Vikings Seizoen 5 – Recensie

Vikingen zijn momenteel weer een grote hit. Dit is mede te danken aan het spel Assassin’s Creed: Valhalla, maar ook aan het laatste deel van de serie Vikings. Ik ben begonnen met het kijken van deze serie en ben na 3 maanden bijna bij het einde aangekomen. Binnenkort komt mijn recensie van Vikings seizoen 6 deel 1 online. Jullie kunnen ook uitkijken naar een blu-ray giveaway van seizoen 6 deel 1.

Echter bespreek ik vandaag het vijfde seizoen. Dit seizoen vervolgde het verhaal van het zwakste seizoen uit de serie. Pakt Vikings seizoen 5 de serie weer sterker op met overtuigende actie en intrigerende verhaallijnen? Ja, maar ook nee. Wat ik hiermee bedoel lees je in mijn recensie van Vikings seizoen 5.

Synopsis Vikings Seizoen 5

Het vijfde seizoen van de historische dramaserie Vikings ging in première op 29 november 2017. Opnieuw was de serie als eerst te zien op de History Channel in Canada. De serie Vikings volgt het verhaal van de legendarische viking Ragnar Lothbrok en zijn zonen. Het eerste seizoen speelde zich af bij de start van het Vikingen tijdperk. Het vijfde seizoen was origineel opgesplitst in twee delen van elk 10 afleveringen.

Het tweede deel van Vikings seizoen 5 ging in première op 28 november 2018. Seizoen 5 volgt specifiek de verhalen van de zonen van Ragnar, omdat Travis Fimmel niet meer in de serie te zien is als Ragnar. Acteur Jonathan Rhys Meyers is toegevoegd als een van de belangrijkste bijpersonages in seizoen 5. Hij was al te zien als Bishop Heahmund in de finale van seizoen 4, maar hij krijgt een grotere rol in seizoen 5. Dit seizoen kwam ten einde op 30 januari 2019.

De Beste Aflevering van alle 5 Vikings Seizoenen

In mijn recensie van Vikings seizoen 4 gaf ik dat seizoen redelijk wat kritiek. Zo noemde ik het ook het zwakste seizoen van de serie. Ik sta nog steeds achter mijn woorden dat seizoen 4 (tot nu toe) het zwakste seizoen is. Toch komt seizoen 5 van Vikings erg in de buurt van deze titel. Dit komt voornamelijk door het tweede deel van seizoen 5. Bij seizoen 4 was het eerste deel erg zwak en werd de serie weer veel beter in het tweede deel. Bij Vikings seizoen 5 is dit precies omgekeerd. Het eerste deel is simpelweg briljant en bevat een aantal van de beste actie scènes en verhaallijnen uit de serie. Daarnaast bevat het ook mijn favoriete aflevering van alle 5 seizoenen. Dit is de 10de aflevering van seizoen 5 en is getiteld; Moments of Vision. Van alle afleveringen die Vikings had uitgebracht, was er simpelweg nog nooit een aflevering zoals deze geweest.

Het verhaal wordt op een poëtische wijze vol flashbacks en verschillende perspectieven verteld. Ik ben blijkbaar niet de enige recensent die deze aflevering enorm goed vond, want IGN gaf de aflevering een 9 uit de 10 en Entertainment Weekly gaf het de A-score. De normale kijkers waren wat minder fan van deze aflevering. Zo heeft het gemiddeld een 7.4 op IMDb. Moments of Vision wijkt af van hoe het verhaal van Vikings normaal verteld wordt.

Vikings Seizoen 5
Bron: Warner Home Video & Fanart.tv

Raamvertellingen in Vikings Seizoen 5

Deze aflevering maakt gebruik van de narratieve raamvertelling techniek. Hierbij vormt een eerste verhaal de omlijsting voor een aantal andere verhalen – die ook wel binnenvertellingen worden genoemd. Bij hedendaagse raamvertellingen vertellen meerdere personages hun verhaal dat in het verleden heeft plaatsgevonden.

