Vikings Seizoen 2 – Recensie

Vikingen zijn momenteel weer een grote hit aan het worden. Vikingen zijn bijna niet meer weg te denken na de komst van het spel Assassins Creed: Valhalla en het opkomende laatste seizoen van de serie Vikings. Ter voorbereiding van dit laatste seizoen ben ik begonnen met het kijken van deze serie. Deze komende anderhalve maand kun je dus elke aantal dagen of weken een nieuwe recensie van een Vikings seizoen verwachten.

Vandaag gaan we verder met het tweede seizoen. Is dit tweede seizoen een goed vervolg op het eerste seizoen. Wordt het verhaal goed doorverteld en is de actie nog sterk aanwezig? Dit bespreek ik in mijn recensie van het tweede seizoen van Vikings.

Over Vikings Seizoen 2

Vikings is een historische drama televisie serie die gecreëerd en geschreven is door Michael Hirst. Deze televisie-serie is oorspronkelijk gemaakt voor de History Channel. In Nederland zijn alle seizoenen (behalve het opkomende laatste seizoen) te zien op Netflix. Het laatste seizoen – oftewel seizoen 6.2 – zal in Nederland exclusief te zien zijn op Ziggo Movies & Series vanaf 5 januari 2021. Mijn gegeven informatie over dat dit laatste seizoen vanaf 30 december op Prime Video in Nederland te zien zou zijn, bleek gebaseerd te zijn op onjuiste berichtgeving. Mijn oprechte excuus hiervoor.

De serie werd opgenomen in Ierland en had zijn première op 3 maart 2013 in Canada. Er is al een vervolg serie aangekondigd door Netflix. Dit vervolg zal Vikings: Valhalla gaan heten. Vikings is geïnspireerd door de vele sagen over Ragnar Lothbrok. Dit was een van de meest bekende Noorse helden die Engeland en Frankrijk plunderde. De serie portretteert Ragnar als een boer die stapje bij stapje steeds meer macht krijgt in zijn omgeving. In seizoen 2 maakt Ragnar nieuwe vijanden en sluit hij nieuwe allianties om het Westen te gaan plunderen.

Benieuwd naar mijn recensie van Vikings Seizoen 1. Klik dan hier.

Vikings Seizoen 2
Ook prinses Aslaug keert terug voor dit tweede seizoen.

Personages en Karakterontwikkeling

Het tweede seizoen van Vikings is op veel punten een verbetering van het eerste seizoen. Zo zijn er veel meer actie scènes te zien in dit tweede seizoen. Hierdoor zul je als kijker ook meer toekijken naar de momenten waar grote gevechten of actie scènes voorkomen. Doordat er meer actie scènes plaatsvinden voelt het ook aan alsof er meer op het spel staat dan het eerste seizoen. Als kijker merk je dat er meer consequenties zullen zijn aan de keuzes die de personages dit seizoen maken. Dit seizoen zorgt er ook voor dat je bepaalde personages meer (of juist minder) kunt gaan waarderen.

Zo is mijn admiratie en respect voor het personage Rollo eigenlijk alleen maar gegroeid. De eerste twee afleveringen gedraagt hij zich nog als zijn personage uit het vorige seizoen. Een nogal onderontwikkeld – en vooral boos – personage. Het is de scenarioschrijvers en filmmakers echter gelukt om Rollo als personage veel meer diepte en karakterontwikkeling te geven dit seizoen. Dit komt mede door het empathische acteerwerk van Clive Standen. Er komen zelfs regelmatig afleveringen voor waarbij Rollo een veel beter en sterker personage is dan het hoofdpersonage Ragnar.

