‘Welcome to Derry’: HBO Max keert terug naar de wereld van It (2017) en It: Chapter Two (2019)

HBO Max is begonnen met het werken aan een nieuwe Max Original-serie onder de werktitel Welcome to Derry. De serie wordt door filmmakers Andy Muschietti, Barbara Muschietti en Jason Fuchs samen met Warner Bros. Television ontwikkeld voor de streamingdienst HBO Max. Welcome to Derry zal dienen als een prequel op de succesvolle It-films die geregisseerd werden door Andy Muschietti. Het verhaal van de serie zal zich dus afspelen in de wereld van Stephen Kings It. De serie is gebaseerd op Stephen Kings boek It en bouwt verder op de visie van filmmaker Andy Muschietti die de hitfilms It (2017) en It: Chapter Two (2019) regisseerde. Muschietti zal meerdere afleveringen regisseren, waaronder de eerste.

Over Welcome to Derry

Welcome to Derry wordt geproduceerd door HBO Max en Warner Bros. Television. Jason Fuchs zal het scenario van de eerste aflevering schrijven, waarbij hij het baseert op een verhaal van Andy Muschietti, Barbara Muschietti en hemzelf. Fuchs en Brad Caleb Kane zullen daarnaast dienen als (co-)showrunners van dit project. Andy Muschietti, Barbara Muschietti, Jason Fuchs en Brad Caleb Kane zijn ook de uitvoerend producenten. De Muschietti’s zijn dit via hun productiebedrijf, Double Dream, samen met Warner Bros. Television.

Sarah Aubrey, het hoofd van originele content van de streamingdienst HBO Max, had het volgende te zeggen over Welcome to Derry: “We zijn verheugd om deze iconische franchise voort te zetten met de briljante Andy en Barbara Muschietti, Jason Fuchs en Brad Caleb Kane. Deze prequel breidt het canvas van de IT-verhalen uit en brengt fans dieper in het angstaanjagende, betoverende stadje Derry.”

Welcome to Derry
Bron: fanart.tv, New Line Cinema, RatPac-Dune Entertainment, Vertigo Entertainment, Lin Pictures, KatzSmith Productions en Warner Bros.

De filmmakers Andy Muschietti en Barbara Muschietti zeiden dit: “Als tieners lazen we om de beurt hoofdstukken van Stephen King’s ‘It’ tot de dikke paperback uit elkaar viel. ‘It’ is een episch verhaal dat veel meer bevat dan we in onze ‘It’-films konden ontdekken. We kunnen niet wachten om de diepten van Steve’s roman te delen, in al zijn hart, humor, menselijkheid en horror.”

Scenarioschrijver en (co-)showrunner Jason Fuchs gaf zelf dit aan: “Om terug te kunnen keren naar de wereld van mijn favoriete horrorroman aller tijden en mee te bouwen aan het buitengewoon briljante filmuniversum dat Andy en Barbara hebben gecreëerd, is meer dan de kans van mijn leven, het is een droom die uitkomt – of, misschien beter gezegd, een nachtmerrie.”

Auteur Stephen King kwam ook nog aan het woord bij de aankondiging van Welcome to Derry. Dit is wat King te zeggen had: “Ik ben blij dat het verhaal van Derry, Maine’s meest behekste stad, wordt voortgezet, en ik ben blij dat Andy Muschietti toezicht gaat houden op de angstaanjagende festiviteiten, samen met een brain trust waaronder zijn getalenteerde zus, Barbara. Rode ballonnen voor iedereen!”

Welcome to Derry
Bron: fanart.tv, New Line Cinema, RatPac-Dune Entertainment, Vertigo Entertainment, Lin Pictures, KatzSmith Productions en Warner Bros.

Over It (2017)

It is een Amerikaanse bovennatuurlijke horrorfilm uit 2017. De film staat ook bekend als It: Chapter One. De film is geregisseerd door Andy Muschietti. Het scenario van de film is geschreven door Chase Palmer, Cary Fukunaga en Gary Dauberman. It (2017) is de eerste film uit een tweedelige adaptatie van het gelijknamige boek dat Stephen King uitbracht in 1986. Het is de eerste film in de It-filmreeks en tevens de tweede verfilming na de miniserie van Tommy Lee Wallace uit 1990. De cast van de film bestaat uit onder andere Jaeden Martell, Bill Skarsgård, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Nicholas Hamilton en Jackson Robert Scott.

