Op 6 april start het Movies that Matter Festival 2022. Het Movies that Matter Festival 2022 zet zich opnieuw in voor mensenrechten. Het festival gaat zoals gewoonlijk film inzetten voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld. Daarnaast wilt het Movies that Matter Festival 2022 motivatie opbrengen tot een inzet voor mensenrechten. Het publiek heeft de mogelijkheid om het filmfestival fysiek te bezoeken op verschillende plaatsen in Den Haag.
Ook is een selectie van festivalfilms te zien op de volgende satellietlocaties: Alkmaar (Filmhuis Alkmaar), Amersfoort (De Lieve Vrouw), Breda (Chassé Theater), Leeuwarden (Pathé) en Utrecht (Louis Hartlooper Complex). Maar wat ga je kijken bij zo’n groots filmfestival? Met mijn kijktips wil ik jullie helpen met het uitkiezen van de beste films om te bekijken op het Movies that Matter Festival 2022.
Over het Movies that Matter Festival 2022
Naast dat de films te bekijken zijn op verschillende plaatsen, is een selectie van festivalfilms gedurende de gehele festivalperiode ook online op video on demand te bekijken. Deze festivalfilms zijn te bekijken via de website van het Movies that Matter Festival, en zijn te vinden via het programma-overzicht onder het tab ‘On Demand’.
Het Movies that Matter Festival heeft als visie dat de kunstvorm film een uitzonderlijk sterk medium is. Het lukt cinema om door onverschilligheid of cynisme heen te breken – iets wat het geschreven woord niet altijd lukt. Het vermogen om door onverschilligheid en cynisme te breken, maakt film het belangrijkste middel om mensen te betrekken bij de strijd voor mensenrechten en een duurzame samenleving. Het festival probeert impact te scheppen door een spiegel voor het publiek te houden, vragen te stellen en inzichten te geven.
Films vormen dus de kern van alle activiteiten van het Movies that Matter Festival. Het Movies that Matter Festival 2022 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en (deels onder voorbehoud) partners als Amnesty International, BNNVARA, ASN Foundation, Creative Europe Media, Gemeente Den Haag, Fonds 21, Fonds 1818, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Oak Foundation, Nederlands Filmfonds, dagblad Trouw, vfonds, VEVAM en VSBfonds.
Competitieprogramma Activist
In competitieprogramma Activist belicht het Movies that Matter Festival 2022 inspirerende documentaires over het werk van bijzondere activisten over de hele wereld. In aanwezigheid van deze activisten vinden na afloop van de filmvertoning gesprekken plaats met makers en deskundigen. Tijdens de Activist Night op dinsdag 12 april staan vanaf 20:00 in Pathé Buitenhof film en activisme centraal. De activisten uit de acht films zijn aanwezig en worden in de schijnwerpers gezet. Daarnaast zullen ook de regisseurs van de films aanwezig zijn deze avond.
Vooraf aan de vertoning van de documentaire Eternal Spring zal presentator Natasja Gibbs in gesprek gaan met regisseur Jason Loftus en activist Daxiong. Op 13 april vindt de uitreiking van de Activist Award om 18:30 bij de Award Night plaats in Pathé Buitenhof. Een internationale jury kent de Activist Award en 5000 euro toe aan de regisseur van de winnende film. Na het festival ondersteunt Movies that Matter de verspreiding en impact campagnes van de films om zo vertoningen in herkomstlanden van de activisten mogelijk te maken.
Bigger Than Us
Bigger Than Us is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Flore Vasseur en de film heeft een speeltijd van 96 minuten. De documentaire volgt de Nederlands-Indonesische activiste Melati. In de documentaire gaat de activiste op een roadtrip en ontmoet ze jonge mensen die werken aan een betere toekomst. Van Brazilië tot Libanon en Malawai komen jonge activisten op voor de vrijheid van meningsuiting, het milieu, de rechten van meisjes en vluchtelingen, en het recht op onderwijs.
Een van deze activisten is Memory Banda uit Malawi, die zich inzet om kinderhuwelijken te verbannen. Activist Memory Banda en regisseur Flore Vasseur zullen aanwezig zijn op het festival. Bigger Than Us wordt op 2 juni 2022 uitgebracht door Cinéart Nederland.
Eternal Spring
Eternal Spring is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Jason Loftus en de film heeft een speeltijd van 86 minuten. De documentaire volgt het emotionele en spannende verhaal van een groep Falung Gong-leden die voor een korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Dit is een verhaal van ongekende moed en het leven onder een totalitaire heerschappij. Animatie en documentaire op een indrukwekkende manier gecombineerd, met adembenemend resultaat. Activist Daxiong en regisseur Jason Loftus zullen aanwezig zijn op het festival.
