Vikings Seizoen 3 – Recensie

Vikingen zijn momenteel weer een grote rage aan het worden. Deze historische figuren zijn bijna niet meer weg te denken na de komst van het spel Assassins Creed: Valhalla en het laatste seizoen van de serie Vikings. Ter voorbereiding van mijn recensie van dit laatste seizoen ben ik begonnen met het kijken van deze serie. De komende tijd kun je dus elk aantal dagen of weken een nieuwe recensie van een Vikings seizoen verwachten.

Vandaag gaan we verder met alweer het derde seizoen. Weet dit derde seizoen het verhaal goed door te zetten na twee sterke eerdere seizoenen. Dit bespreek ik in mijn recensie van het derde seizoen van Vikings.

Over Vikings Seizoen 2

Vikings is een historische drama televisie serie die gecreëerd en geschreven is door Michael Hirst. Deze televisie-serie is oorspronkelijk gemaakt voor de History Channel. In Nederland zijn alle seizoenen (behalve het opkomende laatste seizoen) te zien op Netflix. Het laatste seizoen – oftewel seizoen 6.2 – zal in Nederland exclusief te zien zijn op Ziggo Movies & Series vanaf 5 januari 2021. Mijn gegeven informatie over dat dit laatste seizoen vanaf 30 december op Prime Video in Nederland te zien zou zijn, bleek gebaseerd te zijn op onjuiste berichtgeving. Mijn oprechte excuus hiervoor.

De serie werd opgenomen in Ierland en had zijn première op 3 maart 2013 in Canada. Er is al een vervolg serie aangekondigd door Netflix. Dit vervolg zal Vikings: Valhalla gaan heten. Vikings is geïnspireerd door de vele sagen over Ragnar Lothbrok. Dit was een van de meest bekende Noorse helden die Engeland en Frankrijk plunderde. De serie portretteert Ragnar als een boer die stapje bij stapje steeds meer macht krijgt in zijn omgeving. In seizoen 3 blijft Ragnar trouw aan zijn allianties en gaat hij op een plundertocht naar een nieuw land.

Beide mijn recensies van Vikings seizoen 1 en seizoen 2 zijn nog steeds te lezen op deze website. Klik hier voor een overzicht.

Vikings Seizoen 3
Ben jij al begonnen met het kijken van Vikings?

Ambitie zonder Diepgang

Seizoen 3 van de hitserie Vikings is van alle seizoenen die ik tot nu toe heb gekeken het minst ambitieuze seizoen. Het neemt zeker zijn risico’s op het gebied van het verhaal. Zo zul je in dit derde seizoen kennis maken met veel nieuwe personages. Deze zijn even interessant als dat ze onderontwikkeld zijn. Er wordt zeker gehint naar een diepere laag bij bepaalde nieuwe personages. Alleen wordt de potentie van deze diepgang nooit verder uitgewerkt. Zo krijgen we weinig te weten over de motivaties en karaktereigenschappen van de Fransen. Het enige wat we zeker weten is dat ze de vikingen vrezen en hun stad willen behouden.

Tegelijkertijd zul je ook in dit derde seizoen afscheid moeten nemen van geliefde en minder geliefde personages. Het is zeker bijzonder om te zien hoeveel belangrijke en duidelijk sterk ontwikkelde personages de serie dit seizoen verlaten. Dit risico dat de makers hebben genomen kan ook zeker dapper genoemd worden. Echter is er een groot probleem bij de introducties van nieuwe personages en het afscheid van bekende personages. Opnieuw kampen de makers van Vikings met tijdsdruk. De serie gaat ook dit seizoen als een vaart door de verhaallijnen heen.

Hierdoor blijft het lastig om echt geïnvesteerd te blijven in de personages en de verhalen die ze mee maken. Zo maakt bijvoorbeeld het personage Athelstan opnieuw een karakterontwikkeling mee. Alleen gebeurt deze ontwikkeling in een rap tempo en wordt het voor de rest van het seizoen nog amper verder uitgewerkt. Dit heeft als gevolg dat de genomen route voor dit personage meer aanvoelt als een apart probeersel. Een probeersel om het publiek te shockeren over wat er met dit personage gebeurt. Als je echter verder kijkt naar de betekenis van de groei van dit personage, dan zul je zien dat het erg abrupt is afgesloten. Dit is redelijk jammer.

Vikings Seizoen 3
Deze welbekende personages zijn ook weer te zien in dit derde seizoen!

Vikings blijft Repetitief

Vooral omdat er ook risico’s genomen worden die wel duidelijk werken voor de serie. Zo krijgen we meerdere mutilatie-scènes te zien, waarbij bekende personages gemarteld of geholpen worden. Dit wordt vrij expliciet op het scherm gebracht. Het zorgt bij de kijker voor een ongemakkelijk, maar ook intrigerend gevoel. Je wilt wegkijken, maar eigenlijk ook weer niet. Seizoen 3 bevat qua actie niet heel veel nieuwe spectaculaire of revolutionaire scènes. Het is zeker op hetzelfde niveau als de eerdere seizoenen, maar het begint toch ergens wel een beetje repetitief aan te voelen.

Dat zelfde kan gezegd worden over het acteerwerk in Vikings. Vooral het acteerwerk van Travis Fimmel voelt nu erg als een routine aan. De manier hoe hij een ongemakkelijk en intimiderend glimlachje op doet bij elke conversatie begint nu een beetje oud te worden. Als recensent doet het me mij het meest denken aan het geval Johnny Depp en Jack Sparrow. In het begin was het personage erg vernieuwend en super om te aanschouwen. Maar op een gegeven moment raak je zo gewend aan de maniertjes waarop hij praat of beweegt. Kort gezegd – het voelt niet meer authentiek of zelfs echt aan. Het voelt meer aan als een gecreëerd personage dat zich zo moet gedragen, omdat het anders uit karakter zou zijn.

Ditzelfde kan gezegd worden over de verhaallijnen van seizoen 3. Tuurlijk er worden nieuwe personages en nieuwe locaties geïntroduceerd. Maar in de basis van het verhaal is Vikings enorm afhankelijk van verhaallijnen rondom plunderen en het toenemende christendom. Dit verhaallijn is al redelijk ver uitgewerkt in eerdere seizoenen. Nieuwe locaties en nieuwe personages gaan hier geen verandering in brengen. Vooral niet als deze nieuwe aspecten gebruik blijven maken van de basis formule van de serie.

Vikings Seizoen 3
Travis Fimmel stelt dit keer teleur.

Conclusie

Wil ik met dit alles zeggen dat seizoen 3 slecht is? Zeker niet. Seizoen 3 van Vikings is nog steeds een prima seizoen. Het is alleen over duidelijk dat het tot nu toe het zwakste seizoen is. Sommige van jullie zullen dit misschien niet met mij eens zijn. Vooral omdat dit seizoen het meeste actie spektakel tot nu toe bevat. Echter neemt dit seizoen de verkeerde risico’s en verandert de serie in de basis te weinig. Tuurlijk de basis is niet slecht, maar het begint na 3 seizoen en bijna 30 afleveringen toch wel erg herhalend aan te voelen. Het is duidelijk dat er iets vernieuwends nodig is bij Vikings. Hopelijk kunnen de komende seizoenen daarvoor zorgen.

Vikings Seizoen 3 is nu te zien op Netflix in Nederland.

Bekijk hier de officiële trailer van Vikings Seizoen 3.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.