When Calls the Heart Seizoen 1 – Recensie

When Calls the Heart is een serie waarvan ik niet had verwacht te kunnen genieten. Ik wil niet zeggen dat ik romantische series niet kan waarderen, maar over het algemeen spreken ze me regelmatig minder aan. Toch weet dit eerste seizoen een meesterlijke prestatie te zijn, waarbij verschillende televisiegenres als drama’s, romantische tragikomedies en historische westerns samenkomen met een groot feel-good gehalte. When Calls the Heart Seizoen 1 is simpelweg hartverwarmend, ontroerend en tijdloos.

De idealen en normen die gepresenteerd worden in deze serie kunnen keer op keer diverse generaties aanspreken. Het is best bijzonder dat dit eerste seizoen zo tijdloos aanvoelt, vooral doordat het verhaal van When Calls the Heart Seizoen 1 zich in de beginjaren van 1900 afspeelt. When Calls the Heart Seizoen 1 is nu te streamen op WithLove. Mijn dank aan WithLove voor de mogelijkheid tot het streamen van dit eerste seizoen op hun streamingdienst.

Over When Calls the Heart Seizoen 1

When Calls the Heart is een Amerikaanse western en dramaserie. Het verhaal van de televisieserie is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Janette Oke’s Canadian West boekenreeks. When Calls the Heart is ontwikkeld door Michael Landon Jr. Het eerste seizoen van When Calls the Heart werd uitgezonden in de Verenigde Staten van Amerika op 11 januari 2014. Voordat When Calls the Heart Seizoen 1 uitkwam, werd een filmische pilot – van twee uur – opgenomen. In deze eerste versie van de oorspronkelijke eerste aflevering speelde Maggie Grace de jonge lerares Elizabeth Thatcher.

De andere hoordrol werd gespeeld door Stephen Amell. De acteur speelde agent Wynn Delaney, die onder deel was van de Royal North-West Mounted Police. In When Calls the Heart Seizoen 1 is de hoofdrol van lerares Elizabeth Thatcher weggelegd voor Erin Krakow. De rest van de cast van dit eerste seizoen bestaat uit onder andere Daniel Lissing, Lori Loughlin, Chelah Horsdal en Pascale Hutton. In When Calls the Heart Seizoen 1 zien we Elizabeth Thatcher voor het eerst arriveren bij Coal Valley, waar ze als de nieuwe lerares jongeren en kinderen van alle leeftijden zal lesgeven.

Coal Valley heeft recent een grote tragedie meegemaakt, waarbij veel vrouwen hun echtgenoten en veel kinderen hun vaders zijn verloren door een instorting in de lokale mijn. Elizabeth Thatcher lijkt samen met de nieuwe lokale politieagent (of eerder “mountie”) Jack Thornton en enkele nieuwe vrijgezellen mijnwerkers opnieuw hoop te brengen naar de oorspronkelijke bewoners van Coal Valley. When Calls the Heart Seizoen 1 is nu te streamen op WithLove. Maar wat voor een streamingdienst is WithLove eigenlijk?

Bekijk hier de officiële trailer van When Calls the Heart Seizoen 1.

Over WithLove

WithLove staat er als streamingdienst om bekend om écht een moment voor jezelf te bieden. Het is een streamingdienst die vooral gericht is op romantische films en series – veel die je nergens anders ook kunt zien. WithLove is een streamingdienst die geschikt is voor fans van hartverwarmende en ontroerende romantische films of series. Hoewel de streamingdienst vooral geschikt lijkt te zijn voor vrouwen en liefhebbers van knappe acteurs en actrices, bevat WithLove een groot divers aanbod, waarbij zelfs een volwassen man met genot kan kijken naar een serie als When Calls the Heart.

Het goede nieuws hiervan is dat WithLove de rechten voor de nieuwste seizoenen van When Calls the Heart exclusief heeft verkregen. Zo kunnen alle fans nu al seizoen 7, 8 en 9 exclusief kijken op streamingdienst WithLove.

When Calls the Heart Seizoen 1
Bron: WithLove, fanart.tv, Hallmark, Motion Picture Corporation of America (MPCA), Believe Pictures, Brad Krevoy Television, Crown Media Holdings, Hallmark Channel en WCTH 8 Productions.

Recensie

When Calls the Heart Seizoen 1 weet al indruk op te wekken vanaf de eerste aflevering. Een groot onderdeel daarvan is te danken aan de grootsheid van deze aflevering. De prachtige uitgestrekte landschappen worden goed in beeld gebracht door cinematograaf Robert Brinkmann. Zijn camerawerk wordt verrijkt door de gedetailleerde kostuumontwerpen van Sandra Burns en de indrukwekkende productieontwerpen van Brentan Harron. Ze weten alle drie bij te dragen aan het scheppen van de juiste atmosfeer voor When Calls the Heart Seizoen 1. Zo oogt alles alsof het rechtstreeks uit de tijdsperiode van de vroege jaren 1900 komt.

In de eerste aflevering worden we direct met een interne monoloog goed geïntroduceerd tot het hoofdpersonage Elizabeth Thatcher. We krijgen hierdoor meer te weten over haar (bevoorrechte) afkomst, haar toekomst en haar motivatie om de tegenslagen en gevaren van het wilde westen te trotseren. Gedurende dit eerste seizoen blijft Thatcher een van de vermakelijkste, best ontwikkelde en interessantste personages om te aanschouwen. Het is actrice Erin Krakow gelukt om een sterke onafhankelijke, capabele, moedige en zelfverzekerde vrouw neer te zetten. Hierin weet Krakow goed in te spelen op de emotionele kern en de filmische momenten van het verhaal.

