Venom (2018) – Film Recensie

Dat de eerste Venom film een grote hit voor Sony zou worden, had bijna niemand verwacht. Toch bracht Venom ruim 850 miljoen dollar op en zorgde het al voor een vervolg (Venom: Let There Be Carnage). Online hoorde ik van veel recensenten dat Venom geen goede film was. Zo zou de film een redelijk slecht geschreven script bevatten met zwak geschreven dialoog.

Tegelijkertijd hoorde ik veel vrienden (en alledaagse filmliefhebbers) dat Venom een geweldig leuke film was. Zelf had ik tot recent beide Venom films nog niet gezien. Na het kijken van Venom snap ik beide perspectieven. Daarnaast ben ik het ook met beide, de recensenten en het alledaagse publiek, eens. Zou ik dan in een symbiotische relatie zijn tot de film Venom?

Over Venom (2018)

Zoals de meeste mensen al weten; Venom is een Amerikaanse superhelden film die in 2018 uitkwam. De film gaat over het gelijknamige Marvel Comics-personage. Venom is geproduceerd door Columbia Pictures samen met Marvel Entertainment en Tencent Pictures. De film is geregisseerd door Ruben Fleischer. Deze regisseur kun je kennen van films als Zombieland, Gangster Squad en Zombieland: Double Tap.

Venom is de eerste film in Sony’s Spider-Man universum. Het scenario is geschreven door Jeff Pinkner, Scott Rosenberg en Kelly Marcel. De titulaire rol wordt gespeeld door Tom Hardy. Hij speelt journalist Eddie Brock die krachten krijgt nadat hij de gastheer is geworden van een buitenaardse symbiose. Dit buitenaardse ras is van plan de Aarde binnen te vallen. Naast Tom Hardy zijn ook Michelle Williams, Riz Ahmed en Reid Scott te zien in de film.

Venom werd uitgebracht in Nederland op 4 oktober 2018, en in België op 10 oktober 2018. De film kreeg over het algemeen negatieve recensies. Deze negatieve recensies leverde veel kritiek op het verhaal, de inconsistente toon van de film en het ontbreken van een sterkere band met Spider-Man. De acteerprestaties van Tom Hardy ontving ook gemengde kritieken. De film werd echter een box office hit. Zo werd Venom een van de best verdienende films van 2018 met een opbrengst van meer dan 856 miljoen dollar wereldwijd. Daarnaast vestigde de film verschillende box office records voor een oktober release.

Bekijk hier de officiële trailer van Venom (2018).

De totstandkoming van Venom (2018)

Het personage Venom verscheen ook al in de film Spider-Man 3 uit 2007. Na zijn verschijning in deze Spider-Man film, probeerde Sony Pictures een spin-off film te ontwikkelen voor Venom. Sony Pictures besloot in maart 2016 te beginnen aan een nieuw gedeeld universum met de Marvel personages waar de studio de filmrechten van bezat. Een van deze personages is Venom.

Het oorspronkelijke plan was om Venom in dezelfde wereld te plaatsen van Spider-Man: Homecoming uit het Marvel Cinematic Universe. Uiteindelijk namen ze afstand van de film van Spider-Man. In maart 2017 werden Scott Rosenberg en Jeff Pinkner ingezet om het scenario te schrijven. Later dat jaar werden Ruben Fleischer en Tom Hardy ook toegevoegd aan het project. De film heeft veel inspiratie getrokken uit de stripboek miniserie Venom: Lethal Protector uit 1993 en het verhaallijn Planet of the Symbiotes uit 1995.

Venom (2018)
Bron: Sony Pictures Releasing International, Universal Pictures International en Fanart.tv.

De score van Ludwig Göransson

Venom is een film die zo slecht is dat hij goed is, maar dan met een enorm filmbudget. De film is uiterst vermakelijk en ik kan zeker zeggen dat ik een goede tijd met de film heb gehad. Is Venom als film volledig slecht? Valt er dan niets positiefs te noemen, behalve het entertainment gehalte van de film? Dat is ook weer niet het geval. Het werk van componist Ludwig Göransson is hier een goed voorbeeld van. Hij heeft de score van Venom gecomponeerd.

De score van Venom lijkt te hinten naar de score van de door Ridley Scott geregisseerde Alien (1979). De score maakt zich anders door meer gebruik te maken van futuristische klanken en een gecomponeerd geluid dat lijkt op een falende hartslag. Deze kleine toevoeging kan weer symbolisch staan voor het idee dat een symbiose niet kan overleven zonder een host. En zelf met de host bestaat er een kans dat de symbiose het niet zal overleven.

Venom (2018)
Bron: Sony Pictures Releasing International, Universal Pictures International en Fanart.tv.

Het karakter en ontwerp van Venom

Ook het ontwerp van de symbiose (en dan voornamelijk van Venom) is krachtig uitgevoerd. De visuele effecten zijn niet zo sterk als andere films van dat jaar. Toch weten deze effecten wel te overtuigen en het stripboek ontwerp van Venom goed na te maken. Al voelt het bij enkele visueel bewerkte scènes, wel aan alsof Tom Hardy’s gezicht op Venom geplakt is. De actie is vlot in zijn opzet, en vermakelijk in zijn uitvoering. Enkele van de actie scènes gaan iets te lang door, waardoor ze repetitief beginnen aan te voelen.

