Vikings Seizoen 4 – Recensie

Het is alweer bijna 3 weken geleden dat mijn recensie van het derde seizoen van Vikings online kwam. Vikingen zijn momenteel weer een grote hit. Dit is mede te danken aan het spel Assassin’s Creed: Valhalla, maar ook aan het laatste deel van de serie Vikings. Ik ben begonnen met het kijken van deze serie en begin nu het einde steeds sneller te naderen. De komende tijd kun je dus nog steeds nieuwe recensies van Vikings seizoenen verwachten.

Vandaag gaan we alweer verder met het vierde seizoen. Weet dit vierde seizoen het verhaal weer op te pakken, na een zwakker derde seizoen? Dit – en meer – bespreek ik in mijn recensie van Vikings Seizoen 4.

SerieseizoenVikings Seizoen 4
BedenkerMichael Hirst
CastTravis Fimmel, Clive Standen, Katheryn Winnick, Linus Roache, Alexander Ludwig & Gustaf Skarsgård
DistributeurWarner Home Video
Aantal Afleveringen20
GenresActie, Avontuur, Drama & Geschiedenis
LandCanada & Ierland
Blu-rayBol.com
DvdBol.com
VOD-DienstNetflix
Rating★★★

Synopsis Vikings Seizoen 4

Het vierde seizoen van de historische serie Vikings kwam origineel uit in Canada op 18 februari 2016. In Canada was Vikings Seizoen 4 te zien op de History Channel. De serie Vikings volgt het verhaal van de legendarische viking Ragnar Lothbrok en zijn zonen. Het eerste seizoen speelde zich af bij de start van het Vikingen tijdperk. Het vierde seizoen was origineel opgesplitst in twee delen van elk 10 afleveringen.

Het tweede deel begon op 30 november 2016. Dit seizoen volgt niet alleen het gevecht tussen Ragnar en Rollo in Frankia, maar laat ook zien hoe de Vikingen opnieuw proberen Engeland te plunderen. Dit vierde seizoen kwam ten einde in Canada 1 februari 2017.

Het beste van Vikings seizoen 4

Vikings Seizoen 4 is tot nu toe het zwakste seizoen van deze avontuurlijke historische serie. Echter bevat het wel een aantal van de beste momenten uit de eerste 4 seizoenen. Om deze reden kan ik Vikings Seizoen 4 ook niet één slecht seizoen noemen. Laten we beginnen met een aantal grote pluspunten voordat we dieper in de zwaktes van dit seizoen duiken. Het is hierboven al benoemd, maar seizoen 4 kwam oorspronkelijk uit in twee delen. Echter heb ik het seizoen niet opgesplitst gekeken. Toch is er een duidelijke groei in de kwaliteit van Vikings Seizoen 4 vanaf de tweede helft van het seizoen. Dit is ook het deel dat een aantal van de beste afleveringen en momenten uit de gehele serie (tot nu toe) bevat.

Naarmate dit seizoen verder gaat wordt ook het acteerwerk steeds beter. Opnieuw is hoofdrolspeler Travis Fimmel een van de grootste sterren van dit seizoen. Hij portretteert Ragnar Lothbrok dit keer als een gevallen held die zijn keuzes uit het verleden maar niet achter zich kan laten. Toch is het Alexander Ludwig die als Bjorn Ironside de show steelt in dit vierde seizoen.

Vikings Seizoen 4
Bron: Warner Home Video & IMDB.

Personages met karakter

Dit seizoen is Bjorn het meest interessante personage om mee te mogen maken. Grappig genoeg wordt zijn personage naarmate het seizoen eindigt steeds minder interessant. Dit komt doordat Alexander Ludwig Bjorn speelt alsof hij Ragnar is. Dit is aan de ene kant begrijpelijk, want Bjorn is de zoon van Ragnar.

Echter maakt het zijn personage wel een stuk minder uniek qua persoonlijkheid. Naast Bjorn worden de andere zonen van Ragnar (eindelijk) ook uitgediept tot echt levendige personages vol karakter, emoties en gedachten. Hieruit springt vooral Alex Høgh als Ivar the Boneless naar voren. De twee andere (nieuwe) personages die het meest charismatisch gespeeld worden zijn Peter Franzén als King Harald Finehair en Joona Jasper Pääkkönen als Halfdan the Black. Deze twee broers zijn ongelofelijk vermakelijk en amuserend om naar te kijken. Ze lijken qua karakter op Floki, maar hun haat voor de christenen is zelfs erger dan dit welbekende personage.