Faceless
Faceless is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Jennifer Ngo en de film heeft een speeltijd van 80 minuten. De documentaire geeft een shockerend, maar inspirerend verslag uit over de protesten uit 2019 tegen de Uitleveringswet in Hongkong. De documentaire doet dit vanuit het perspectief van vier verschillende, maar even vastberaden jonge demonstranten, die een generatie vertegenwoordigen die veel op het spel durft te zetten in haar strijd voor democratie.
On These Grounds
On These Grounds is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Garrett Zevgetis en de film heeft een speeltijd van 101 minuten. De film volgt de gebeurtenissen nadat een video van politiegeweld tegen een zwart schoolmeisje viraal gaat. Want wiens fout is het en was het racisme? De documentaire volgt activist Vivian Anderson die haar leven overhoop gooit om het meisje te helpen, en daarnaast confronteert ze ook de agent op zijn daden. Activist Vivian Anderson en regisseur Garrett Zevgetis zullen aanwezig zijn op het festival.
The Territory
The Territory is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Alex Pritz en de film heeft een speeltijd van 86 minuten. De documentaire toont hoe het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied bedreigd wordt door land innemers. De 18-jarige leider Bitaté wordt verkozen tot leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Wanneer Jair Bolsonaro als president verkozen wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel. Activist Neidinha Bandeira Cardozo en regisseur Alex Pritz zullen aanwezig zijn op het festival.
The Law of Love
The Law of Love is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Barbora Chalupová en de film heeft een speeltijd van 89 minuten. De documentaire is een portret van de jarenlange strijd voor openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in Tsjechië. De Tsjechische publieke opinie is grotendeels voorstander van huwelijksgelijkheid. Toch moeten de moedige (en geduldige) activisten het opnemen tegen de kerk, de conservatieve politici, en gewelddadige extreemrechtse hooligans. Activist Czeslaw Walek zal aanwezig zijn op het festival.
Women of Valor
Women of Valor is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Anna Somershaf en de film heeft een speeltijd van 76 minuten. De documentaire volgt vijf jaar lang de beweging om Israëls orthodoxe politieke partijen toegankelijk te maken voor vrouwen. Activisten Esty Shushan en Estee Rieder Indurski hebben een heerlijke onderlinge chemie terwijl ze onvermoeibaar strijden tegen vrouwenhaat en onwetendheid. Activist Esty Shushan en regisseur Anna Somershaf zullen aanwezig zijn op het festival.
Writing with Fire
Writing with Fire is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Rintu Thomas en Sushmit Ghosh. De film heeft een speeltijd van 93 minuten. De documentaire volgt de onafhankelijkheid en moed in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya. Dit is een krant die helemaal gerund wordt door Dalit-vrouwen. Journalisten Suneeta, Shyamkali en Meera bieden het hoofd aan achterdocht, neerbuigendheid en tegenstand als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief. Activist Meera Devi en beide regisseurs zullen aanwezig zijn op het festival. Writing with Fire wordt op 31 maart 2022 uitgebracht door Amstelfilm in de Nederlandse bioscopen.
Competitieprogramma Camera Justitia
In competitieprogramma Camera Justitia belicht het Movies that Matter Festival 2022 speelfilms en documentaires waarin mensen opstaan tegen corruptie, discriminatie en ongelijkheid in hun strijd voor gerechtigheid. De filmvertoningen worden gevolgd door gesprekken met makers en deskundigen. Op 13 april vindt de uitreiking van de Camera Justitia Award om 18:45 bij de Award Night plaats in Pathé Buitenhof. Een internationale jury kent de Camera Justitia Award en 5000 euro toe aan de regisseur van de winnende film.
De Camera Justitia Night vindt plaats op 14 april vanaf 20:00 in Pathé Buitenhof. Tijdens deze avond staan recht en gerechtigheid centraal. De documentaire Myanmar Diaries wordt vertoond die avond. Na afloop gaan vertegenwoordigers van het Myanmar Film Collective en juridische experts in gesprek over de huidige situatie in Myanmar.
Duty of Care
Duty of Care is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Nic Balthazar en de film heeft een speeltijd van 65 minuten. De documentaire toont een inspirerende kijk achter de schermen bij de rechtszaken tegen Shell. Daarnaast werpt de documentaire ook een blik op de Nederlandse overheid die probeert klimaatverandering aan te pakken. De hoofdrol in deze documentaire is weggelegd voor de ingetogen, maar gepassioneerde advocaat Roger Cox. In twee historische zaken krijgt hij voor elkaar dat catastrofale klimaatverandering illegaal kan worden verklaard.
