Tenet (2020) – Film Recensie

Tenet is zonder enige twijfel de belangrijkste film van 2020. Hiermee wil ik niet zeggen dat het per se de beste film van dit jaar is. Wat ik hiermee eerder wil zeggen is dat Tenet de meest belangrijkste film is geweest voor dit filmjaar. Zo heeft Warner Bros. onder andere na het “floppen” van Tenet besloten om al hun films vanaf 2021 zowel in de bioscoop als gelijk op HBO Max uit te laten komen. Regisseur Christopher Nolan was ook een van de eerste filmmakers die liet weten hier duidelijk onvrede mee te hebben. Laat Christopher Nolan nu ook eens de regisseur zijn van Tenet. Dit zullen velen van jullie echter al weten.

Deze film is sinds 21 december 2020 op 4K Blu-ray, Blu-ray en Dvd te koop. Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux en Day One MPM voor het recensie-exemplaar. Lijkt het je leuk om ook Tenet binnenkort te kijken? Klik dan hier voor de Tenet Winactie. Je kunt een 4K Blu-ray winnen.

Synopsis Tenet

Slechts gewapend met één woord – Tenet – moet de Protagonist de wereld zien te redden van de ondergang. Dit doet hij reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Niet via tijdreizen, maar via Inversie.

Technisch Meesterwerk

Tenet is hoe je het ook bekijkt niet anders te noemen dan een technisch meesterwerk. Het is de film die het beste het vakmanschap van de briljante Christopher Nolan laat zien. Ik heb deze film nu 3 keer gezien. Elke keer als ik de film keek, werd ik alleen maar enthousiaster over hoe de film in elkaar zit qua verhaal en zijn technische aspecten. Dit gebeurt niet bij elke film die ik opnieuw kijk. Zo vind ik bijvoorbeeld de film Joker uit 2019 steeds wat meer tegenvallen. Een ander voorbeeld is hoe mijn mening tegenover Watchmen uit 2009 steeds verandert van positief naar negatief en andersom.

Tenet is dus een film die je meerdere keren kunt bekijken, zonder dat het plezier of de spanning bij het kijken afneemt. Dit komt eigenlijk doordat het verhaal zo complex en non-lineair in elkaar zit. Een non-lineair verhaal is een verhaal dat geen chronologische lijn volgt van begin naar eind. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van flashbacks of meerdere verhaallijnen die door elkaar heen lopen. Nu is het een feit te noemen dat regisseur Christopher Nolan bekend staat om zijn passie voor non-lineaire verhalen. Kijk maar naar films als Interstellar en Inception.

Nu heeft zijn grootste passie – of eerder obssessie – het meest te maken met het thema “tijd”. Zo vertelt The Dark Knight-Trilogie hoe je om kan gaan met rouw en verlies door middel van tijd. Interstellar vertelt een verhaal over tijdreizen en hoe familie uit elkaar kan groeien over tijd. Inception is misschien nog wel het grootste voorbeeld van Nolan’s obsessie met tijd geweest. Zo ging hij met Inception uitzoeken hoe tijd werkt in dromen. Echter komt Tenet van Christopher Nolan nu het meest over als zijn passieproject over het thema tijd.

Tenet 2020
Christopher Nolan en John David Washington bespreken samen een scène.

Het Spektakel van Tenet

Als kijker zul je na het kijken van deze film enorm onder de indruk zijn. Er is simpelweg nog nooit een film geweest als Tenet. Daarnaast zal er ook nooit meer een film komen als Tenet. Dit komt doordat deze film een uniek en origineel non-lineair verhaal vertelt. Toen ik Tenet de eerste en de tweede keer keek was ik vooral onder het indruk van de technische aspecten van de film. Deze technische aspecten hebben gezorgd voor een ongekend niveau van blockbuster-spektakel. Ik kon het verhaal en de personages zelf de eerste twee keren wat minder goed waarderen. Achteraf gezien heb ik nu een beter idee gekregen waarom dit bij mij het geval was.

Tenet vertelt heel veel informatie over hoe tijd inversie werkt en wat het gevaar hiervan is. Daarnaast worden deze informatieve scènes snel achter elkaar opgevolgd met bombastische actie-scènes en de bijhorende informatie. Hierdoor wordt je als kijker eigenlijk helemaal volgegooid en is het soms moeilijk om het verhaal te blijven volgen. Een van de bijpersonages zegt aan het begin van de film: “Don’t try to onderstand it, feel it”. Hiermee verwoorden de filmmakers duidelijk aan het publiek dat Tenet vooral een spektakelfilm is waar je moet proberen van te genieten.

Het lastige hieraan is dat wij mensen nieuwsgierige wezens zijn en graag willen uitpluizen hoe iets in elkaar zit. Hierdoor wordt voor je als kijker erg moeilijk gemaakt om simpelweg toe te kijken en alleen te genieten. Daarom werd de film ook steeds beter (en meer vermakelijk) naar dat ik hem vaker had gezien. Hoe vaker je Tenet kijkt hoe meer je het ontrafelen van het plot achter je kan laten. Met als gevolg dat je ook steeds beter zult gaan genieten van wat er op het scherm gebeurt. Want wat er op het scherm gebeurt is simpelweg niet anders dan filmmagie te noemen.

Tenet 2020
De eerste ontmoeting tussen The Protagonist en Neil.