Helaas bleef ik me volledig ergeren aan het personage Siggy. Het acteerwerk van Jessalyn Gilsig is wel beter geworden, maar haar personage wordt nog meer een-dimensionaal dan eerst geschreven. Hierdoor kon ik als kijker de scènes met haar personage maar moeilijk doorkomen. Echter is de grote ster van dit seizoen toch wel Gustaf Skarsgård. Zijn personage Floki wordt het meest ontwikkeld en zorgt voor de beste conflicten in de verhaallijnen van dit seizoen. Zo zul je Floki op het ene moment erg toejuichen, terwijl je hem op het andere moment een misselijkmakend schepsel vindt. Dit komt voornamelijk door het acteerwerk van Gustaf Skarsgård.

De manier hoe hij zijn dialoog en performance op het kleine scherm brengt is simpelweg briljant. Ook andere belangrijke personages als Athelstan, Ragnar en Bjorn krijgen ook veel interessante verhaallijnen. Persoonlijk vond ik het verhaallijn van Lagertha wat minder vermakelijk, maar ze werd nog steeds top gespeeld door Katheryn Winnick.

Vikings Seizoen 2
Lagertha krijgt in het begin van dit seizoen niet bepaald veel te doen.

Verhaallijnen in Vikings Seizoen 2

Wat seizoen 2 vooral sterker maakt dan zijn voorganger is de grootsheid van de verhaallijnen. We krijgen veel meer van de wereld uit die tijd te zien. We krijgen te zien hoe de mensen uit Wessex verschillen en overeenkomen met de mensen uit Kattegat. Het personage Athelstan is hier de grootste gids in. We krijgen wel opnieuw hetzelfde conflict in zijn personage te zien. Dit kan uiteraard erg herhalend overkomen, maar tegelijkertijd zorgt de verhaallijn van zijn personage ook voor het samenkomen van de twee verschillende werelden. Hierdoor vind ik dat het verhaallijn van Athelstan – ondanks zijn herhalende aard – enorm goed verwerkt is.

Echter zetten bepaalde problemen uit het eerste seizoen zich weer door in dit tweede seizoen. Zo komen er meerdere verhaallijnen voor die erg snel afgeraffeld worden zonder enige legitieme reden. Dit tweede seizoen opent ook uiterst matig. Na een ongelofelijk sterke seizoensfinale van seizoen 1, opent dit tweede seizoen met een rommelige afsluiting van de strijd tussen Ragnar en zijn broer Rollo. Dit is uiterst zonde, want naar deze strijd werd het hele eerste seizoen opgebouwd. De strijd zelf mag dan mega vermakelijk en ongelofelijk spectaculair zijn. Toch wordt het conflict zonder enige grote consequenties afgesloten. Er gebeurt niet veel dramatisch behalve een klein bij-personage dat het niet overleefd.

Iedereen mag Rollo hierdoor dan wel haten in Kattegat, maar bij de helft van het tweede seizoen steunt iedereen hem alsnog weer. Dus dit is ook geen grote consequentie voor de serie geweest. Seizoen 2 van Vikings is op zijn best, wanneer het niet de conflicten tussen de vikingen onderzoekt. Dit seizoen is veel meer fascinerend wanneer het de conflicten onderzoekt tussen het Westen en de Vikingen. Dit zorgt namelijk voor veel meer diepgang en avontuur. Het constante verraad en bekvechten tussen de vikingen zelf wordt namelijk heel erg snel oud en ongeïnspireerd.

Vikings Seizoen 2
Floki en Ragnar (en King Horik) zijn klaar voor de strijd.

Conclusie

Uiteindelijk is Vikings seizoen 2 op veel punten een verbetering ten opzichte van het eerste seizoen. Nu was het eerste seizoen ook niet slecht om mee te beginnen, maar dit tweede seizoen heeft meer avontuurlijke verhaallijnen en zorgt voor betere karakterontwikkelingen van sommige bij-personages. Toch wordt de onderlinge strijd tussen de vikingen al snel een verhaallijn wat je zal gaan vervelen. Toch zou ik iedereen aanraden om seizoen 2 van Vikings ook te kijken. Als je genoten hebt van het eerste seizoen, dan zul je niet ontevreden achterblijven met dit tweede seizoen.

Bekijk hier de trailer van Vikings seizoen 2.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.