Vikings Seizoen 4
Bron: Warner Home Video & IMDB.

Technisch krachtig, maar onnodig over-de-top

Andere belangrijke pluspunten die ik niet mag vergeten te noemen is de technische aspecten die voor het uiterlijk van de serie verzorgen. Van set en kostuum design tot grime en haarstijl. Na 4 seizoenen raak je misschien als gewone kijker gewend aan dit constante sterke technische niveau, maar als filmjournalist wil ik toch graag even de tijd nemen om ook de crew te bedanken voor het leveren van zo’n hoogstandje kwaliteit. Het gebruik van muziek en geluid is qua kwaliteit hit or miss. Het ene moment wordt er toepasselijke muziek gebruikt om de tijd van de vikingen en christenen te vertegenwoordigen. Terwijl op een ander moment hetzelfde geluid van borden die op de grond vallen meerdere keren wordt herhaald. Dit geluid klinkt overdreven nep. Het klinkt alsof het in een kinderlijke cartoon hoort te zitten.

Het is dus best wel schaamtevol om dat in een serie als Vikings terug te horen. Dit is alleen niet eens de grootste vorm van onzinnigheid in de serie. Ook de toon en het gevoel dat de serie afgeeft voelt in de eerste paar afleveringen van seizoen 4 heel anders aan. Alles is zo over-de-top dat je als kijker de ernstigheid van de gebeurtenissen niet eens meer serieus kan nemen. Je zou verwachten dat een strijd tussen twee vikingen episch zou zijn. Maar als een viking over-de-top in slow-motion met een andere viking begint te vechten, dan weet je eigenlijk al hoe laat het is. Je zult bijna hardop moeten lachen door hoe slecht de gevechten in het eerste deel van Vikings seizoen 4 zijn.

Vikings Seizoen 4
Bron: Warner Home Video & IMDB.

Vikings Seizoen 4 blijft zijn tempo versnellen

Echter worden de gevechten in het tweede deel van seizoen 4 steeds fantasierijker uitgevoerd. In de uitvoering zijn deze gevechten kwalitatief gezien veel beter. Het grootste probleem bij dit seizoen van Vikings ligt echter nog steeds bij het rap tempo. In eerdere seizoenen ging de serie al enorm snel door zijn verhaallijnen heen, maar in seizoen 4 bereikt het een nieuw top niveau hierin. Verhaallijnen worden plotseling beëindigt zonder enige opbouw er naar toe. Ken je nog dat ene personage dat belangrijk was voor een bepaald hoofdpersonage? Ja, die ligt uit het niks dood in een sloot. Er komt hier total geen opbouw of uitleg voor. Dit soort momenten krijgen al helemaal geen diepere uitwerking. Hierdoor komt het over alsof de makers sommige verhaallijnen en personages net zo goed niet hadden kunnen introduceren.

Er wordt namelijk niks met ze gedaan. Bij het voorbeeld hierboven was ik oprecht vergeten wie dit personage ook alweer was, omdat ze gewoon niks in dit seizoen te doen kreeg behalve aanwezig zijn voor 1 of 2 scènes. Dit terwijl ze zeer belangrijk is voor het karakter van één van de belangrijkste personages uit de serie. Het eerste deel van dit seizoen voelt vooral afgeraffeld aan. Er zijn zoveel mooie en interessante ideeën die worden geopperd door de makers. Deze ideeën worden alleen net zo snel weer weggegooid om ruimte te maken voor epische slow-motion close-ups in slecht gefilmde gevechten. Misschien ben ik hier nu te kritisch over, maar in mijn hart weet ik dat de makers dit beter hadden kunnen aanpakken. Daarom bekritiseer ik het ook zo, omdat de makers al hebben laten zien dat ze beter kunnen dan dit.

Vikings Seizoen 4
Bron: Warner Home Video & IMDB.

Conclusie

Vikings seizoen 4 is tot nu toe mijn minst favoriete seizoen. Toch bevat het ook veel pluspunten. Zo is het tweede deel van seizoen 4 een krachtige verbetering op het eerste deel. Ook worden er leuke nieuwe personages geïntroduceerd en worden meer bekende personages uitgediept. Het grootste probleem ligt nog steeds bij het tempo van de serie. Door het snelle tempo mist Vikings de kans om zijn verhaallijnen en personages echt goed te ontwikkelen. Hierdoor zul je naar Vikings seizoen 4 minder geboeid en geamuseerd toekijken.

Bekijk hier de officiële San Diego Comic Con trailer van Vikings Seizoen 4.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.