La Civil
La Civil is een speelfilm uit 2021. De film is geregisseerd door Teodora Ana Mihai en de film heeft een speeltijd van 140 minuten. Het verhaal van de speelfilm volgt de gebeurtenissen nadat de dochter van Cielo ontvoerd wordt door een Mexicaans drugskartel. De politie lijkt niets te doen om de ontvoering te onderzoeken, dus begint Cielo haar eigen onderzoek. Samen met de losgelaten luitenant Lamarque wordt ze meegezogen in een geweldsspiraal waaruit ze moeilijk kan ontsnappen. La Civil is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Les choses humaines
Les choses humaines is een speelfilm uit 2021. De film is geregisseerd door Yvan Attal en de film heeft een speeltijd van 138 minuten. De speelfilm is een intens rechtbankdrama over een controversiële verkrachtingszaak. De 17-jarige Mila beschuldigt de rijke en bevoorrechte student Alexandre ervan haar te hebben verkracht. Hoe meer het publiek te weten komt, hoe meer ze hun overtuigingen moeten bijstellen.
L’événement
L’événement is een speelfilm uit 2021. De film is geregisseerd door Audrey Diwan en de film heeft een speeltijd van 100 minuten. De speelfilm speelt zich af in Frankrijk in de vroege jaren 1960. De veelbelovende literatuurstudent Anne wordt zwanger. Ze is vastbesloten de baby niet te houden, maar abortus is illegaal en kan een gevangenisstraf opleveren. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat Anne steeds wanhopiger op zoek naar een uitweg. L’événement wordt op 21 april 2022 uitgebracht door September Film in de Nederlandse bioscopen.
Mass
Mass is een speelfilm uit 2021. De film is geregisseerd door Fran Kranz en de film heeft een speeltijd van 110 minuten. De speelfilm stelt de vraag of je begrip en zelfs vergiffenis kunt vinden te midden van enorme woede en verdriet. Het verhaal van de film speelt zich namelijk jaren af na een vreselijke tragedie waarbij de kinderen van twee ouderparen betrokken waren. Kunnen de twee ouderparen elkaar begrijpen en vergeven nadat ze elkaar weer ontmoeten om te praten. De cast van de film bestaat uit onder andere Ann Dowd, Martha Plimpton, Jason Isaacs en Reed Birney.
Myanmar Diaries
Myanmar Diaries is een hybride collectieve film uit 2022. De film heeft een speeltijd van 70 minuten. De hybride collectieve film volgt het leven in Myanmar in de nasleep van de militaire coup van februari 2021. De film is opgenomen door een groep jonge anonieme Birmese filmmakers en burgerjournalisten. Myanmar Diaries wordt op 12 mei 2022 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen door Cinema Delicatessen.
The Treasures of Crimea
The Treasures of Crimea is een documentaire film uit 2021. De film is geregisseerd door Oeke Hoogendijk en de film bevat een speeltijd van 84 minuten. Toen Rusland in 2014 De Krim annexeerde, werd een grote collectie topstukken uit musea op De Krim tentoongesteld in Amsterdam. Dit had als gevolg dat er een juridisch gevecht losbarstte over hun eigendom tussen Oekraïne en de musea. The Treasures of Crimea heeft ook een Nederlandse titel, namelijk De Schatten van De Krim. De film werd op 10 maart 2022 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen door Mokum Filmdistributie.
Competitieprogramma Dutch Movies Matter
In competitieprogramma Dutch Movies Matter belicht het Movies that Matter Festival 2022 acht Nederlandse titels. Deze titels variëren van krachtige documentaires tot bijzondere speelfilms. Op 13 april vindt de uitreiking van de Dutch Movies Matter Award om 18:30 bij de Award Night plaats in Pathé Buitenhof. Een jury kent de Dutch Movies Matter Award en 5000 euro toe aan de regisseur van de winnende film.
Na de Award Night vindt aansluitend om 20:00 de Dutch Movies Matter Night plaats met een vertoning inclusief verdieping van de nieuwste film van Mijke de Jong, getiteld Along the Way.
Wij praten niet
Wij praten niet is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Marjolein Busstra en de film heeft een speeltijd van 70 minuten. De film volgt de Nederlandse tieners Dunya, Adil, Amy en Delilah. Deze Nederlandse tieners zijn seksueel misbruikt en uitgebuit. De documentaire volgt hoe de therapeuten hun best doen om tot ze door te dringen. Dit blijkt moeilijker dan verwacht te zijn. De documentaire stelt de vraag wat er nodig is om hun vertrouwen te winnen, zodat ze hun trauma kunnen verwerken en weer van zichzelf kunnen leren houden.