Sterke Bijdrages van Cast & Crew

Hierbij vind ik Tenet niet alleen als filmrecensent een prachtige parel, maar ook als filmkijker en filmliefhebber heb ik op ongekend niveau genoten van deze film. Je zult alle keren dat je de film kijkt op het puntje van je stoel blijven zitten. Als kijker weet je misschien al wat er gaat gebeuren, maar de film heeft zoveel lagen dat je alsnog onder de indruk blijft van de film. Zo heeft Tenet de beste openingsscène van alle Christopher Nolan-films die ik heb gezien. Daarnaast is deze openingsscène ook nog de beste van dit jaar. Dit komt onder andere door de schaal van de openingsscène, maar ook door de mysterieuze kennismaking die we krijgen met het hoofdpersonage en het verhaal.

Het helpt ook dat Ludwig Göransson ook nog eens de beste score van het jaar heeft gemaakt voor Tenet. Dit is zijn beste werk tot nu toe. Je hoort gewoon de tijd inversie in zijn gecomponeerde muziek. Het is groots, mysterieus en ontroerend. Dit is een van de beste en meest toepasselijke film soundtracks die je ooit zult horen. Tenet zou niet hetzelfde zijn zonder de score die gecomponeerd is door Ludwig Göransson. Ook de cast spelen hun rollen geloofwaardig en vol charisma. Hierbij zul je vooral onder de indruk zijn van John David Washington als The Protagonist en Robert Pattinson als Neil. Echter speelt Kenneth Branagh ook een ongelofelijk intimiderende schurk.

Ik schrik niet vaak als een schurk zich uit het niks intimiderend begint te gedragen, maar elke keer als Branagh als Sator dat deed zat ik op puntje van mijn stoel. Ik ervaarde dezelfde spanning als de personages op het scherm. Als kijker voel je de ernst van de situatie en dit komt grotendeels door de performance van Kenneth Branagh als Sator. Ook het spektakel is weer sterk aanwezig. Dit komt mede doordat de hoofdrolspeler John David Washington geen stunt double had en zijn stunts zelf deed. Toch zijn het niet alleen de stunts van de cast en crew die opvallen. Zoals gewoonlijk heeft Christopher Nolan ook weer veel spektakel gebracht met zijn immense actie-scènes.

Tenet 2020
John David Washington en Robert Pattison zijn een geweldig duo in Tenet.

Tenet is Complex, maar vol met Actie

Zoals veel van jullie al in de trailer hebben kunnen zien wordt er letterlijk een vliegtuig in een hal gecrasht. Om dit goed op te nemen hadden de filmmakers maar 1 kans voor. Het is de cast en crew gelukt om van deze locatie en gebeurtenis een memorabele actie-scène te maken. De beelden die op mijn ogen zijn gebrand zal ik niet snel meer vergeten. Simpelweg door de grootsheid van deze actie-scène. Als ik echter toch een minpunt moet opnoemen aan deze film, dan zou het toch wel de complexe aard van het script moeten zijn. Voor veel normale filmkijkers kan dit verhaal mensen wegjagen.

Dit komt omdat er teveel informatie gegeven wordt, zonder erg duidelijk over deze informatie te zijn. Zo weet je als kijker niet wie Neil echt is aan het einde van de film. Ik heb zelf wel mijn theorieën daarover, maar misschien bespreek ik dat nog een andere keer in de toekomst. Door de onduidelijkheid van de informatie ben je tegelijkertijd geïntrigeerd en ongeïnteresseerd over wat er op het scherm gebeurt. Het balans hiervan zal per kijker verschillen. Sterker nog het kan ook nog eens per keer dat je de film kijkt verschillen. Dit is bij mij ook het geval. Ik vond de eerste twee keer Tenet niet meer waard dan 3.5 uit de 5 sterren.

Dit kwam doordat ik het verhaal te slap in elkaar gezet vond door alle onduidelijke informatie. Ik blijf nog steeds achter mijn standpunt staan dat de motieven en karakter van de personages beter ontwikkeld hadden kunnen worden. Maar ik ben van mijn mening verandert dat Tenet een slap verhaal heeft. Verhalen bestaan namelijk niet alleen uit dialoog en personages, maar ook uit visuele aspecten en spektakel. Qua de kwaliteit van de film op blu-ray valt alleen op dat de score soms te hard is, waardoor je de dialogen af en toe minder goed kan verstaan. Voor de rest is de kwaliteit van Tenet op de Blu-ray simpelweg geweldig.

Tenet 2020
Als je verder kijkt dan alle complexe verhaallijnen, dan zul je je zeker vermaken met Tenet.

Conclusie

Ik heb immens genoten van Tenet deze derde keer dat ik de film zag. Dit komt vooral doordat het overduidelijk is dat de cast en crew de passie van Nolan deelden voor het maken van deze film. Hierdoor is de uitwerking van deze film op alle aspecten supergoed. De muziek van de componist is niet anders dan uniek en iconisch te noemen. Net zoals het verhaal en de regie van Nolan zelf. Ook de cast speelt zijn rollen vol emotie, empathie en charisma.

Echter zal Tenet niet voor iedereen (direct) iets zijn. Dit komt door de grote hoeveelheid (onduidelijke) informatie die je als kijker binnen zult krijgen. Tenet is eigenlijk een film die je meerdere keren moet zien om echt te gaan genieten van de spektakel. Daarom raad ik iedereen ook aan om Tenet te gaan kijken, zelfs als je de film al hebt gezien. Want Tenet blijft het technische hoogtepunt van Christopher Nolan.

Tenet is nu te koop op 4K Blu-ray, Blu-ray en Dvd.

Bekijk hier de officiële trailer van Tenet.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.