The Northman kan naar mijn mening het best beschouwd worden als een arthouse film (in andere woorden filmhuisfilm) dat zich vermomd als een blockbuster. Arthouse – of filmhuis – films zijn kleinere films met vaak een artistiek karakter. Na het kijken van The Northman realiseerde ik me dat de film in zijn kern meer een artistiek karakter heeft en een kleiner verhaal verteld.
In plaats van een brute Vikingen oorlog, kiest regisseur Robert Eggers er juist voor om een persoonlijk verhaal over wraak en lotsbestemming te vertellen. Als je naar de trailers van The Northman kijkt, zul je al snel denken dat dit een brute actiefilm wordt. En in zekere zin is dit ook het geval, maar Eggers speelt hierbij wel met de verwachtingen van het publiek.
Dit is de eerste film die ik van regisseur Robert Eggers heb gezien. Nadat beide The Witch – of The VVitch – en The Lighthouse met lof werden ontvangen, keek ik enorm uit naar zijn nieuwste film. En The Northman heeft me grotendeels zeker niet teleurgesteld! Echter ben ik wel van de overtuiging dat het scenario van The Northman mijn grootste kritiekpunt op de film is. Eggers en Sjón hebben een mooi verhaal geschreven, maar op enkele elementen uit het verhaal wordt niet genoeg nadruk gelegd.
Hierdoor komt het over alsof Eggers en Sjón regelmatig verloren raken in de wereld van het verhaal. Dit is aan de ene kant tof, maar aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat de scenarioschrijvers regelmatig wel de focus van het verhaal missen. Dit heeft weer als resultaat dat bepaalde aspecten uit het verhaal minder ontwikkeld worden – en dus ook enigszins teleurstellen.
Over The Northman (2022)
The Northman is een Amerikaanse epische en historische actiedrama film. De film is geregisseerd door Robert Eggers. Deze filmmaker kun je kennen voor zijn regiewerk aan de films The Witch en The Lighthouse. Eggers schreef samen met Sjón het scenario van de film. Ze baseerden het verhaal op de legende van Amleth. De cast van de film bestaat uit Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk, en Willem Dafoe. The Northman had zijn wereldpremière in Stockholm op 28 maart 2022. De film werd op 14 april 2022 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.
The Northman kwam uit op 20 april 2022 in de Belgische bioscopen. De film ontving kritische waardering, waarbij voornamelijk met lof werd gesproken over het regiewerk, de productie van de film, de atmosfeer, de cinematografie, de visuele actiescènes en het acteerwerk van de cast. The Northman vertelt het heroïsche verhaal van een jonge Viking prins en zijn missie om de moord op zijn vader te wreken. Universal Pictures Home Entertainment en Day One MPM brachten The Northman op 31 augustus 2022 uit op 4K UHD, Blu-ray en DVD. Mijn dank aan Universal Pictures Home Entertainment en Day One MPM voor het versturen van een recensie-exemplaar.
Recensie
The Northman is niet alleen een film met een artistiek verhaal, maar ook met gruwelijke en bloederige actiescènes. De actiescènes zijn schaars, maar technisch krachtig uitgevoerd. Hierbij is het niet alleen de regie van Eggers die de actiescènes goed in beeld hebben gebracht. Ook het werk van cinematograaf Jarin Blaschke en editor Louise Ford helpen bij het scheppen van epische en bloederige actiescènes. Het camerawerk van Blaschke en de montage van Ford gaan zo goed samen dat de verschillende opnames in enkele actiescènes bijna niet te zien zijn.
Het stuntwerk helpt ook bij het neerzetten van de gruwelijke en geweldige actiescènes. Echter komt de laatste actiescène wat kort over. Bij deze laatste epische gevechtsscène nemen de held en de schurk het tegen elkaar op, maar de focus ligt meer op de thematiek en symboliek achter dit gevecht. Hierdoor komt de actie uit deze gevechtsscène op een tweede plaats te staan. Dit heeft weer als resultaat dat de actie afgeraffeld, kort en als een anticlimax overkomt.
Een ander groot pluspunt aan The Northman is het kleurgebruik en de belichting. Cinematograaf Jarin Blaschke gebruikte op maat gemaakte filters om de focus op bepaalde kleuren uit het kleurenspectrum neer te leggen, en andere kleuren weer (grotendeels) weg te halen. Door dit te doen zorgt Blaschke voor nog donkere gedekte nachtkleuren en levendigere en fellere lichte kleuren. Een goed voorbeeld hiervan is hoe het licht van vuur feller schijnt in de grauwere nachten.
Ook het werk van kostuumontwerper Linda Muir complementeert de tijdsetting van het verhaal. Ik kan (helaas) niet spreken over of deze kostuums honderd procent accuraat zijn, want mijn kennis over de tijd van de Vikingen gaat niet zo ver. Echter kan ik wel zeggen dat de kostuums sterk genoeg ontworpen zijn om het gevoel te scheppen dat we ons in de tijd van de Vikingen bevinden. Hetzelfde kan gezegd worden over het werk van productieontwerper Craig Lathrop. Ook bouwt het werk van de set decorateurs Niamh Coulter en Pancho Chamorro aan de geloofwaardigheid van de tijdsetting. De weergaven van de Noorse mythologie en de wereld van de Vikingen komen hierdoor geweldig – als dan niet honderd procent accuraat – over.