Wij praten niet is geproduceerd door HALAL samen met KRO-NCRV en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. De film wordt op 12 april om 22.26 uitgezonden als KRO-NCRV 2Doc.
Het Grote Verzwijgen
Het Grote Verzwijgen is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Marieke van der Winden en de film heeft een speeltijd van 90 minuten. De documentaire volgt Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie. Haar zoektocht toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben.
Op haar moeders begrafenis hoort ze van een oom dat haar grootouders fout waren. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. In haar documentaire gaat ze nu op zoek naar de ontluisterende waarheid. De verhalen bieden weinig troost, maar bieden wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder.
Liefsteling
Liefsteling is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Eva van Barneveld en de film bevat een speeltijd van 71 minuten. De documentaire volgt geliefden Hetty (76) en Jeanne (91). Ze zijn vastbesloten ‘te genieten tot het gaatje’. Maar Jeannes dementie wordt erger, en hierdoor wordt hun geluk onder druk gezet. De documentaire wordt beschreven als een prachtig, intiem portret van ware liefde wat gebaseerd is op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde. Liefsteling is een productie van Tangerine Tree en wordt uitgezonden op 11 april door KRO-NCRV.
Sexual Healing
Sexual Healing is een documentaire uit 2022. De film is geregisseerd door Elsbeth Fraanje en de film heeft een speeltijd van 55 minuten. De documentaire bevat een intiem portret van Evelien. Ze is sinds haar geboorte spastisch en heeft een sterk verlangen naar seksualiteit. Op haar 53ste vindt ze dat de tijd rijp is voor een zoektocht naar intimiteit. Hiervoor moet ze echter eerst haar innerlijke obstakels van twijfel en onzekerheid de baas worden. Sexual Healing is een productie van Tangerine Tree en BNNVARA en wordt uitgezonden op 16 mei bij BNNVARA.
Huda’s Salon
Huda’s Salon is een speelfilm uit 2021. De film is geregisseerd door Hany Abu-Assad en de film heeft een speeltijd van 91 minuten. Huda’s Salon is een krachtige thriller over angst en verraad op de Westelijke Jordaanoever. De jonge moeder Reem wordt door haar kapster Huda door chantage gedwongen te spioneren voor Israëls geheime dienst. Als het Palestijnse verzet Huda’s operatie op het spoor komt, lopen ze beiden groot gevaar.
Met Mes
Met Mes is een speelfilm uit 2021. De film is geregisseerd door Sam de Jong en de film bevat een speeltijd van 79 minuten. Met Mes is een kleurrijke komische satire met magisch-realistische trekjes. Scholier Yousef steelt de camera van de beroemde televisie persoonlijkheid Eveline. Ze besluit te liegen dat ze gewelddadig beroofd is, wat grote consequenties voor haarzelf en Yousef als gevolg heeft. Met Mes wordt op 14 april 2022 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen door Gusto Entertainment.
Along the Way
Along the Way is een speelfilm uit 2022. De film is geregisseerd door Mijke de Jong en de film bevat een speeltijd van 80 minuten. Along the Way gaat over de 19-jarige Afghaanse tweeling Fatima en Zahra. Op de vlucht worden ze gescheiden van hun familie. Terwijl hun moeder en zussen asiel krijgen in Nederland, moeten ze zien te overleven in Istanboel. De twee hoofdrollen worden gespeeld door de zussen Malihe and Nahid Rezaie, die ook meehielpen met het schrijven van het scenario. Along the Way wordt op 14 april 2022 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen door September Film.
Ik ben een bastaard
Ik ben een bastaard is een documentaire uit 2021. De film is geregisseerd door Ahmet Polat en heeft een speeltijd van 55 minuten. De documentaire volgt schrijver en acteur Rashif El Kaoui. Hij is het kind van een Vlaamse moeder en een alcoholistische Marokkaanse vader die er niet voor hem was. Nu reist Rashif naar Marokko op zoek naar zijn afkomst. Ik ben een bastaard is een productie van Studio Biarritz in coproductie met NTR, Het Uur van de Wolf en is op 20 april 2022 te zien in Het Uur van de Wolf bij de NTR.
Op de website van het Movies That Matter Festival kun je het volledige programma bekijken. Enkele aanraders buiten de competitieprogramma’s zijn openingsfilm Navalny en de bloedstollende thriller Captain Volkonogov Escaped.