World Cinema Amsterdam 2022 staat in het teken van de Chileense film

Op 12 mei 2022 werd er bekendgemaakt wat het themaprogramma van World Cinema Amsterdam 2022 zal zijn. Aankomende zomer zal het World Cinema Amsterdam (ook wel bekend onder zijn afkorting WCA) een bijzonder themaprogramma presenteren rondom de Chileense film. Dit doen ze samen met het team van Cine y Centre de Creacíon uit Santiago de Chili. Maar welke titels zijn eigenlijk onderdeel van dit programma? En wanneer vindt het World Cinema Amsterdam 2022 plaats?

Over World Cinema Amsterdam 2022

World Cinema Amsterdam is een jaarlijks filmfestival in Amsterdam dat zich richt op de nieuwste filmontwikkelingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika (inclusief het Caribisch gebied). De afgelopen edities van het filmfestival hebben een groot aantal jonge en talentvolle filmmakers uit nog onbekende niet-westerse filmlanden geïntroduceerd bij het Nederlandse filmpubliek. Het filmfestival werkt samen met gerenommeerde programmeurs van festivals. Deze programmeurs komen uit alle delen van de (film-)wereld. World Cinema Amsterdam ondersteunt jonge filmmakers met prijzengeld.

Het prijzengeld is gekoppeld aan de Jury en Audience Awards van het festival. Dit bedrag kan gebruikt worden om het eerstvolgende filmproject van de winnende filmmakers mede mogelijk te maken. World Cinema Amsterdam 2022 zal plaatsvinden van zaterdag 20 augustus tot en met zaterdag 27 augustus 2022. Het filmfestival zal te volgen zijn op de hoofdlocaties Rialto VU, Rialto de Pijp en De Balie.

World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, en Herrie Film & TV.

Over het programma

Onderdeel van het themaprogramma zijn titels als La Vaca que cantó una canción sobre el futuro uit 2022. Deze film zal zijn Nederlandse première hebben op het World Cinema Amsterdam 2022. Daarnaast zal Juan Cáceres’ debuutfilm Perro Bomba uit 2019, ook te zien zijn op het filmfestival. Ook zal Mis hermanos sueñan despiertos van regisseur Claudia Huaiquimilla te zien zijn op deze editie van het filmfestival. Mis hermanos sueñan despiertos komt uit het jaar 2021.

Dit is wat Raymond Walravens, directeur van Rialto, over de Chileense film te zeggen heeft: “Chili is een moderne strijdbare democratie met grote tegenstellingen wat zich vertaalt in een rijk programma met bijzondere en spraakmakende films over (seksuele) identiteit, diversiteit & immigratie en verzet tegen dictatuur & hard bevochten democratie. Waarschijnlijk kennen filmliefhebbers de recentste films van Pablo Larrain, maar Chili levert ieder jaar weer prachtige films op die steevast worden geselecteerd voor festivals als Berlijn, Cannes, Venetië, Locarno en ons eigen IFFR die hier minder bekend zijn. Tijd om dit talent naar Nederland te halen en te presenteren.Walravens is ook een curator van het World Cinema Amsterdam.

Naast het themaprogramma rondom de Chileense films is de jaarlijks terugkerende WCA-competitie ook onderdeel van het programma. In deze competitie bevindt zich onder andere de Nederlandse filmpremière Baqyt van Askar Uzabayev. Casablanda Beats van regisseur Nabil Ayouch zal ook te zien zijn op het World Cinema Amsterdam 2022. Ook GO CUBA! is weer onderdeel van deze editie van het filmfestival. De korte film Tundra van regisseur José Luis Aparicio maakt deel van uit van GO CUBA!

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.