Op maandag 25 maart 2024 vindt de Dutch Movies Matter Night plaats. Op deze avond wordt de documentaire Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen van filmmaker Pieter van Huystee vertoont. Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen is onderdeel van de Dutch Movies Matter-Competitie: een programma waarin Nederlandse speelfilms en documentaires van makers met aangrijpende verhalen en urgente narratieven, van binnen en buiten Nederland, vertoond worden. In de Dutch Movies that Matter-Competitie zitten dit jaar negen documentaires.
De Dutch Movies Matter-Competitie wordt mede mogelijk gemaakt door VEVAM: de auteursrechtenorganisatie voor regisseurs. De competitie is onderdeel van het Movies that Matter Festival. Het Movies that Matter Festival van 2024 vindt plaats van 22 maart tot en met 30 maart. Op woensdag 27 maart vindt de Award Night van het Movies that Matter Festival van 2024 plaats. Tijdens deze avond wordt de Dutch Movies Matter Award en 5000 euro aan prijzengeld uitgereikt aan de regisseur van de winnende film.
Over het Movies that Matter Festival van 2024
Het Movies that Matter Festival van 2024 reikt in totaal negen awards uit in verschillende competities. In de Activist-Competitie worden documentaires over het leven en werk van mensenrechtenverdedigers vertoont. In de Camera Justitia-Competitie wordt een blik geworpen op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter. Deze competitie bevat Nederlandse speelfilms en documentaires die de blik op mensenrechten verruimen.
Internationale jury’s kiezen een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction: in andere woorden de beste documentaire en fictiefilm. De Students’ Choice Award wordt gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Bij het Movies that Matter Festival van 2024 wordt ook de Shorts Award uitgereikt. Deze prijs gaat uit naar de beste korte film. Een andere nieuwe prijs bij het Movies that Matter Festival van 2024 is de Educatie Award. Deze prijs gaat uit naar de educatiefste film en wordt gekozen door een jury van scholieren en mbo-studenten.
Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs. Het Movies that Matter Festival van 2024 bevat ook verschillende thema’s. Zo laten de films in het thema Take on Future de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Het thema Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil.
In het thema Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. Bij het Movies that Matter Festival van 2024 komt voor het eerst het nieuwe thema Take on Freedom voor. Dit thema bevat films over de onweerstaanbare drang naar vrijheid en het werk dat ervoor moet worden verzet. Het Movies that Matter Festival 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartners Nationale Postcode Loterij en gemeente Den Haag. De belangrijkste mediapartners zijn Dagblad Trouw, de NPO en omroep HUMAN.
Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen (2024)
Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen is een Nederlandse documentaire die zijn wereldpremière beleeft op het Movies that Matter Festival van 2024. De film is geregisseerd door Pieter van Huystee. De film heeft een speeltijd van 95 minuten. Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen is een film over de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden. De documentaire laat zien hoe ze hier later in hun leven mee omgingen.
De verhalen van de overlevenden werden na de oorlog in Nederland niet meer gehoord of erkend. Voor de overlevenden is het moeilijk om te accepteren dat maar weinig mensen weten over deze periode. Filmmaker Pieter van Huystee hoopt hier met zijn film verandering in te brengen. Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen wordt op 28 maart 2024 door Mokum Filmdistributie uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.
Over The Border Crossed Us (2023)
The Border Crossed Us is een Nederlandse documentairefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Loretta van der Horst en heeft een speeltijd van 73 minuten. The Border Crossed Us is een spannende, maar intieme en meditatieve film over de strijd tegen mensensmokkelaars in het grensgebied tussen Texas en Mexico. De documentaire laat zien hoe lokale Amerikaanse politieagenten verstrikt raken in een ogenschijnlijk eindeloos kat-en-muisspel. The Border Crossed Us wordt binnenkort door Amstelfilm uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.
Over Eddy’s Oorlog (2023)
Eddy’s Oorlog is een Nederlandse documentairefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Joost van der Valk. De film heeft een speeltijd van 101 minuten. In de documentaire reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Dit doet hij voor vier seizoenen lang. Hij bevindt zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn. Toch wil hij nog altijd de ultieme foto maken. Een beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, tegenslagen en trauma’s die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.
Filmmaker Joost van der Valk volgde hem en documenteerde hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. De documentaire laat ook zien hoe je aan de andere kant van de lens niet immuun bent voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog? Eddy’s Oorlog is nu al in de Nederlandse bioscopen te zien.
Over De Heilige Drie-eenheid (2024)
De Heilige Drie-eenheid is een Nederlandse documentaire uit 2024. De film is geregisseerd door Martijn van de Griendt. De Heilige Drie-eenheid beleeft zijn wereldpremière op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 70 minuten. De documentaire volgt de drie beste vrienden Emma, Robbie en Alex Sophie tijdens de zomer van hun eindexamen. De film schildert een liefdevol portret van jongeren die omgaan met onzekerheden, eenzaamheid, vriendschap en liefde.
Over Nice Ladies (2024)
Nice Ladies is een Nederlands-Oekraïense documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Maria Ponomarova. De film beleeft zijn wereldpremière op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 92 minuten. De “Nice Ladies” zijn een team van oudere cheerleaders uit Oost-Oekraïne. Ze staan op het punt om deel te nemen aan het Europese kampioenschap. Ze moeten niet alleen winnen van hun jongere concurrenten in de categorie 25+, maar ook van de vooroordelen, de moeilijke economische situatie, leeftijdsdiscriminatie en sociale druk thuis.
Over Russia vs Lawyers (2023)
Russia vs Laywers is een Duits-Nederlands-Letse documentairefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Masha Novikova. De film beleeft zijn Nederlandse première tijdens het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 90 minuten. Novikova volgt mensenrechtenadvocaten in hun dagelijks leven in Rusland. Ze legt hun hoop en twijfels vast. Het beroep van advocaat is extreem gevaarlijk geworden in Rusland. Zo zijn er meer dan driehonderd advocaten in de afgelopen twee decennia gedood. De helft van deze gevallen blijft zelfs onopgelost.
Over The Insides of Our Lives (2024)
The Insides of Our Lives is een Nederlandse documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Misja Pekel. De film beleeft zijn wereldpremière op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 50 minuten. The Insides of Our Lives is een poëtische film die fictie en found footage uit de jaren 1960 en 1970 met elkaar combineert. De documentaire laat zien hoe twee meisjes samen opgroeien langs een Europese grens. Langzaam worden ze uiteengedreven en voelen ze wat het betekent om gescheiden te worden door grenzen.
Over De Wereld van Carlijn (2023)
De Wereld van Carlijn is een Nederlandse documentairefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Ariane Greep. De film heeft een speeltijd van 92 minuten. De Wereld van Carlijn volgt Carlijn Kingma. Ze maakte met haar kunstwerk “Het waterwerk van ons geld” een adembenemende ontdekkingsreis op zoek naar de rol van geld in onze samenleving. De documentaire laat de ontstaansgeschiedenis van een ambitieus meesterwerk zien. De Wereld van Carlijn wordt op 28 maart 2024 door Amstelfilm uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.
Over Zonen zonder vaders (2024)
Zonen zonder vaders is een Nederlandse documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Tessa Louise Pope. De film beleeft zijn wereldpremière op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 59 minuten. Zonen zonder vaders laat zien dat het opgroeien zonder vader een negatieve invloed kan hebben op kinderen. In de documentaire praten drie jonge volwassen mannen openhartig over de impact die de afwezigheid van hun vader op hen had en over de manier waarop ze hun leven in eigen hand namen. Zonen zonder vaders wordt op 4 april 2024 op televisie uitgezonden door BNNVARA.