Dit zijn de winnaars van Tiger Short Competition van 2024

De drie winnaars van de Tiger Short Competition van 2024 zijn op 29 januari 2024 bekendgemaakt. Uit de 21 films die dit jaar geselecteerd zijn voor de Tiger Short Competition van 2024 zijn Crazy Lotus van filmmaker Naween Noppakun, Few Can See van filmmaker Frank Sweeney en Workers’ Wings van filmmaker Ilir Hasanaj verkozen tot de drie winnaars van de Tiger Short Awards. Elke winnaar ontvangt een bedrag van € 5.000. Ook is de korte film I Would Rather Be a Stone van filmmaker Ana Hušman door de jury genomineerd voor de European Short Film Award.

De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten kent de KNF Award toe aan Daphne was a torso ending in leaves van filmmaker Catriona Gallagher. De Tiger Short Jury van 2024 bestond uit de voormalige Tiger Short Award-winnaar Mónica Lima, schrijver Yasmina Price en festivalproducent Jade Wiseman. De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bestond uit Ronald Glasbergen, Ard Vijn en (yours truly) Sebastiaan Khouw.

Over de drie winnaars van de Tiger Short Competition van 2024

Crazy Lotus is een korte film uit Thailand. Dit is was de juryleden te zeggen hadden over deze winnaar: “Deze film is een wilde rit, waarin de grenzen tussen de werkelijkheid en een eigenaardige virtuele wereld vervagen. Met gewaagde stilistische keuzes en een unieke toon weet de film dingen om te buigen, te verdraaien, krom te trekken en te bevragen. Filosofisch en toch grappig, kitscherig en hypnotiserend.”

Ook zeiden ze: “We lieten ons meevoeren naar een verwrongen dimensie vol mogelijkheden en betekenis, tegen het decor van een stedelijke omgeving die altijd in beweging is. Het is een vreemde, roze, heerlijk opzichtige rariteit die niemand onberoerd zal laten.” Few Can See is een korte film uit Ierland. De juryleden waren ook enthousiast over deze winnaar. Dit hadden ze te zeggen over deze film: “De geschiedenis staat allesbehalve vast. Met behulp van vindingrijke reconstructies en dynamische manipulatie legt deze film de eeuwige crisis van waarheid en bewijs, documentatie en fictie vast.”

Dit zijn de winnaars van Tiger Short Competition van 2024
Film: Few Can See (2023). | Bron: IFFR en International Film Festival Rotterdam van 2024.

Verder zei de jury ook nog: “Terwijl er op dit moment een koloniale strijd om land en leven een andere geografie aan het vernietigen is, herinnert deze film, die zich in het Noord-Ierland van de jaren 80 afspeelt, ons aan de geschiedenissen van onderdrukking en verzet die doorwerken in het heden. Met archiefmateriaal en mondelinge overleveringen vult deze film aan wat televisie- en radiocensuur hebben uitgewist. De film is een les in het in ere herstellen van het verleden.”

Workers’ Wings is een korte film uit Kosovo. De juryleden hadden het volgende te zeggen over deze winnaar: “Een eerbetoon aan het werk van de arbeidersklasse, gefilmd met een empathische en gevoelige blik. Deze film toont de tragische gebeurtenissen uit het leven van individuen wiens littekens en eergevoel prachtig worden uitvergroot in de oprechte en eenvoudige beeldtaal. Het is indrukwekkend hoe de elegante formele soberheid subtiel is verrijkt met de betoverende esthetische kwaliteit van de kleuren, het ritme en het gevoel van de film.”

Dit zijn de winnaars van Tiger Short Competition van 2024
Film: Workers’ Wings (2024). | Bron: IFFR en International Film Festival Rotterdam van 2024.

Over de European Short Film Award nominatie van 2024

De jury nomineerde de korte film I Would Rather Be Stone uit Kroatië voor de European Short Film Award. Dit is wat de jury te zeggen had over deze korte film: “Met haar lyrische en zintuiglijke benadering biedt deze filmmaker een ontwapenende, liefdevolle blik op een landschap dat bedreigd wordt door ecologische en economische veranderingen. Een meesterlijke poëtische vertelling rijgt de beelden aan elkaar. De film toont een regio in Kroatië aan de hand van met elkaar verweven persoonlijke en collectieve herinneringen, en laat ons met zorg en aandacht overwegen welke sporen we achterlaten.”

Dit zijn de winnaars van Tiger Short Competition van 2024
Film: I Would Rather Be a Stone (2024). | Bron: IFFR en International Film Festival Rotterdam van 2024.

Over de KNF Award van 2024

De jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten heeft de KNF Award gegeven aan de korte film Daphne was a torso ending in leaves. Deze korte film is ontstaan in een samenwerking tussen de landen Griekenland en Italië. Dit is wat de KNF-jury zei over deze korte film: “Een winnaar kiezen uit de in totaal 21 Tiger Shorts was dit jaar een hele opgave. We hadden met zijn drieën niet minder dan negen favorieten te bespreken. Vooral over de laatste drie is stevig gedebatteerd, omdat we ieder een andere persoonlijke favoriet hadden. Maar wees gerust, we staan allemaal achter de uiteindelijke winnaar.”

“Er waren dit jaar veel experimentele films, maar de winnende korte film wist met zijn stijl echt het verhaal te ondersteunen. Het zat technisch goed in elkaar, met een bijna tastbare speelsheid tussen analoge en digitale formats. Ook het concept was interessant: een artistieke verkenning van het onderwerp, die van een persoon via een mythe en kunst naar alledaagse objecten leidde. De gebruikte technieken en beelden zijn een eerbetoon aan kunst in het algemeen en film in het bijzonder.”

Dit zijn de winnaars van Tiger Short Competition van 2024
Film: Daphne was a torso ending in leaves (2023). | Bron: IFFR en International Film Festival Rotterdam van 2024.

Over het IFFR van 2024

Het International Film Festival Rotterdam zal dit jaar plaatsvinden van donderdag 25 januari 2024 tot en met zondag 4 februari 2024. Het filmfestival zet zich in voor grensverleggende films. Hierbij legt het IFFR de focus op films met unieke visies en openbaringen. Deze films komen uit – en zijn verbonden met – diverse internationale culturen. Het International Film Festival Rotterdam is een van de grootste publieks- en industrie gedreven filmfestivals ter wereld.

Het filmfestival bevat jaarlijks gemiddeld 275.000 bezoekers en ruim 2000 filmprofessionals uit meer dan 100 landen. Het IFFR presenteert bij zijn jaarlijkse filmfestivals uitzonderlijke speelfilms en korte films. Het jaarlijkse filmfestival bestaat verder (o.a.) uit tentoonstellingen, optredens en lezingen. Ook ondersteunt het IFFR opkomend en avontuurlijk filmtalent met behulp van verschillende initiatieven uit de industrie. Dit doen ze zowel met IFFR Pro als met het Hubert Bals Fonds.

Stefanie Kolks debuutfilm Melk is te zien op het IFFR van 2024
Bron: IFFR en International Film Festival Rotterdam van 2024.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.