spelers het bevel voeren over tegengestelde strijdkrachten. Deze wargames staan in de Nederlandse taal ook bekend als oorlogsspellen. Tegenwoordig zijn een groot aantal gamers bekend met digitale klassiekers zoals Command & Conquer, StarCraft en Total War. De oudere generaties zijn waarschijnlijk bekend met het bordspel Risk. Wat misschien niet iedereen weet, is dat oorlogsspellen niet slechts voor vermaak zijn. Ze worden al sinds de achttiende eeuw ingezet om conflicten accuraat aan te pakken en te voorspellen.

Legers over de hele wereld gebruiken oorlogsspellen om potentiële conflicten te bestuderen en om officieren te trainen in strategisch denkwerk. Maar wat nog minder mensen waarschijnlijk weten, is dat een groep vrouwelijke wiskundigen, forensische accountants en leden van de Women’s Royal Navy Service ten tijde van de Tweede Wereldoorlog met deze simulaties de strijd tegen de genadeloze “wolf packs” van Karl Dönitz won. Maar wie was admiraal Karl Dönitz? In 1943 is hij het hoofd van de U-bootvloot van de nazi’s. In Duitsland stond hij bekend als de Leeuw (Der Löwe).

U-Boat Wargamers
Bron: The History Channel, A+E Networks, World Media Rights Productions en ZDF Studios.

De admiraal heeft in 1943 Groot-Brittannië op de rand van de hongerdood gebracht door hun koopvaardijschepen te vernietigen. De Royal Navy besluit hulp te vragen aan de gepensioneerde wargamer Gilbert Robert. Hij moet een team vinden, maar de marine kan geen mannen missen. Robert besluit in plaats daarvan een team te maken van vrouwen uit Women’s Royal Navy Service (ook wel bekend als de Wrens). Op deze manier hoopt hij om tactieken van de onderzeeboten te simuleren.

De vrouwen van de Women’s Navy Service werden de ruggengraat van deze eenheid. Dit is echter niet het enige bijzondere gegeven. Dit was de eerste keer in de gehele geschiedenis van militaire oorlogsspellen dat wargames ingezet werden om oplossingen te ontwikkelen voor een al lopende oorlog. De vrouwen van de Women’s Navy Service hielpen de Slag om de Atlantische Oceaan te winnen. Daarnaast leidden ze meer dan vijfduizend officieren op. Dit resulteerde erin dat de onderzeeboten van Dönitz zich in mei van 1943 noodgedwongen terugtrokken. Hierna konden konvooien van koopvaardijschepen zich weer ongehinderd passeren.

U-Boat Wargamers
Bron: The History Channel, A+E Networks, World Media Rights Productions en ZDF Studios.

De cast van U-Boat Wargamers

De verteller van deze zesdelige serie is Sir Derek Jacobi. Hij heeft een zeer succesvolle toneelcarrière gehad. Hij verscheen in toneelproducties als Hamlet, Uncle Vanya en Oedipus the King. Daarnaast ontving hij een Tony Award voor zijn optreden in Much Ado About Nothing. Ook speelde hij op het toneel opmerkelijke historische figuren zoals Edward II, Octavius Caesar, Richard III van Engeland en Cyrano de Bergerac. Naast dat hij verschillende prestigieuze theaterprijzen heeft gewonnen, heeft Jacobi ook een succesvolle televisiecarrière gehad.

Zo verscheen hij in de veelgeprezen bewerking van I, Claudius, waarvoor hij een BAFTA won. Hoewel Jacobi voornamelijk een toneelacteur is, is hij ook in een aantal films verschenen, zoals Henry V, Dead Again, Gladiator, Gosford Park, The Golden Compass en The King’s Speech. De cast van U-Boat Wargamers bestaat verder uit Andrew Havill. Je kunt hem kennen van films als The King’s Speech, Les Misérables, Cloud Atlas en The Iron Lady. Havill was ook te zien in series als Downton Abbey, Sherlock en seizoen 5 van The Crown.

Ook is Molly Vevers te zien in U-Boat Wargarmers. Ze speelde een hoofdrol in de epische nieuwe serie The Rig. Ook verscheen ze in The Spanish Princess voor Starz en Clique voor de BBC. Ze won onlangs de Stage Award for Acting Excellence op het Edinburgh Festival Fringe voor Ross & Rachel. Naast Vevers is Julie Barclay ook te zien in de zesdelige serie van The History Channel. Ze is een bekroonde toneelacteur die in veel populaire televisieseries is verschenen, waaronder The Witcher, Broadchurch en Eastenders.

Bekijk hier de officiële trailer van U-Boat Wargamers. De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Over The History Channel

The History Channel brengt de geschiedenis tot leven met dynamische verhalen die ondersteund worden door diepgaand onderzoek. Deze dynamische verhalen worden gecombineerd met hoge kwaliteit beelden en boeiend archiefmateriaal. Zowel de feitelijke als de entertainmentprogramma’s zijn bekroond en omvatten wereldwijde hits zoals Forged in Fire en The Curse of Oak Island. Avontuur, onbevreesdheid en mysterie zijn volgens The History Channel onderdeel van het DNA van het kanaal.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.