Laat je echter niet voor de gek houden, het is ook onmogelijk om een honderd procent historische accurate film te maken. Een honderd procent historische accurate film is namelijk niet mogelijk door het gemis van informatie, de interpretatie van evenementen of doordat de gebeurtenissen – vanwege hun saaie of ontoegankelijke aard – worden gedramatiseerd. Ook is de score van Robin Carolan en Sebastian Gainsborough bijzonder goed gecomponeerd. Het is tegelijkertijd prachtig, ontroerend en afschrikwekkend. De visuele effecten en computer gegenereerde beelden zijn ook krachtig gemaakt. Het helpt hierbij dat ze niet de overhand hebben en dus alleen ingezet worden als dit het verhaal verder helpt te vertellen.
Het acteerwerk van hoofdrolspelers Alexander Skarsgård en Anya Taylor-Joy is redelijk goed, waarbij de onderlinge dialogen tussen de twee het meest vermakelijkst zijn om te schouwen. Het acteerwerk van de cast is niet slecht, maar elke andere acteur of actrice krijgt simpelweg niet de kans om echt te laten zien hoe goed ze kunnen acteren. Dit komt of doordat ze te weinig te doen krijgen in het verhaal – zoals bijvoorbeeld Willem Dafoe en Ethan Hawke – of dat hun verschijning zelfs beperkt wordt tot een scène – zoals Björk. Naast Skarsgård en Taylor-Joy krijgen Claes Bang en Nicole Kidman de meeste kansen om hun personages te ontwikkelen.
Echter lukt het beide niet om de diepgang in hun personages te vinden. Dit komt doordat het grootste probleem van The Northman het scenario is. Het scenario van Eggers en Sjón legt de focus van het verhaal op het aspect van wraak en de reis die het hoofdpersonage hierin doormaakt. Echter krijgen de andere verhaallijnen hierdoor niet de kans om zich echt te ontwikkelen, waardoor het overkomt alsof het scenario nog wat verbeterd had kunnen worden. Eggers en Sjón hadden de bijpersonages en andere verhaallijnen zowel wat meer karakter als onderbouwing kunnen geven. Doordat dit nu niet is gebeurd, komt The Northman regelmatig als een eenzijdig, onsamenhangend en onderontwikkeld verhaal over.
Conclusie
The Northman is een film waarbij vooral de technische aspecten indruk wisten achter te laten bij me. De combinatie van uitstekend stuntwerk, inventief montagewerk en levendige cinematografie zorgen voor epische en gruwelijke actiescènes. Het kleurgebruik in het camerawerk zorgt ook voor meer dynamiek tussen de dag- en nachtscènes. Het werk van de kostuumontwerper, productieontwerper en de set decorateurs zorgen ook voor een geloofwaardige tijdsetting in The Northman. Hiernaast zorgt het voor een bijzondere weergave op Noorse mythologie en de wereld van de Vikingen.
Deze weergave mag dan niet altijd honderd procent accuraat zijn, maar regisseur Robert Eggers lijkt dit te weten en gaat hier spelenderwijs mee om. De muzikale score van Robin Carolan en Sebastian Gainsborough is ontroerend, afschrikwekkend en heldhaftig. De visuele effecten en computer gegenereerde beelden worden alleen gebruikt als ze echt nodig zijn, maar ze zijn sterk genoeg uitgevoerd om geloofwaardig over te komen.
Bij de cast van The Northman komen we voor het eerst echt problemen tegen in de film. Alexander Skarsgård en Anya Taylor-Joy overtuigen als de twee hoofdrolspelers, maar de rest van de cast krijgt simpelweg te weinig materiaal om degelijk acteerwerk neer te zetten. Dit is grotendeels te danken aan het scenario van Eggers en Sjón, die duidelijk de focus neerleggen op de (innerlijke) reis die het hoofdpersonage Amleth aflegt. Hierdoor krijgen bijna alle bijpersonages en andere verhaallijnen minder de tijd om goed uitgewerkt of onderbouwd te worden.
The Northman is dus vooral op technisch vlak een mooie film om te aanschouwen. Ben je echter op zoek naar een film met ongelofelijk veel actie, dan raad ik je de film af. De actiescènes zijn bijna allemaal geweldig, maar er is niet een grote hoeveelheid actie in de film terug te vinden. Als je dol bent op artistieke blockbusters dan is The Northman zeker wel aan te raden. Persoonlijk had ik graag gezien dat het scenario van de film nog wat beter was uitgeschreven of herzien, maar toch blijft The Northman een sterke aanrader. The Northman is nu te koop op 4K UHD, Blu-ray en DVD op onder andere Bol.com.