Van Gogh Museum viert 150 jaar impressionisme met tentoonstelling Vive l’impressionnisme!

Op 15 april 2024 was het 150 jaar geleden dat Claude Monets Impression, soleil levant een recensent aanleiding gaf te schrijven over de “tentoonstelling van de impressionisten”. Dit specifieke moment uit de kunstgeschiedenis wordt gezien als de geboorte van het impressionisme in Frankrijk. Ter ere van dit bijzondere jubileum presenteert het Van Gogh Museum dit najaar de grootse overzichtstentoonstelling Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties.

De tentoonstelling Vive l’impressionnisme laat de significantste Franse impressionistische werken uit Nederlandse musea en particuliere collecties zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Van Gogh Museum en het Museum Boijmans van Beuningen. De musea organiseren de tentoonstelling in nauwe samenwerking met het Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum, Kunstmuseum Den Haag, Rijksmuseum, Rijksmuseum Twenthe, Singer Laren, Groninger Museum, Teylers Museum, Museum De Fundatie en De Mesdag Collectie.

Kunstenaars als Claude Monet, Paul Cézanne, Edgar Degas, Berthe Morisot, Camille Pissarro en Alfred Sisley vingen de lichtval en persoonlijke beleving van een veranderlijk moment in losse penseelstreken en felle kleuren op het doek. Zo’n moment wordt ook wel een impressie genoemd. De belangrijkste schilderijen in Nederlands bezit komen dit najaar naar Amsterdam. De schilderijen worden zij aan zij getoond met pastels, tekeningen, prenten en sculpturen. De overzichtstentoonstelling Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties is van 11 oktober 2024 tot en met 26 januari 2025 te zien in het Van Gogh Museum.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.