Deze vertellingen worden samengevoegd door een verband te leggen tussen de verschillende flashbacks. Zo is het eerste verhaal de strijd tussen de twee groepen Vikingen en worden de verhalen van verschillende personages zoals Halfdan, Lagertha, Ivar en Hvisterk via flashbacks en perspectieven verteld. Daarna wordt er een verband gelegd tussen de verschillende flashbacks en verhaallijnen. Vikings maakt meesterlijk gebruik van dit format voor de aflevering Moments of Vision. Echter ben ik blij dat deze manier van verhalen vertellen maar in één aflevering voorkomt. Doordat deze manier van verhalen vertellen maar eenmaal voorkomt, voelt de aflevering uniek aan. Moments of Vision is een aflevering waar ik het voor over zou hebben om een hele serie te kijken.

Vikings Seizoen 5
Bron: Warner Home Video

Floki als hoofdpersonage

Het eerste deel van Vikings seizoen 5 mag dan misschien echt enorm sterk zijn, maar het tweede deel is zeker weten één van de zwakste schakels van de gehele serie. Zo gaan de verhaallijnen van verschillende personages echt nergens heen. Hierbij heb ik het vooral over het verhaallijn van Floki. Dit personage was ooit mega interessant en hij wordt nog steeds erg sterk gespeeld door Gustaf Skarsgård, maar zijn verhaallijn is echt pure filler in dit seizoen. Het is alleen maar aan dit seizoen toegevoegd om de speeltijd van dit seizoen te vullen. Zijn verhaallijn is enorm repetitief en heeft geen duidelijk doel voor ogen. Het verhaallijn wordt ook abrupt gesloten door Floki een grot in te sturen. Floki mag dan misschien groeien als personage, maar deze groei wordt pas echt beloond richting het einde van dit vijfde seizoen.

De scenarioschrijvers wisten waarschijnlijk niet wat ze met dit personage meer aanmoesten, omdat hij alle connecties tot het verhaal was verloren. Ragnar en Helga zijn allebei niet meer te zien in seizoen 5, dus heeft Floki als bijpersonage ook geen ondersteunende rol meer. Ze proberen van Floki een hoofdpersonage te maken, maar dit plan mislukt volledig. Dit komt doordat Floki vooral zo interessant was door zijn samenhang met de hoofdpersonages. Zijn dialoog en acties als bijpersonage waren wat hem uniek en interessant maakte.

Vikings Seizoen 5
Bron: Warner Home Video

Onnodige Bijpersonages

Spijtig genoeg zijn er meerdere verhaallijnen die nergens over gaan. Als voorbeeld wil het verhaallijn van Magnus noemen – de zogenaamde Saxon zoon van Ragnar. Allereerst had dit personage niet opnieuw geïntroduceerd te hoeven worden, want zijn verhaal werd eigenlijk al afgesloten in seizoen 4. Zijn verhaal werd afgesloten met de bevestiging dat hij geen zoon van Ragnar is. Nu pakken ze zijn verhaal op en dat is op zich prima. Maar hij krijgt amper iets te doen en voegt nauwelijks iets toe aan de grote en kleine verhaallijnen. Zijn verhaal wordt ook abrupt beëindigt op het moment dat zijn innerlijke conflict net interessant begon te worden. Dit is een van de beste voorbeelden van de verspilling van een bijpersonage.

Ook Bishop Heahmund is een personage dat vrij weinig toevoegt aan het vijfde seizoen van Vikings. Zijn introductie in de finale van seizoen 4 beloofde veel bijzonders en in de eerste paar afleveringen levert de serie dit ook. Maar zijn belangrijke rol wordt op een gegeven moment ingeruild voor de rol van Lagertha-aanbidder. Hier is in principe niet veel mis mee, maar het maakt zijn personage wel een stuk minder interessant. Bishop Heahmund wordt namelijk niet als personage opgebouwd, maar als gereedschap gebruikt om het karakter van Lagertha verder te ontwikkelen.

Bekijk hier de officiële trailer van Vikings seizoen 5.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.