Het Nederlands Film Festival zal de komende vier jaar geen meerjarige subsidie van gemeente Utrecht ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft besloten om het advies van de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 ten aanzien van de cultuursubsidies integraal over te nemen. De commissie heeft alle subsidieaanvragen getoetst “op artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad”. Het Nederlands Film Festival (NFF) staat niet bij de 67 cultuurinstellingen die subsidie krijgen. Voor het Nederlands Film Festival houdt dit in dat de gemeentelijke subsidie, van 600.000 euro per jaar, vanaf 2025 wordt beëindigd.
Negatief advies
Volgens de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 is het een aantal aanvragers “minder goed” gelukt om hun meerjarenplannen “overtuigend voor het voetlicht te brengen”. Daarnaast had de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 in sommige gevallen zorgen over de uitvoerbaarheid van de plannen. In andere gevallen waren ze kritisch op de artistieke uitwerking of de rol die de aanvrager speelt in de stad. Andere gevestigde namen zoals het International Literature Festival Utrecht (ILFU) ontvangen “door het schrijven van inspirerende plannen” juist wel een vierjarige subsidie.
Bovendien zijn er 24 nieuwe aanvragers opgenomen in de vierjarige cultuurnota van de stad. Het Nederlands Film Festival stuurde na het advies van de commissie een brandbrief die was ondertekend door acteurs en regisseurs. Die brief heeft het uiteindelijke besluit van de gemeente dus niet veranderd. Voor de komende editie van het Nederlands Film Festival heeft de subsidiestop geen gevolgen. Zakelijk directeur van het Nederlands Film Festival Marjolijn Bronkhuyzen heeft gereageerd op dit droevige nieuws.
Ze zei: “Het is een zeer teleurstellende uitkomst. Ook als je kijkt naar alle steunbetuigingen die het NFF de afgelopen weken heeft ontvangen, waarin duidelijk wordt hoeveel mensen, maar ook instellingen, partners, opleidingen, scholen, ondernemers uit allerlei sectoren zich hebben uitgesproken hoe ondenkbaar het is dat Utrecht het NFF niet meer steunt. We leggen ons niet neer bij het genomen besluit en beraden ons op onze vervolgstappen.”
Verder zei Bronkhuyzen, die sinds 1 februari 2024 zakelijk directeur van het Nederlands Film Festival (NFF) is, ook het volgende: “Ons uitgangspunt blijft dat Utrecht en het NFF onlosmakelijk verbonden zijn en dat we naast een festival met landelijke impact ook echt een festival voor Utrechters zijn. Wij hopen dat we onze meerwaarde op het gebied van cultuur, onderwijs, economie en welzijn voor de stad Utrecht aankomende tijd goed over kunnen brengen en zijn daarnaast uiteraard zeer bereid om ons plan voor 2025 en verder aan te scherpen.”
Bronkhuzen benoemde ook dat het culturele ecosysteem er niet vooruit op gaat als je aan het Nederlands Film Festival geen subsidie meer verleend. Als laatste bedankte Bronkhuyzen de supporters van het Nederlands Film Festival: “We zijn heel dankbaar voor alle steunbetuigingen die we hebben ontvangen. Het geeft ons energie om er voor de komende editie weer een fantastisch festival van te maken.”
Positieve beoordeling Raad voor Cultuur
Op 3 juli 2024 is bekendgemaakt dat het Nederlands Film Festival wel positief beoordeeld is door de Raad voor Cultuur. Het onafhankelijk adviesorgaan van het Rijk had het volgende te zeggen over de ingediende subsidieaanvraag van het NFF voor de periode 2025-2028: “De raad vindt de inhoudelijke artistieke aanscherping een realistische en positieve beslissing. Hij is van mening dat die ook potentie biedt om voor jonge, nieuwe talentvolle makers een podium en een springplank te bieden.”
Verder had de Raad voor Cultuur ook het volgende te zeggen: “De raad is positief over de inspanningen van NFF op het gebied van digitale (beeld)cultuur. NFF maakt de keuze om de Utrechtse bevolking bij het festival te betrekken, de stad sterker te profileren en meer samen te werken in stad en regio. Dit is zichtbaar in de partners waarmee NFF samenwerkt en in het Utrechtse programma NFFx030.”
Het advies van de Raad voor Cultuur is het compleet tegenovergestelde van het besluit van gemeente Utrecht om het filmfestival vanaf 2025 geen subsidie meer te verstrekken uit de (cultuur)begroting. Zakelijk Directeur Marjolijn Bronkhuyzen reageerde enthousiast op dit positieve nieuws. Ze zei: “Juist nu komt dit positieve advies als een enorme erkenning waarin de adviescommissie van het Rijk het NFF op zo veel onderdelen een belangrijke waarde toekent. Het laat zien dat ons festival, sinds jaar en dag in thuisstad Utrecht, een prominente plek inneemt in het landelijke culturele ecosysteem.”
Artistiek Directeur Ido Abram reageerde ook op het nieuws. Hij zei: “Het positieve advies van de Raad voor Cultuur onderschrijft het belang van het NFF. In september verwelkomen we graag iedereen op het festival in Utrecht om de rijkdom en variëteit van de Nederlandse film te ervaren.” Ongeveer 40% van de totale begroting van het Nederlands Film Festival bestaat uit structurele subsidies vanuit de gemeente, provincie en het Rijk.
De overige circa 60% bestaat uit o.a. publieksinkomsten, sponsoring en fondsbijdragen. Het filmfestival beraadt zich momenteel op de vervolgstappen naar aanleiding van het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om het Nederlands Film Festival niet meer te steunen. Minister Eppo Bruins geeft op Prinsjesdag uitsluitsel over de bijdrage vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Over het Nederlands Film Festival van 2024
Het Nederlands Film Festival van 2024 vindt plaats in Utrecht en door het hele land van vrijdag 20 september tot en met vrijdag 27 september. Elk jaar vindt het Nederlands Film Festival, aan het begin van het najaar, plaats. Het Nederlands Film Festival staat ook bekend onder zijn afkorting NFF. Voor anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de nieuwste speelfilms, animaties, documentaires, series, korte films, VR-producties en evenementen worden gepresenteerd voor mensen van alle leeftijden.
Tijdens het Nederlands Film Festival van 2024 kun je ook filmmakers ontmoeten en met hun in gesprek gaan. Het Nederlands Film Festival begon als een bescheiden festival in 1981. Echter is het NFF in zijn omvang, bereik en impact uitgegroeid tot het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse film en beeldcultuur. Behalve het filmfestival zelf is het NFF gedurende het hele jaar bezig met het opzetten van activiteiten en evenementen voor een divers publiek.