Een voorbeeld hiervan is de scène waar Venom en Eddie Brock op een motor proberen te ontsnappen aan de handlangers van Carlton Drake. De actiescènes waar Venom meer de kans krijgt om vrij te bewegen zijn het beste. Over Venom gesproken; is dit personage goed geadapteerd van het bronmateriaal? Dat valt lastig te zeggen. Het voelt eerder aan alsof deze film een meer komische dimensie heeft gegeven aan Venom.

Maar tegelijkertijd zijn de filmmakers wel gebleven bij de kern van zijn karakter. Venom is nog steeds moordlustig en heeft altijd honger. Daarnaast is hij nog steeds uiterst communicatief tegenover Eddie Brock. Eerlijk gezegd was ik nooit de grootste Venom fan, maar na het zien van deze film ben ik toch wel geïnteresseerd geraakt om meer stripboeken over dit personage te gaan lezen. Dit komt voornamelijk door de hilarische conversaties tussen Venom en Eddie Brock. Toch zal ik de film zeker slecht noemen.

Venom (2018)
Bron: Sony Pictures Releasing International, Universal Pictures International en Fanart.tv.

Is er sprake van slechte casting?

Riz Ahmed is een acteur die naar mijn mening niet goed gecast is in deze film. De acteur is zeker slecht in zijn rol. Mijn probleem bij zijn personage ligt echter bij het scenario. Riz Ahmeds Carlton Drake krijgt maar weinig kans om zijn karakter te ontwikkelen in de film. Daarnaast is het karakter van dit personage typerend voor een schurk. We weten dat hij de schurk van de film is, maar zijn motivatie voelt zwak onderbouwd aan. Hierdoor komt zijn personage minder schurkachtig en gevaarlijk over. Het publiek zal Carlton Drake niet vrezen, maar eerder een sulletje vinden. Het is daarom ook onbegrijpelijk dat zijn karakter niet meer diepgang heeft gekregen.

Als er iemand echt slecht gecast is in deze film, dan is het Michelle Williams. Haar rol heeft wel wat meer diepgang dan het personage van Riz Ahmed. Maar haar acteerwerk is niet goed te noemen. Een van de beste voorbeelden hiervan is hoe ze haar dialoog communiceert. Op het ene moment komt het emotieloos over, terwijl het in haar volgende scène geforceerd aanvoelt. Het is duidelijk te zien dat ze probeert het beste te maken met het dialoog dat ze heeft gekregen. Maar zelfs een actrice als Michelle Williams kan dit dialoog niet redden.

Venom (2018)
Bron: Sony Pictures Releasing International, Universal Pictures International en Fanart.tv.

Het enthousiasme van Tom Hardy

Er is maar een acteur die echt goed is in zijn rol en dat is hoofdrolspeler Tom Hardy. Deze acteur brengt de nodige hoeveelheid enthousiasme en komedie naar zijn personage Eddie Brock. Het is duidelijk te zien dat Tom Hardy veel plezier heeft beleefd bij het maken van deze film. Levert Tom Hardy zo goed acteerwerk als gewoonlijk? Nee, bij lange na niet. Ik zou zelfs zeggen dat zijn acteerwerk ook inconsistent is. Zo maakt zijn personage onbedoeld gebruik van verschillende accenten. Zijn Britse accent is terug te horen, terwijl de acteur een Amerikaan probeert te spelen.

Dit zorgt ervoor dat zijn acteerwerk inconsistent en slecht overkomt. Door zijn enthousiasme en komische timing weet Tom Hardy het acteerwerk vermakelijk te maken. Het acteerwerk is zeker niet goed te noemen, maar je kunt er alsnog van genieten.

Venom (2018)
Bron: Sony Pictures Releasing International, Universal Pictures International en Fanart.tv.

Conclusie

Venom is een film die uiteindelijk vooral aan te raden valt aan mensen die houden van vermakelijke films. Dit is geen film die je moet kijken als je diepgang zoekt in het genre van superhelden films. Venom is dom vermaak. Het probeert ook niet meer dan dat te zijn. Dit is enigszins begrijpelijk, maar ook jammerlijk. De film had de personages in het scenario beter kunnen onderbouwen, zodat ze ook wat karaktergroei hadden kunnen meemaken.

Toch blijven de conversaties tussen Venom en Eddie Brock hilarisch. Dit is iets wat vooral te danken is aan het enthousiasme van hoofdrolspeler Tom Hardy. Hij brengt overdreven acteerwerk naar de film. Dit zorgt ook voor inconsistentie, maar ook voor veel grappige momenten. Daarnaast is Venom een redelijke adaptatie van het personage uit de stripboeken. De film had in deze context Spider-Man niet nodig. Daarom is de film ook te raden aan de fans van Venom. Voor deze recensie keek ik Venom op DVD.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.