When Calls the Heart Seizoen 1
Bron: WithLove, The Hearties, Hallmark, Motion Picture Corporation of America (MPCA), Believe Pictures, Brad Krevoy Television, Crown Media Holdings, Hallmark Channel en WCTH 8 Productions.

De actrice weet zowel in ontroerende en hartverwarmende als komische en luchtige momenten te overtuigen. Krakow is niet de enige actrice uit de cast die geloofwaardig acteerwerk weet neer te zetten. De gehele cast, waaronder menig kinderacteurs, weten krachtig acteerwerk te leveren. Ze worden hierin goed geleid door de regievisie en het scenario. De cast krijgt met hun personages veel te maken met tragedies, waardoor de acteurs en actrices hun best moesten doen om het verhaal niet te repetitief te laten overkomen.

Met behulp van het acteerwerk lukt het de crew om het tegendeel voor elkaar te krijgen. Als seriekijker blijf je uiterst betrokken bij de verhalen van de Coal Valley. Dit komt doordat de verschillende afleveringen genoeg diverse thema’s en verhaallijnen aankaarten. Van diefstal en een onverwachte snellere bevalling tot het gemis van vaders en de opkomst van stiefvaders. Daarnaast zijn er uiteraard genoeg romantische verhaallijnen waar hoofd- en bijpersonages doorheen gaan. When Calls the Heart Seizoen 1 bevat niet alleen sterk acteerwerk en een meeslepend verhaal, want dit eerste seizoen bevat ook genoeg sterke technische aspecten.

Zoals ik al eerder benoemde, is het camerawerk daar een van. De compositie, de belichting en het kleurgebruik zorgen bij het camerawerk allemaal voor prachtige cinematografische beelden. Ook de gecomponeerde muziek voor de serie is mooi – ook al is het minder iconisch dan andere serie- en filmmuziek van historische en romantische westerns. De enige twee andere minpunten die ik echt kan opnoemen over dit eerste seizoen van When Calls the Heart, zijn dat de verhalen soms net wat té geromantiseerd of zoetsappig zijn en dat de serie teveel gebruik maakt van expositie. De eerder plaatsgevonden tragische gebeurtenissen worden helaas te veel gebracht via dialogen in het acteerwerk en te weinig visueel in beeld gebracht.

When Calls the Heart Seizoen 1
Bron: WithLove, Hallmark, Motion Picture Corporation of America (MPCA), Believe Pictures, Brad Krevoy Television, Crown Media Holdings, Hallmark Channel en WCTH 8 Productions.

Conclusie

When Calls the Heart Seizoen 1 is een meesterlijke start voor deze welbekende historische en romantische western dramaserie. Dit eerste seizoen is zelfs zo goed dat het puur voor deze serie het waard is om een abonnement te nemen op streamingdienst WithLove. When Calls the Heart bevat genoeg seizoenen om te kijken, dus zelfs als je alleen voor deze serie een abonnement neemt, heb je nog uren genoeg aan kijkplezier. Maar kort samengevat: wat maakt When Calls the Heart Seizoen 1 zo geweldig? Dit eerste seizoen is boven alles een succes geworden door het sterk geschreven scenario en de duidelijke regievisie.

De scenaristen en regisseurs wisten duidelijk wat voor een verhaal ze wilden vertellen (en bewerken). Vanuit daar hebben ze een emotionele rode draad gevonden in het verhaallijn rondom de ingestorte mijn. Alle andere verhaallijnen, hoe klein of hoe groot, zijn allemaal direct of indirect verbonden aan deze grote tragedie. Dit hebben de scenaristen en regisseurs slim aangepakt, omdat je hierdoor altijd een doorlopend verhaal hebt naast de plaatselijke en huidige evenementen, die onder andere door het hoofdverhaal zijn ontstaan. Naast een krachtig verhaal en sterke regie, bevat When Calls the Heart Seizoen 1 ook sterk acteerwerk van de cast en vermakelijke personages.

Het hoofdpersonage Elizabeth Thatcher weet, met behulp van het acteerwerk van actrice Erin Krakow, het meeste vermaak te brengen. Echter lukt het de rest van de cast ook goed om te overtuigen in hun respectievelijke rollen. Technisch zit de serie ook goed in elkaar, waarbij vooral de prachtige cinematografie en de gecomponeerde muziek indruk weten op te wekken. Uiteindelijk legt When Calls the Heart Seizoen 1 regelmatig de focus op romantiek. Dit zal niet voor iedereen een minpunt zijn, maar zelf vond ik dit eerste seizoen soms net wat te geromantiseerd of zoetsappig.

Daarnaast hadden de seriemakers ook wat minder gebruik kunnen maken van expositie in hun scenario. De tragische gebeurtenissen die plaatsvonden voor de start van de serie worden nu helaas te veel verteld in dialogen en te weinig met visuele beelden. When Calls the Heart Seizoen 1 had gebruik kunnen maken van diversere technieken zoals “show, don’t tell”. In simpelere woorden: de scenaristen hadden, waar mogelijk, vertelde informatie beter kunnen vervangen door visuele beelden of actie. Toch blijft dit eerste seizoen zeker aan te raden – vooral als je fan bent van romantische, historische of dramaseries. When Calls the Heart Seizoen 1 is nu te streamen op WithLove.

Waardering: 4 uit 5.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.