De film werd geproduceerd door New Line Cinema, KatzSmith Productions, Lin Pictures en Vertigo Entertainment. De film speelt zich af in Derry en vertelt het verhaal van The Losers’ Club, een groep van zeven verstoten kinderen die worden geterroriseerd door het gelijknamige wezen dat uit het riool opduikt. Hierbij moeten ze hun eigen persoonlijke demonen onder ogen zien te komen.

Welcome to Derry
Bron: fanart.tv, New Line Cinema, RatPac-Dune Entertainment, Vertigo Entertainment, Lin Pictures, KatzSmith Productions en Warner Bros.

De ontwikkeling voor een bioscoop filmadaptatie van It begon in maart 2009 toen Warner Bros. begon te overleggen met regisseurs. Oorspronkelijk zou David Kajganich de film regisseren, voordat hij in juni 2012 werd vervangen door Cary Fukunaga. In mei 2015 verliet hij het project als regisseur, waarna Andy Muschietti de taak overnam in juni 2015. Muschietti nam inspiratie van films uit de jaren 1980. Hierbij noemde hij specifiek films als The Howling (1981), The Thing (1982), The Goonies (1985), Stand by Me (1986) en Near Dark (1987). Daarnaast liet de regisseur ook weten dat zijn film sterk beïnvloed was door het werk van filmmaker Steven Spielberg.

It (2017) ging in wereldpremière op 5 september 2017. In de Verenigde Staten van Amerika werd de film uitgebracht op 8 september 2017. In België was de film te zien vanaf 6 september 2017 en in Nederland vanaf 7 september 2017. De film werd een kritisch en commercieel succes. De film vestigde talrijke kassarecords en bracht wereldwijd meer dan 701 miljoen dollar op, waarmee It (2017) toen de op twee na best verdienende R-rated film aller tijden werd. Later werd It (2017) de vijfde nadat Joker (2019) en Deadpool 2 (2018) de film hadden ingehaald.

It (2017) kreeg over het algemeen positieve kritieken, waarbij critici de acteerprestaties, regie, cinematografie en muzikale score prezen. Veel recensenten noemden het een van de beste Stephen King verfilmingen. Daarnaast werd de film door verschillende critici uitgeroepen tot een van de beste films van 2017 en verscheen het op verschillende eindejaarslijsten van critici. De tweede film, It: Chapter Two, werd uitgebracht in september 2019 en behandelt het resterende verhaal uit het boek.

Bekijk hier de officiële trailer van It (2017). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Over It: Chapter Two (2019)

It: Chapter Two is een Amerikaanse bovennatuurlijke horrorfilm uit 2019. De film is (opnieuw) geregisseerd door Andy Muschietti. Het scenario is geschreven door Gary Dauberman. It: Chapter Two is het vervolg op It (2017). Daarnaast is dit de tweede film van een tweedelige filmadaptatie van Stephen Kings gelijknamige roman uit 1986. It: Chapter Two beslaat voornamelijk de tweede chronologische helft van het boek. De cast van de film bestaat uit onder andere James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean en Bill Skarsgård. De film werd geproduceerd door New Line Cinema, Double Dream, Vertigo Entertainment en Rideback.

Warner Bros. Pictures bracht de film uit in de bioscopen. De film neemt plaats in 2016. Het is 27 jaar geleden dat de evenementen uit de oorspronkelijke film hebben plaatsgevonden. Het verhaal volgt opnieuw The Losers’ Club, maar dit keer volgen we ze als volwassenen. We krijgen hun reünie te zien en hoe samenwerken om het wezen It voor eens en altijd te vernietigen. It: Chapter Two beleefde zijn wereldpremière op 26 augustus 2019. De film werd daarna in de Verenigde Staten van Amerika uitgebracht op 6 september 2019.

In Nederland kwam de film uit op 5 september 2019 en in België op 11 september 2019. It: Chapter Two ontving gemixte reacties van de recensenten. Ze spraken met lof over de acteerprestaties, waarbij vooral Skarsgård en Hader werden uitgelicht. Ook kregen de productieontwerpen en de thema’s veel admiratie. It: Chapter Two ontving echter ook kritiek op zijn te lange speeltijd, het tempo van de film en de schrikmomenten. It: Chapter Two werd dus kritisch veel minder goed ontvangen dan It (2017). Ondanks dit feit werd deze tweede film ook een box office succes. Zo bracht de film wereldwijd 473 miljoen Amerikaanse dollars op tegen een productiebudget van 79 miljoen Amerikaanse dollars.

Bekijk hier de officiële trailer van It: Chapter Two (2019). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.